Reisebrev fra Design Matters ‘19

Caroline Sofie Olsen
Fink Oslo
7 min readSep 30, 2019

--

Skrevet av Caroline Sofie Olsen, Siri Lønvik Elvemo og Martine Rolid Leonardsen.

I likhet med at artene i finkefamilien (Fringillidae) er utrustet til å flytte seg rundt etter tilgang på mat, gjør designerne i Fink det samme på jakt etter kunnskap. Denne gangen gikk turen i samlet fugleflokk til Design Matters i København. Her kommer fugleperspektivet på konferansen; for dere som ikke var fysisk (eller mentalt) tilstede. Nok fugle-puns nå? Gi oss tilbakemelding.

Dette lærte vi

Duolingo måtte lære hvordan de skulle lære bort

Duolingo har opparbeidet seg en imponerende brukermasse, og Beth Chasse fortalte oss om hvordan de har kommet seg dit. De lærte å balansere mellom å lage spillet enkelt nok til at brukerne kom tilbake, men ikke for enkelt til at brukerne trodde de ikke lærte noe. Det skal ikke være lett!

Sketchnotes av Siri Lønvik Elvemo

Vær autentisk og tro på det du designer

Sketchnotes av Siri Lønvik Elvemo

Unngå stereotyper. Problemet med stereotyper er at alle vet hva en stereotype er og hva den kan gjøre. Kom deg vekk fra forutinntatte forestillinger om hva arbeidet ditt skal være. La arbeidet ditt prate for seg selv.

Omfavn omstendighetene. Le av den. Injisier humor i den. Gjør den relaterbar. Gjør narr av den. Ta for eksempel lønnsgapet mellom menn og kvinner. Det er morsomt fordi det er latterlig og teit. Sydney Batna fra Girl Boss bombarderte oss med gode budskap og inspirasjon.

“Make a statement. There is only so much new information. Same message, presented in a different way. Give the audience a choice to relate.”

Det å kjede seg er sunt

Jeannie Hung forklarte i sin presentasjon “The deliberate practice of boredom”, hvordan teknologi har begynt å endre hjernene våre. I en undersøkelse ble tenåringer spurt om de heller ville brukket et lite bein i hånden eller sett mobilen sin bli knust til tusen biter. 40–50 % ville foretrukket om de brakk hånden. Design best practices holder på å endre hjernen vår, tvert i mot evolusjonær utvikling.

“The dopamine cycle that makes us addicts has become best practice. We are expected to create addictive design.”

Når design best practices støtter opp under avhengighetsdannende og til tider skadende oppførsel, burde vi stille oss selv spørsmålet; designer vi egentlig for brukerne våre?

90-tallsnostalgisme og brutalisme er gøy

Kjegwan Leihitu hadde konferansens morsomste talk og vant prisen for største bruk av Gifs og Word Art i en presentasjon noensinne. Han tok oss igjennom hvordan han og teamet hans i MediaMonks kastet alle designreglene på bålet, og lagde et stygt, men nostalgisk 90-tallsdesign for Adidas sin nye skoserie Yung.

Nettsiden ble mottatt med både avsky og anerkjennelse. Enkelte bransjefolk priset den som et glimrende eksempel på brutalisme-trenden.

Du kan se mer av arbeidet på porteføljen hans her: https://www.kiegwan.com/

Design og tekst spiller hverandre gode

Andrew Schmidt fra Slack snakket om hvordan tekst og design henger sammen, og hvilke røde flagg vi skal se etter. Er du nødt til å gi funksjonene dine egne navn som brukeren din må lære? Det er et rødt flagg! Er det alt for vanskelig å skrive en UI-tekst? Rødt flagg!

En viktig takeaway er det at det er en forskjell på teksten som står på skjermen og beskjeden som blir formidlet til leseren. Ikke føl at du trenger å gi leseren all informasjonen.

Sketchnotes av Siri Lønvik Elvemo

Lag verktøy som støtter UX-prosessen

Nikoline Høgh fra Unity reflekterte rundt arbeidsflyten til designerne og hvordan dagens verktøy ikke nødvendigvis er tilrettelagt den. Det handler ikke nødvendigvis om å lage et UI som er enkelt, men om å lage et UI som støtter prosessen.

Sketchnotes av Siri Elvemo

Lever verktøy, ikke guidelines

Handover av guidelines og store designsystemer til kunden er ut i følge Martin Bravo, du skal heller levere enkle verktøy som kunden kan ta i bruk for å få utnyttet designet til det fulle.

