Tadilat ve Dekorasyon Nasıl Bütçelenir?

Samet Girgin
Fingrus
Published in
3 min readJun 15, 2020

Evinizi komple tadilattan geçirmek veya tek bir odasını yeniden dekore etmek istiyorsunuz. Hayalleriniz var ve büyük bir belirsizliğe doğru gidebileceğinizin farkında değilsiniz. Bu aşamada, evinizi bir yandan doldururken diğer yandan cüzdanınızı boşaltmamanız için bir bütçe oluşturmanız elinizdeki en önemli araç olacaktır.

Nasıl bir dekorasyon hayal ediyorsunuz?

Genellikle tadilat veya dekorasyon işlerine başlamadan yapılan ilk şey hayal gücünüzün çıldırmasına izin vermektir. Hayaller dekorasyon bütçenize uygun olup olmadığını düşünerek veya düşünmeden kurulabilir. Muhakkak bu hayalleriniz dekorasyon planı yapma zamanı geldiğinde bir noktaya kadar size yol gösterecektir. O nokta hayallerinize sınır çizecek olan ve sonrasında sizi pişmanlıktan koruyacak olan bir bütçedir.

Bütçeni belirle

Komple bir tadilat ve dekorasyon için en geniş anlamıyla harcamalarınız şunlar olacaktır:

  • Duvar işleri
  • Tesisat yenileme
  • Zemin yenileme
  • Çatı tamiratı
  • Dış cephe mantolama ve boyama
  • Banyo tadilatı
  • Mutfak tadilatı
  • Boya ve badana
  • Salon yenileme
  • Mobilya ve aksesuarlar

Görüldüğü gibi tadilat, malzeme, mobilya ve işçilik gibi harcamaların olabileceği bir süreçle karşı karşıyasınız. Aynı anda birden fazla alanı tadilattan geçirmek pahalı ve zahmetli olsa da ayrı ayrı yapılacak bir tadilata göre önemli miktarda zaman ve para tasarrufu sağlayacaktır.

Nasıl bir tadilat bütçesi

Karar vermeden önce karşılaştırma yapmak çok önemlidir. Bu yüzden işlerin gerçekten maliyetinin ne olabileceğini fiyat teklifleri alarak değerlendirmelisiniz. Nakliye ve teslimat, işçilik maliyetleri vb ekstraları her zaman hesaba katmalısınız.

İstek listenizdeki her şeyi gerçekleştiremeyecek durumdaysanız elbette yukardaki geniş listeyi daraltmak zorunda kalacaksınız. Sadece banyo ve mutfak gibi alanların tadilat ve dekorasyonunun dahi 20.000–25.000 TL’yi bulduğu onlarca yapılacak işin olduğu bir süreç için son kararınızı verip bütçenize uygun tadilat planını çıkarttıysanız tadilata başlayabilirsiniz demektir.

Takip et

Artık tüm bu sürecin en zor kısmı olan yapılan bu bütçeye bağlı kalmak kısmı geliyor. Buradan sapmak çok kolay. Bu yüzden organize kalmayı ve tadilat süresince ödediğiniz her şeyi takip etmeyi bir öncelik haline getirmelisiniz. Bununla birlikte bir yerde fazla harcama yapıldıysa başka bir yerde bunu telafi etmeniz gerekebileceğini unutmamalısınız.

Peki çok farklı seçeneklerinizin ve tabi ki arzularınızın olabildiği tadilat veya dekorasyon sürecinizde hem harcama kalemlerini ve yapılacak işleri sunacak hem de bütçe asistanlığı yapacak bir mobil finans asistanı sizin için faydalı olmaz mıydı?

Mobil finans asistanı: Fingrus

“İhtiyacınızı bilir, paranızı korur” mottosuyla yola çıkan mobil finans asistanınız Fingrus, tadilat ya da dekorasyon yapmayı planlayanlara onlarca harcama detayını içeren şablonlar sunarak kendi bütçelerini yönetmelerini sağlıyor.

Harcama ve kredi asistanları yardımıyla bütçe açıklarını gören kullanıcıların bütçelerini revize ediyor. Buna ek olarak bu süreçte yapacakları onlarca işi aileleri veya istedikleri kişilerle birlikte takip etmelerine olanak veriyor.

Hadi! AppStore ve GooglePlay mağazalarından ücretsiz olarak mobil finans asistanınızı indirin ve yaşam alanınızı yenilerken kontrol sizde olsun.

Unutmadan, Fingrus sizi bundan sonra da yalnız bırakmaz. Yatırım yaparken, taşınırken hatta evinizi geçindirirken yani hayatınızın her telaşlı ve masraflı döneminde asistanınız hep yanınızda olacak.

--

--

Samet Girgin
Fingrus

Data Analyst, Petroleum & Natural Gas Engineer, PMP®