React Native Nedir ?

Selim SARAL
Finartz
Published in
3 min readJan 21, 2021

React Native cross-platform uygulama geliştirmeye olanak sağlayan bir framework’tür, hem android hemde iOS platformları için desteklenen uygulamalar geliştirmenize olanak sağlar ve bunu sadece Javascript yardımıyla yapar.

Kendine özel bir mobil uygulama uzantısı olmayan React Native ile yazdığınız Javascript kodlarının karşılığında apk ve ipa çıktılarını alabiliyorsunuz.

Üstelik React Native ile geliştirilen bir uygulama yazdığımızda bu HTML göstererek mobil uygulama deneyimi sağlanmaya çalışılan bir hybrid uygulama değil, ismindende anlaşılacağı üzere tamamen native bir uygulamadır.

- Tarihçesi

React Native ilk olarak 2013 yılında karşımıza çıkıyor, şirketin kendi içerisinde düzenlediği bir etkinlikte temelleri atılan React Native günümüzde en popüler cross-platform mobil uygulama geliştirme framework’leri arasına ismini yazdırdı.

2 yıl boyunca geliştirilen React Native’in ilk duyurusu 2 yılın sonunda 2015 Ocak ayında düzenlenen ReactJS konferansında yapılmış, ardından 2015 Mart F8 etkinliğinde Github üzerinden herkesin erişimine açık hale getirilmiştir.

- Nasıl Çalışır

React Native ile geliştirmiş uygulamalar 2 thread’ın kendi aralarında çift yönlü olarak haberleşmesiyle çalışır.

Bunlardan main thread her standart native uygulamada da çalışan kullanıcı ui öğlerini (Buton, Textbox vs.) görüntüler ve kullanıcı hareketlerini (Buton Click vs.) işler.

Diğeri ise sadece React Native’e özel olarak çalışan, görevi ise JavaScript kodunu bir JavaScript motorunda yürütmek olan JS Thred’idir.

Bu iki thread asla doğrudan iletişim kurmaz ve birbirlerini asla engellemezler.

Thread’ler arası haberleşme bir köprü aracılığıyla yapılır ve bu köprünün 3 önemli özelliği vardır;

Asynchronous: Thread’ler arasındaki iletişim asenkron olarak sağlanır, buda bir thred’in diğer thread’i engellememesini sağlar

Batched: Mesajları bir thread’den diğerine optimize bir şekilde aktarır.

Serializable: İki thread asla aynı verileri paylaşmaz veya bunlarla işlem yapmaz. Bunun yerine aralarında Serializable mesaj alışverişi olur.

- Avantaj & Dezavantajları

- React Native Kullanan Firmalar

Facebook sahibi olduğu Instagram, Facebook ve Reklam Yöneticisi uygulamasında React Native’i kullandığını zaten açıklamıştı.

Bunun yanında 500'den fazla şirket ve yeni girişimlere kadar binlerce uygulama uygulamalarının belli kısımlarımlarında React Native’i kullanıyor.

- Kullanım Karşılaştırması

Grafikte de görebileceğiniz üzere React Native kullanım oranı oldukça fazla ve istikrarlı bir şekilde kullanılmaya devam ediyor.

Bu grafiği yorumlamak gerekirse; ilerleyen zamanlarda da React Native adından çokça bahsettirecek gibi duruyor.

Kaynaklar

https://www.statista.com/statistics/869224/worldwide-software-developer-working-hours/
https://medium.com/react-native-development/a-brief-history-of-react-native-aae11f4ca39
https://medium.com/we-talk-it/react-native-what-it-is-and-how-it-works-e2182d008f5e

--

--