Hvordan bruke psykologiske atferdsprinsipper for å forstå oss på brukerne

Her ble vi introdusert til kjernen av psykologiske atferdsprinsipper. Ved å kunne ta i bruk disse kan det hjelpe oss med å forstå hvordan brukerne tenker og handler. Med dette kan vi i tillegg sette ord på det! → “The power of names”

Noen av prinsippene vi fikk et dypdykk i:

  • Reciprocity: Det er en menneskelig norm at vi gjengjelder tjenester
  • Authority: Det ligger i vår natur å høre etter når noen med makt/autoritet forteller oss ting. (Dette gikk jo kjempebra i Stanford prison experiment)
  • Commitments: Vi har en sterk trang til å bli sett på som konsistente mennesker, har vi sagt at vi skal gjøre noe til en større gruppe, så er det større sannsynlighet for at du kommer til å gjennomføre det.
  • Prospect Theory: Vi legger mer vekt på tap enn på gevinster. Vi tar heller imot 100 kr enn å være med i et lotteri hvor det er 50 % sjanse for å vinne 200 kr.
  • Social Proof: Vi gjør det samme som vi observerer at andre gjør. Også kjent som “Wisdoms of the crowds”. Dette gjenspeiles gjerne med teknikker som likes og følgere. Du stoler mer på en med 1 million følgere enn en med 1000 følgere.
  • Picture Superiority: Et bilde sier mer enn 1000 ord, flåsete men sant! Det er lettere å huske symboler og bilder enn tekst.

Vi fikk deretter presentert et sett med forskjellige tekster som hadde blitt testet i en reklame for å få flere mennesker til å melde seg opp som organdonor. Settet besto av 8 tekster/bilder hvor ett eller flere prinsippene nevnt ovenfor ble benyttet. Gjett hvilke som scoret høyest? Reciprocity (gjensidighet) på førsteplass, prospekt tap på andreplass og prospekt vinn på tredje.

Tilslutt fikk vi beskjed om å ta i bruk disse prinsippene for å lage en reklame for andre typer veldedighet. Vi valgte dyrevelferd og eksemplene vi kom opp med tror jeg vi sparer til en annen gang ;) .

Dette spiste vi

Om man er en foodie, som mange i fugleflokken vår er, så er København et fantastisk sted for å kose seg litt ekstra. Nedenfor har vi listet opp noen av stedene vi besøkte denne høsten. Velbekomme!

108 (Christianshavn) 💅🍷🐳

Et tidligere lager for hvalkjøtt med utsikt mot havnen; store vinduer, høyt under taket og bare betongvegger gir restauranten en rolig og avslappet atmosfære. Et godt alternativ til Noma om man ønsker å skjemme seg bort litt.

TigerMom (Nørrebro) 🐯🍹🐒🍶🍣

Asiatisk inspirerte småretter som kan kombineres med drikkemenyen Tipsy Monkey eller Drunken Dragon. Vi testet ut Tigermom Feast med spicy pairing slik at det passet for de som liker det ekstra hot, og oss resten som liker å ha smaksløkene intakt etter måltidet.

Iste med noe ekstra fra Tigermom

Sanchez (Istedgade 60) 🐜🌮

Når en av hovedkokkene på Noma slutter i jobben for å starte en tacorestaurant, da kan det ikke bli noe annet enn mucho bueno! Vi testet ut dette til lunsj.

Omar (Nørrebro) 🥂🥫🍓🍷

“You come at the king, you best not miss” — The Wire

Omar er en lun liten restaurant og vinbar i hjertet av Nørrebro. Med uortodokse retter med et hav av forskjellige smaker. Du får servert alt fra tunfisk rett fra boksen med fennikel og aioli til lever i duggfrisk bringebærsaus. Servitørene er naturvineksperter, så om du er glad i det så er dette stedet et must.

Ayyy yo! (Om du vil ha en lignende opplevelse i Oslo, så kan vi anbefale Brutus på Grønland)

Gården og Gaden (Nørrebro) 🍷🥂🍸

Dejlig københavnsk vinbar med klassisk danske designmøbler og utrolig hyggelige vinkelnere. Her serveres det To-gronis (Negronis to go)!

Bæst (Nørrebro) 🍕🍻🧀🥗

Fokus på organisk og bærekraftig mat. Dansk/Italiensk = pizza. Vi testet ut noe som heter “Bæst experience menu” som består av ulike typer ost, pizza og grønne retter.

SimpleRaw (Centrum) ☕️💻🥗

Hyggelig liten kafé som serverer rawfood som er glutenfri, vegansk og vegetarisk. God kaffe, bra wifi og en del strømuttak, her kan man jobbe i mange timer om man har kafékontor.

Auto (Nørrebro) 🍞🍳🥑🌯

DIGG frokost! Alt fra ekte dansk rugbrød med speilegg og avokado til digge breakfast burritos.

Takk for nå! 👋

--

--

Caroline Sofie Olsen
Fink Oslo

UX designer in Fink. Loves great user experience, technology, design, and superhero comics