Bir sohbet botu nasıl oluşturulur?

Emre Cem Tan
FLO Teknoloji
Published in
2 min readJun 14, 2023

ChatBot Nedir?

Chatbot’lar insanlar ile doğal dil üzerinden doğrudan etkileşim kurabilen ve otomatik olarak cevap verebilen yazılım veya programlardır. Bu botlar genellikle web sitelerinde veya mobil uygulamalarda son kullanıcı ile olan etkileşimde kullanıcıların sorularını yanıtlayarak, müşteri hizmetlerine yardımcı olmak amacıyla etkin olarak kullanılabilirler. Ayrıca satış ve pazarlama, veri toplama, eğitim ve bilgilendirme amaçlarıyla da kullanılabilirler. Şimdi asıl konumuza geçelim ve chatbot’ların nasıl yapıldığına bakalım.

Öncelikle nasıl bir chatbot istediğimize karar vermemiz gerekiyor. Bu aşamada karşımıza 2 chatbot tipi geliyor.

· Kural Tabanlı chatbot’lar

· AI tabanlı chatbot’lar

Kural Tabanlı ChatBotlar:

Bu tarz chatbot’lar genel olarak if/else mantığı ile çalışır, herhangi bir öğrenme ve eğitme konusundan bahsetmek mümkün değildir. Soruları önceden tanımlanmış senaryolara göre yanıtlar ve kullanıcı ile etkileşimi anahtar kelimelere dayanır. Manuel olarak geliştirilir ve genel olarak düşük maliyetlidirler. kullanıcı chatbot’un sözlüğünde daha önce tanımlanmamış bir koşul/senaryo içeren bir soru sorulduğu zaman cevap veremez.

Örneğin:

flag = True

while (flag == True):
soru = input('Sorunuz: ')

if "nasıl alırım" in soru :
print("öncelikle sepete eklemeniz gerekiyor")
elif "iade" in soru:
print("siparişlerim sekmesinde ilgili siparişte bulunan iade et butonunu kullanabilirsiniz")
else:
flag = False

Yukarıdaki örneğimizde planda olmayan bir soru geldiğinde durmasını sağladık.

Bu tarz chatbot’lar küçük işletmelerin işlerini görebilecek müşteri ilişkilerinin belki de büyük bölümünü otomatize etmelerini sağlayarak müşteri hizmetleri kısmını rahatlatacak ürünlerdir. Genel olarak maliyet olarak AI tabanlı chatbot’larla karşılaştırıldığında daha düşük bir geliştirme maliyetine sahiptirler.

AI Tabanlı Chatbotlar:

AI tabanlı chatbot’lar kendi kendine öğrenme özelliği nedeniyle en yaygın kullanılan chatbot türüdür. Kural tabanlı chatbot’lara göre daha karmaşık bir yapıları vardır. Doğal dil işleme (NPL) teknolojilerinden faydalanırlar. NPL kütüphaneleri sayesinde kullanıcıların girdilerini anlar ve onlar için yeni cevaplar üretirler. Chatbot’un dil işleme yeteneklerini sağlamak için bu kütüphanelerden faydalanabiliriz. Sonrasında bir Chatbot platformu seçebiliriz. Örneğin Dialogflow,Microsoft Bot Framework vb. bu tarz platformlar botunuzu tasarlamanıza ve eğitmenize ciddi oranda destek olacaklardır.

Platformumuzu belirledikten sonra sırada botumuzu hedef kitlemiz için ilgili senaryo ve diyaloglar ile eğitmemiz gerekiyor. Botumuz hakkında sürekli feedback’ler alarak bu senaryoları güncelleyebilir ve arttırabiliriz.

Fakat unutmamız gereken bir konu var chatbot’lar karmaşık yapıları olan projelerdir. Kullanıcılarla doğru ve profesyonel bir iletişim kurabilmeleri için doğru şekilde tasarlanmaları gerekmektedir. Eğer bu konuda daha önce deneyiminiz yok ise profesyonel bir ekipten yardım almak ya da chatbot platformlarının sunduğu hazır örneklerden faydalanmanız yararlı olacaktır.

--

--