2016 Otomotiv Pazarı ve Doğuş Oto Analizi

Yunus Şahin
Fintables
Published in
4 min readJan 8, 2017

2016 yılının Aralık ayı satışları da açıklandı ve yıl tamamlanmış oldu. Yıllık bazda toplam pazar 2015'e göre %1,62 artış gösterdi. Otomobil satışları, 2016 yılında bir önceki yıla göre %4,32 artış gösterirken hafif ticari araç pazarı, 2016 yılında geçen yıla göre %6,45 oranında azaldı.

2016 yılı otomotiv piyasası için oldukça zorlu bir yıl oldu. Yaşanan saldırılar ve terör eylemleri tüketimi baskılamasına rağmen pazar büyümeye devam etti. ÖTV paketinin geleceği aylar önceden belli olmuştu. Kurların da yükselişe geçmesiyle birlikte tüketiciler otomobil fiyatları artışa geçmeden hareket etmek istedi ve Kasım ayında bir rekora imza atıldı. Kasım ayında böyle bir rekor gelince Aralık ayı satışları geçen yıla göre biraz geride kaldı tabiki. 2016 Aralık ayında otomobil satışları bir önceki yıla %5,5, ticari araç satışları %19 azalma gösterdi.

Peki bu yaşananların gölgesinde Türkiye’nin en büyük otomotiv distribütörü, pazarın yıllardır lideri olan Doğuş Otomotiv nasıl bir yıl geçirdi? ÖTV’den en çok etkilenmesi beklenen firmanın önce Aralık 2016 satışlarına, ardından yıllık satışlarına bakalım. Daha sonrasında 2016 yıllık finansal tablolar ve 2017 yılı için öngörülerimizi paylaşalım.

fintables.com’dan alınmıştır.

Yıl içerisinde 12 TL’nin üzerini 2 defa görmesine rağmen tutunamayan $DOAS hisselerinde, 15 Temmuz’un ardından hisse geri alım işlemleri de yapıldı ancak düşüşe engel olunamadı. Satışların analizi ile başlayalım.

Veriler ODD’den alınmıştır.

25 Kasım’da ÖTV artışı yapıldığını göz önünde bulundurarak Aralık rakamlarına bir bakalım. En yüksek düşüşün Porsche’de olduğunu, arkasından Seat ve Audi’nin geldiğini görüyoruz. ÖTV zammı özellikle düşük motorlu lüks araçları etkiledi. 2.0 motorlu Porsche’ler, 1,4 TFSI motorlu Audi’ler de bu zamdan nasibini aldı. Ancak pazarın daraldığı bir ayda VW önderliğinde Doğuş Otomotiv satışlarını artırmayı başardı. Bu durum ne kadar sürdürülebilir onu konuşmadan önce, yıllık rakamlara bakalım.

Veriler ODD’den alınmıştır.

Bütün yıla baktığımızda Aralık ayını kurtaran Volkswagen’ın aslında negatif etki yaptığını görüyoruz. Seat ve Skoda’nın hızlı büyümesi de dikkatlerden kaçmıyor. Aynı motoru kullanmalarına rağmen Volkswagen’a göre daha düşük fiyatlanmaları, kuzenlerinden pay çalmalarının başlıca sebebi. Porsche ise bu yıl hedeflediği 1000 adetlik satışa ulaşamadı. Porsche’nin satışlarında aralık ayındaki %52'lik düşüşü de unutmayalım. Yıllık bakıldığında ise Doğuş Otomotiv 2016 yılında da pazarın büyümesinin üzerinde büyüme gösterdi ve pazar liderliğini korudu. Grubun açık ara lideri Volkswagen’da henüz kur artışının fiyatlara yansıtılmadığını da hatırlatayım. 1–16 Ocak arasında geçerli olacak bir kampanyalı fiyat listesi mevcut sitede ve tavsiye edilen fiyatları hala göremiyoruz. Euro ile satılan Beetle, Scirocco, Tiguan ve Touareg’de ise kur hala 3,04–3,18 arasında sabit tutulmuş. 2016 yılında satışlarını artıramayan VW, 2017 yılına hiç iyi şartlarda girmiyor. Polo hariç tüm modellerine etki eden ÖTV zammı, kurdaki aşırı yükselme Volkswagen’in önümüzdeki dönem satışlarını kötü etkileyecek gibi duruyor. Doğuş Oto’nun borsada baskılanmasının da asıl sebebi onun amiral gemisi VW satışlarındaki beklentilerin kötü olmasıyla birlikte, aşırı düşen kâr marjları. Emisyon krizinin etkisini azaltmak için satış, pazarlama, genel yönetim gibi faaliyet giderlerini yükselten Doğuş Otomotiv kârından fedakârlık yapmak zorunda kaldı.

Yukarıdaki tablo $DOAS’ın 2015/9 ve 2016/9 gelir tablosunun karşılaştırması. Faaliyet giderlerindeki artışı göstermek için ekledim. Satışlar düşük de olsa büyüme göstermesine rağmen son 4 dönemdir yıllıklandırılmış kâr rakamı azalmaya devam ediyor. Bu düşüş hisse başına kazançları doğal olarak hissenin fiyatını da düşürüyor. 2015/3 döneminde %6,08 olan net kâr marjı 6 dönemdir düşüyor ve 2016/9 döneminde %1,79'a kadar geriledi. Yani satışların artması pek de önemli değil. Bunu kâr yaratmakta etkin olarak kulanamadıktan sonra.

fintables.com Oran Analizi

Diyeceğim o ki her ne kadar fiyat olarak $DOAS yatırımcılara ucuz gözükse de bunun arkasında yatan sebepler düşüşü açıklamaya yetecek kadar mantıklı. Satışlardaki artış ivmesinin kaybolması, kâr marjlarının aşırı düşmesi, ÖTV zammı, kurdaki artış, emisyon krizi dolayısıyla Jetta dizelin piyasadan kalkması gibi faktörler $DOAS yatırımcıları tarafından yakınen takip edilmeli.

Bu yazıda kullanılan grafiklerin, finansal tabloların ve kâr marjı verilerinin fintables.com’dan alındığını hatırlatmak isterim. Siz de kendi analizinizi minimum vakti harcayarak yapabilirsiniz. Detaylı bilgi için websitemizi ziyaret edebilir, bize Facebook ve Twitter’dan, ayrıca hello@fintables.com’dan ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, sevgiyle kalın.

--

--

Yunus Şahin
Fintables

Financial Analyst, BIST Investor, Fin-Tech Entrepreneur, Founder of Fintables