2018 Yılında En Çok Kullandığım Üç Ürün

Fırat Demirel
firatdemirel
Published in
2 min readJan 2, 2019

--

2018 yılında en çok kullandığım ürün:Ulysses

Webrazzi’den ilk kez geçen yıl sonunda ayrılmıştım ve bir ‘freelancer’ olarak nasıl çalışacağımı takip etmek için Qbserve adlı bir programa para ödedim. Daha önce bu iş için bir tarayıcı eklentisi ve Rescuetime kullanmıştım ama hiçbirini çok uzun süre takip etmedim. Ayrı bir yazının konusu olan Qbserve ise tasarımıyla, özellikleriyle ve fiyatıyla beni kendine bağlamayı başardı Şimdi geriye dönüp baktığımda Qbserve ile 2018’de bilgisayarımda en çok zaman harcadığım servisleri görebiliyorum ve bunları sizlerle de paylaşmak istedim.

1) Ulysses

Zaman zaman ekran görüntüsü paylaştığım Ulysses, yazarlar için oldukça güzel arayüzü ve özellikleri olan bir Mac uygulaması. Kitap yazarken kullanmak üzere almıştım ve tahmin edeceğiniz üzere 2018’de en çok vaktimi alan uygulama oldu.

iPad üzerinde de yazdıklarımı sayarsak Ulysses’e bilfiil 210 saatten fazla vakit ayırmışım. Elbette bu uygulamayı sadece kitap yazmak için kullanmadım. Yüksek lisans makalelerimi ve blog yazılarımı yazarken de kendimi Ulysses’in çevrimdışı güzelliğine bıraktım.

Diğer yandan kitap yazmak için ayırdığım süre sadece Ulysses’e ayırdığımla sınırlı değil. Görüşmeler, araştırmalar ve 2018 sonunda yaptığım çalışmalar da var.

(Ulysses’i belki ayrı bir yazıda tanıtırım ama satın almayı düşünenler için öğrenci indirimi olduğunu paylaşmadan geçmeyeyim.)

2) Google Docs

Bildiğiniz Google Dokümanlar. Microsoft Word’ün Google tarafındaki muadili. Google Docs’u özellikle kitabın kabasını çıkartan sonra kullanmaya başladım. Yıl sonuna doğru tarayıcı değiştirdiğim için ikinci bir docs.google.com adresi daha görünüyor. Yayınevinden gelen kopya Microsoft Word üzerindeydi ve onu da dahil edersem geçen sene 200 saatten uzun süre doküman düzenlemeye ayırmışım.

3) Gmail

İş hayatına ilk atıldığımda (2007) Microsoft Outlook kullanıyordum. Webrazzi’ye geçince tamamen Gmail’e geçiş yaptım. Eposta iletişimi olmazsa olmaz ama bu kadar vakit alması hayra alemet midir bilmiyorum. Geçen yıl mail.google.com’a da yaklaşık 200 saat harcamışım. Cep telefonunda geçirdiğimiz vakitleri saymıyorum bile. Bu vesileyle e-posta konusunda yazdığım iki yazıyı da şuraya iliştireyim;

(Dipnot: Aralık 2018 rakamlarında bir tutarsızlık gördüğüm için Qbserve’e istatistiğini net olarak veremedim. Ayrı bir yazıda daha detaylı bir rapor sunmayı planlıyorum.)

--

--

Fırat Demirel
firatdemirel

Araştırmacı, yazar, girişimci. İnsan. / Researcher, author, entrepreneur. Human. / Tweets bilingual. 🇹🇷🇬🇧 #writing #startups #tech #trends #content #peace