TDD Nedir?

Ebru Aydemir
FLO Teknoloji
1 min readSep 26, 2023

--

Test Driven Development (TDD), yazılım geliştirme sürecinde önce testlerin yazılmasını ve ardından kodun bu testleri geçecek şekilde yazılmasını vurgulayan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımın amacı, kodun beklenen işlevselliği sağlamasını ve gelecekteki değişikliklere uyum sağlayacak temelde yazılmasıdır.

TDD’nin ana hatlarına değinecek olursak;

1. Test Yazma (Red Phase)

Test Driven Development (TDD) sürecindeki ilk aşamayı ifade eder.Burada ilgili konunun başarısız olma durumunun testi yazılır. Bu aşamanın genellikle testin başlangıcında başarısız olması ve başarısız olma durumunun testinin yazılması kaynaklı olarak da “kırmızı” ile renklendirilir.

Test başlangıçta kırmızıdır, çünkü henüz ilgili işlevselliği sağlayan kod yazılmamıştır

2. Kodu Geliştirme (Green Phase)

“Green phase” veya “yeşil aşama”, Test Driven Development (TDD) sürecindeki ikinci aşamayı ifade eder. Bu aşamada, geliştirici testi geçmek için testin “yeşil” olduğu, yani başarılı olduğu bir duruma ulaşmaya çalışır. İsimlendirme, bu aşamanın genellikle testin başarılı olduğunu göstermek için yeşil ile renklendirilir.

3. Kod İyileştirme (Refactor Phase)

Bu aşamada, yazılan kodu gerektiğinde yeniden yapılandırarak, daha okunabilir, daha etkili ve daha sürdürülebilir hale getirilir.

TDD’nin temel döngüsü olan “Red-Green-Refactor” döngüsünde, bu aşama “Red” ile başlar, ardından geliştirici işlevselliği uygular (“Green” aşaması) ve son olarak kodu düzenleyip iyileştirir (“Refactor” aşaması). Bu döngü, kodun sürekli olarak geliştirilmesini, iyileştirilmesini daha okunabilir, daha etkili ve daha sürdürülebilir hale getirilir.

--

--