SOAP UI NEDİR ?

Gülcan Korkmaz
FLO Teknoloji
Published in
3 min readJun 15, 2023

SOAP (Simple Object Access Protocol), ağ üzerindeki farklı sistemler arasında iletişim kurmak için kullanılan bir iletişim protokolüdür. SOAP, XML (Extensible Markup Language) tabanlı bir protokoldür ve genellikle web servislerinin iletişiminde kullanılır.

SOAP, istemci-sunucu modeline dayanır. İstemci, bir SOAP isteği oluşturur ve bu isteği sunucuya gönderir. Sunucu, isteği işler ve bir SOAP yanıtı oluşturarak istemciye geri gönderir.

SOAP, aşağıdaki özellikleri sağlar:

1. Platform bağımsızlık: SOAP, farklı platformlarda çalışabilen uygulamalar arasında iletişimi kolaylaştırır. İstemci ve sunucu farklı programlama dilleri veya işletim sistemleri kullanabilir.

2. Genişletilebilirlik: SOAP, XML tabanlı olduğu için kolayca genişletilebilir. Özel veri türleri ve özellikler tanımlanabilir.

3. Güvenlik: SOAP, güvenli iletişimi destekleyen özelliklere sahiptir. Veri şifreleme, kimlik doğrulama ve yetkilendirme gibi güvenlik önlemlerini uygulamak için kullanılabilir.

4. Uyumluluk: SOAP, diğer web servis standartlarıyla uyumlu çalışabilir. Örneğin, WSDL (Web Services Description Language) ve UDDI (Universal Description, Discovery, and Integration) gibi standartlarla birlikte kullanılabilir.

SOAP, web servislerinin metot çağrılarını, parametrelerini ve yanıtlarını tanımlayan bir iletişim formatına sahiptir. Bu format, XML tabanlı mesajları kullanarak verilerin aktarılmasını sağlar. SOAP mesajları, genellikle HTTP veya SMTP gibi protokoller üzerinden iletilir.

SOAP, genellikle daha karmaşık ve büyük ölçekli sistemlerde tercih edilir. Ancak, REST (Representational State Transfer) gibi daha hafif ve basit bir alternatif de mevcuttur. REST, HTTP protokolünü kullanır ve genellikle web uygulamaları arasında veri iletimi için tercih edilir.

https://sourceforge.net/projects/soapui/files/ adresinden programı yükleyebilirsiniz.

SOAP UI ILE TEST ITEMCISI OLUSTURMA

Projects bölümündeki (Request alanı) sol tık menüsünden “Yeni SOAP Projesi” seçeneğini seçerek veya üst taraftaki araç çubuğundaki (toolbar) “SOAP” düğmesine tıklayarak da “Yeni SOAP Projesi” ekranına erişebilirsiniz. Proje Adı kısmına istediğiniz bir proje adını yazarak devam edebilirsiniz.

WSDL dosyasında, web servisinin fonksiyonlarının aldığı parametreler ve bu parametrelerin tipleri gibi özellikler detaylı olarak açıklanmıştır. “?WSDL” ifadesini kullanarak bu servisin WSDL dosyasına erişebiliriz.

Ara yüzün yapısı (input parametreleri) Request bölümünde XML formatında görüntülenir. Request göndereceğimiz web servisinin adresi, araç çubuğundaki adres çubuğunda yer almaktadır. Bu adrese request gönderilir. SOAP UI tarafından oluşturulan request’in değer düğümlerinde varsayılan olarak ilk “?” karakteri yer alır. İhtiyaç halinde, bu düğümlere “?” karakterinin yerine değer yazabilir veya ilgili düğümü request’ten kaldırabilirsiniz. Request, araç çubuğundaki adrese göndermek için tıklanabilir.

Bu adresten dönen cevap, SOAP yapısında bir response olarak geri döner ve editörde sağ tarafta görüntülenir. Ayrıca, “Raw” düğmelerine tıklayarak yapılan isteği ve sunucunun verdiği cevabı orijinal haliyle görebilirsiniz.

Hata durumunda, URL bağlantısı aracılığıyla isteklerinizi takip edebilir ve hataları görüntüleyebilirsiniz.

Bu şekilde, SOAP UI kullanarak web servisine istek gönderebilir, cevapları inceleyebilir ve gerektiğinde hataları takip edebilirsiniz.

REST API Response Yaygın HTTP Status Kodları

200 OK Yapılan web servis çağrısının başarılı olduğu anlamına gelmektedir.

201 CREATED Veri eklenme işlemi sonunda verinin kendisi 201 ile döner.

204 NO CONTENT Silinme işleminin ardından ilgili verinin olmadığını belirtir.

400 BAD REQUEST Talepte (kayıt ekleme, güncelleme, silme vb.) gönderilen talebin doğrulanamadığı (validation) durumları ifade eder.

401 UNAUTHORIZED Talep yetkilendirilen kullanıcının yetkileri ötesindeyse (sınırlandırma) 403 status kodu dönecektir.

403 FORBIDDEN İşlemler kullanıcının oturum gerçekleştirmesini zorunlu kılıyorsa ve oturum gerçekleştirilmemişse 401 status bildirimi alınacaktır.

404 NOT FOUND Kullanıcının istek yaptığı URL yok ya da geçersiz ise 404 status dönecektir.

405 METHOD NOT ALLOWEDİstek izin verilen dışında bir tip barındırıyor ise bu status dönecektir.

429 TOO MANY REQUESTS Kullanıcı belirtilen sayıdan fazla ya da karmaşık bir istekte (saatlik, dakikalık vb.) bulunmuşsa bu status dönecektir.

--

--