ERBOSAN Boru Sanayii 2016 4Ç Değerlendirme

Yunus Şahin
Fintables
Published in
3 min readFeb 12, 2017

2016 yılının 4. çeyrek finansal tabloları açıklanmaya devam ediyor. Kayserili boru ve profil üreticisi $ERBOS’un finansal sonuçları da sürpriz şekilde iyi geldi. Bu yazıda hem finansal tablodan alınan görseller hem de fintables.com’dan alınan ekran görüntüleri ile bu çeyreği ve bu yılı değerlendirelim.

Varlıklar ve Borçlar

Son 3 ayda kısa vadeli yükümlülüklerde azalış söz konusu, zaten şirketin şu an uzun vadeli kredisi yok. Bulunan uzun vadeli yükümlülükler uzun vadeli karşılıklar ve ertelenmiş vergi borcundan oluşuyor.

Şirketin bulundurduğu nakdin %83’lük kısmı Dolar mevduatında duruyor. Şirketin ticari alacaklarının bir kısmı da döviz cinsinden ancak ticari borçlardaki döviz borcu, alacağın 2 katından fazla. Ticari döviz borçlarına rağmen eldeki döviz mevduat ve döviz alacakların toplamı sonucu şirketin döviz fazlası bulunuyor.

Şirketin likidite tarafında bir problemi yok, ticari borçları döviz olmasına rağmen karşılığında hem döviz alacağı hem de döviz mevduatı var. Kısa vadeli banka kredilerinin tamamı da 2017 yılının 3. çeyreğinde bitiyor. Aşağıdaki likidite oranları da bir problem olmadığının göstergesi.

Gelir Tablosu

Gelir tablosuna iki açıdan bakacağım. Birincisi 2015 yılı ile 2016 yılının karşılaştırması. İkincisi ise 2015 4Ç ile 2016 4Ç karşılaştırması.

Bu tabloya baktığımızda bu yıl satışlarda %10'luk artışa rağmen brüt karda %36'lık bir artış görüyoruz. Maliyetlerdeki iyileşmenin katkısı kâr rakamını aşırı pozitif etkilemiş. Şirketin asıl alanı boru ve profil ancak bunun yanında saç ve çinko üretimi de yapılıyor. 2016 yılında gelirlerin artışında saç satışlarının etkisi büyük, %50'lik bir büyüme mevcut bu tarafta. Diğer faaliyet gelirlerinin katkısını da görebiliyoruz yukarıdaki tabloda. 6 Şubat’ta KAP’a gönderilen değerleme raporuna söz konusu olan yatırım amaçlı gayrımenkullerin değer artışı da net kâra pozitif etki yapmış. Sonuç olarak net kârın %108 arttığı bir yıl geçirmiş Erbosan.

Çeyreklik olarak baktığımızda ise geçen yılın son çeyreğine göre süper bir çeyrek olduğunu görüyoruz. Maliyetlerin artışının satıştaki artışın gerisinde kalması sonucu brüt kâr %250'ye yakın artmış. Yukarıda bahsettiğim gayrımenkullerin değer artışı da bu çeyrekte hesaba katıldığından faaliyet kârında %1470 gibi ütopik bir artış mevcut. Bu aynı şekilde net kâra da etki etmiş ve çeyreklik bazda %1145'lik bir artış gerçekleşmiş. 2015 yılının son çeyreğinin baz etkisi de artış yüzdelerinin bu kadar yüksek olmasına yardımcı oluyor.

Hisse başı kâr rakamının 4,11'den 6,97'ye çıkması sonucu da F/K değeri 11,4'ten 6,74'e gerilemiş durumda. Diğer taraftan 1,6 olan PD/DD değeri bu finansal tablo ile 1,3'e gerilemiş durumda.

1 Aralık 2016 gününü 32,76 TL’den kapayan $ERBOS 10 Şubat Cuma gününe kadar %43 arttı ve günü 46,98 TL’den kapadı. Açıklanan finansal tablonun bir kısmı fiyatlanmış demek pek yanlış olmaz ancak bu kadar iyi bir tablonun henüz fiyatlandığını düşünmüyorum. Borsanın da aynı dönemde %20 yükseldiğini göz önünde bulundurduğumda ve değerleme oranlarına göre bir hesaplama yaptığımda 66 TL’lik bir fiyatın $ERBOS için makul olduğunu düşünüyorum.

Yapılan değerlendirmede bir yatırım tavsiyesi bulunmamakta olup, finansal tablo verileri göz önüne koyulmuştur. Finansal tablo verileri fintables.com ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan alınmıştır.

Sevgi ve saygılarımla.

--

--

Yunus Şahin
Fintables

Financial Analyst, BIST Investor, Fin-Tech Entrepreneur, Founder of Fintables