Flitsmeister ONE uitdagingen

Frank Bouwens
Flitsmeister blog
Published in
4 min readDec 6, 2019

Hoi! 👋 Ik ben Frank van Team Android bij Flitsmeister. Een paar maanden geleden werd mij gevraagd of ik wilde aansluiten bij een speciaal team binnen Flitsmeister, dat aan de slag zou gaan met een heus “Flitsmeister hardware device”.

Mijn taak: Zorgen dat plannen die gemaakt worden goed aansluiten met de mogelijkheden op Android.

De belangrijkste punten:
- Waarschuwingen (zoals: “Pas op, er staat een flitser!”)
- Beoordelen (“Staat die flitser er nog?”)
- Flitsmeister automatisch starten

Bij Android was het al mogelijk om de app te starten zodra verbinding wordt gemaakt met een Bluetooth autoradio. Bij iOS niet, de Flitsmeister ONE biedt hier een uitkomst voor.

De designers gingen aan de slag met de vraag hoe zo’n apparaat eruit moet zien, en hoe de gebruikerservaring moet zijn. Het zou een onderdeel van de auto worden, alsof het er altijd al in zat. Hoe hebben we ooit zonder gekund?

Het moet passen binnen het interieur van een auto, niet al te groot, het mag niet in de weg zitten. Maar de meldingen moeten wel genoeg opvallen. Het moet een vaste plek hebben, zoals alle andere knoppen in de auto. Het moet lang meegaan, als de ONE elke dag moet worden opgeladen, wordt het vast vaak vergeten. Oftewel: het moet vooral voor gemak zorgen bij de gebruiker. Dus daar ging ik mee aan de slag!

Uiteindelijke uiterlijk van de Flitsmeister ONE

Een extern bedrijf heeft voor ons de uiteindelijke hardware en firmware van de Flitsmeister ONE ontwikkeld.

We kregen hierbij ook technische documentatie en stukjes broncode voor Android en iOS.

De documentatie heb ik helemaal doorgespit en volgeschreven met notities.
Bit voor bit werd er in uitgelegd hoe het communicatieprotocol in elkaar stak.

Maar toch kwam ik voor een paar raadsels te staan.

Flitsmeister ONE vastgeplakt in een auto

Automatisch opstarten van de app; de Flitsmeister ONE zit vastgeplakt in de auto, zodra je verbinding maakt met bluetooth, start de app. De Flitsmeister ONE zendt om de seconde een eigen bluetooth signaal uit waar we naar kunnen scannen. Mijn auto staat op de parkeerplaats vlak naast het kantoor, achter mijn bureau is de Flitsmeister ONE nog te dichtbij, waardoor Flitsmeister telkens weer start. Om dit op te lossen keken we naar de signaalsterkte, daarnaast keken we of de Flitsmeister ONE beweging detecteert. Pas als de auto beweegt start de Flitsmeister app.

De auto’s staan vlak naast het kantoor

Een andere uitdaging was het koppelen, dit bleek op sommige toestellen nog niet goed te gaan. Eerst moet een bluetooth scanner gestart worden, dan krijg je een resultaat terug, daarmee kan je dan verbinding maken. Maar moet de scanner gestopt worden voor of na dat je verbinding maakt? We kozen ervoor om eerst de scanner te stoppen, dan te verbinden. Anders blijf je resultaten binnen krijgen terwijl je al aan het verbinden bent. Op het toestel waar ik mee heb getest (Samsung Galaxy Note 8) werkte dit prima. Echter op Google Pixel toestellen bleek dit niet te werken. Daar moet hij eerst klaar zijn met verbinden voordat je de scanner stopt, anders mislukt het verbinding maken.

Wat niet hielp met testen was dat team iOS hier ook mee bezig was op hetzelfde moment, hierdoor wilde het nog wel eens gebeuren dat we met de verkeerde Flitsmeister ONE verbinding maakten. Dat werd vooral leuk toen we allemaal tegelijk een Flitsmeister ONE kregen ;-) Zowel bij Android als iOS hebben we daarom bij het koppelen een waarschuwing ingebouwd als er meerdere Flitsmeister ONE’s zijn gedetecteerd. Je kan dan de juiste Flitsmeister ONE dichterbij leggen. Dan weten we op basis van de signaalsterkte welke de juiste is

Het was een heel interessant project, we hebben veel geleerd over Bluetooth verbindingen. Ik wens iedereen veel veilige kilometers met de Flitsmeister ONE!

De eerste 500 Flitsmeister ONE’s krijgen een persoonlijk kaartje.

Frank Bouwens
Android Developer bij Flitsmeister

--

--