7 Adımda Eviniz ve Aileniz için Bütçe Yönetimi

Samet Girgin
Fingrus
Published in
3 min readJul 6, 2020

Sağlam para yönetiminin temeli bütçedir. Ancak, birçok insan için “bütçe” kelimesi korku ya da hayal kırıklığı hissi uyandırır. Bütçeniz, paranız için planınızdır ve yaptığınız seçimlere ve belirlediğiniz önceliklere dayanır. Harcama planı veya bütçe oluşturmak bir süreçtir. Bunu tamamlandığınızda, mevcut gelir ve giderlerinizi yönetebileceğiniz ve gelecekteki olasılıkları planlayabileceğiniz sağlam bir temeli oluşturmuş olursunuz.

Harcama takibi mi bütçe mi?

Güncel verilere göre Türkiye’de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.438 ₺, yoksulluk sınırı 7.942 ₺’dir. Bir çalışanın aylık yaşam maliyeti tutarıysa 2.961 ₺’dir. Tek bir kişi veya ailesiniz ve aylık geliriniz var, bununla geçinmek ve hatta tasarruf da yapmak istiyorsunuz.

Ama neyin nereye gittiğini pek de anlamadan paranız uçup gidiyor ve tasarruf adına yapabildiğiniz birşey de kalmıyor. Bunun önünü almanın yolu harcamalarınızı gerçekleştirmeden evvel belirli dönemleri kapsayan bir plan yani bütçe yapmanızdır.

Bütçe yapmanın 7 basamağı

Bütçe yapmanın önemini kavradığımıza göre artık kişisel veya hane bütçesini oluştururken karşılaşacağımız basamaklara bir göz atalım.

  1. Hedef belirle: Paranızı yönetmeden önce, sizin için önemli ve öncelikli olan şeylerin neler olduğunu belirlemelisiniz.
  2. Gelir ve giderleri tanımla: Gelirleriniz nispeten belirli olabilse de, giderleri tahminlemek o kadar da kolay olmayacaktır. Eğer aile bütçesi oluşturmaya çalışıyorsanız, ailenin tüm fertlerini işin içine katmalısınız.
  3. İstekleri ve ihtiyaçları ayır: Harcama dürtülerini kontrol altına almalısınız. Bu da bütçenizi oluştururken ihtiyaçları ve tasarrufları öne almanızla mümkün olacaktır.
  4. Bütçeni düzenle: Hedeflerini belirledin ve boyunun ölçüsünü aldıysan, gireceğin suyun muhtemel derinliğini hesaplama zamanı geldi. Gelir ve gider beklentini kalem kalem karşına koy ve gerekli durumda revize et.
  5. Planı eyleme geçir: Artık sıkı sıkıya bağlı kalmaya çalışacağın bir planın yani bütçen var. Bu bütçeye bağlı kalmaya çalış.
  6. Dönemsel harcamaları yönet: Çalışan bir bütçeniz var ve bundan sonraki en önemli basamak tasarruflarınızı yöneterek sabit gideriniz olamayan dönemsel giderlerinizi takip ve yönetmek olacaktır.
  7. İleriye bak: Her planda olduğu gibi bütçeniz için de ara revizeler yapın.

Peki bu yedi basamağı tek bir uygulama üzerinden gerçekleştirip, istediğiniz zaman ve istediğiniz kişilerle birlikte takip edebileceğiniz bir mobil finans asistanı var mı?

Fingrus mobil finans asistanı

Artık bireysel veya hane finans yönetimini yeni ve farklı bir yolla sunan mobil asistan var. Fingrus, sadece harcamalara odaklanan klasik bir ev muhasebesi uygulamasından öte ihtiyaçlarla bütçeyi dengelemeyi sağlayan bir mobil finans asistanıdır. Fingrus’u kullanarak, gelirinize uygun hazır bütçelerden birisini seçip hızlı bir şekilde kişiselleştirebilir sonrasında özel harcama asistanı veya kredi asistanı yardımıyla bütçenizi revize edebilirsiniz. Tüm bunları aile üyeleriyle birlikte yaparak hem daha sağlıklı bir bütçe oluşturur hem de varsa çocuklarınıza para yönetimi bilinci kazandırırsınız.

Hadi! AppStore ve GooglePlay mağazalarından ücretsiz olarak mobil finans asistanınızı indirin ve hane bütçenizde kontrolü elinizde tutun.

Fingrus sadece hane bütçeniz için kullanacağınız bir asistan olmakla kalmıyor. Evlenirken, bebeğinizi beklerken, konut ya da araba alırken, evinizi dekore ederken, taşınırken yani hayatınızın her telaşlı ve masraflı döneminde asistanınız hep yanınızdadır.

--

--

Samet Girgin
Fingrus

Data Analyst, Petroleum & Natural Gas Engineer, PMP®