Test Planı Nasıl Hazırlanır?

Mert Akyol
FLO Teknoloji
Published in
4 min readAug 14, 2023

Bir işe başlamadan önce yapılması gereken ilk ve en önemli şey o işi planlamaktır. Yazılım projelerinde de diğer işlerde olduğu gibi test aşamalarının önceden planlanması gerekir. Bu yüzden bir plan oluşturulur. Buna Yazılım Test Planı adı verilir.

Yazılım Test Planı, bir yazılım geliştirmesinin test stratejilerini belirlemek, hedefindeki çıktıları oluşturmak, takvimini ve gereken bileşenlerin hesaplanmasını belirlemek için oluşturulan bir plandır. Test planı test edilecek ürünün kalitesini ortaya çıkarmak için gereken yolları ortaya çıkarmamıza olanak tanır. Yazılım test aşamalarını doğru bir şekilde yönetebilmek için bize kaynak görevi sağlar.

ISTQB’nin tanımına göre ise “Test Planı, amaçlanan test faaliyetlerinin kapsamını, yaklaşımını, kaynaklarını ve programını açıklayan bir belgedir.” olarak açıklanmaktadır.

Test Planının Önemi Nedir?

  • Scrum Ekibi üyeleri(Developer, Product Manager) vs. pay ve paydaşlar gibi test görevinin dışarısında kalan üyelerin testin detaylarına ulaşabilmesini sağlar.
  • Amaçladığımız test hedefine ulaşırken gözden kaçabilecek test adımlarını izleyebilmemize olarak tanır.
  • Test Tahminlemesi, Stratejisi, Yönetimi vb. alanları içerdiğinden dolayı test yöneticilerinin test adımlarını kolay bir şekilde yönetebilmesine imkan tanır.
  • Farklı projeler için test kaynaklarının oluşturulmasında rehber görevi görür.

Test Planı Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Test planı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken husus, test planının esnek bi yapıda olmasıdır. Yani test sırasında oluşan hata, hataların çözümleri gibi test planına sonradan dahil edilebilecek durumların tahminlemesi yapılıp test planına dahil edilebilirliği mümkün olmalıdır.

  1. Ürünü analiz etmek
  2. Test Stratejisini Tasarlamak
  3. Test Hedeflerini Tanımlamak
  4. Test Kriterlerini Tanımlamak
  5. Kaynak Planlamak
  6. Test Ortamını Planlamak
  7. Program ve Tahminlemek
  8. Test Çıktılarını Belirlemek
  9. Ürünü Analiz Etmek

Ürünü iyi analiz etmek test etme açısından oldukça önemlidir. Çünkü ürün eğer iyi analiz edilmezse test eden kişi tarafından detaylar tam olarak anlaşılamaz ve test sırasında gözden kaçabilecek sorunların oluşmasına yol açar.

Örneğin geliştirilmek istenen uygulamada bu uygulamayı kimler kullanacak? Hangi amaçla kullanacak? Nasıl çalışacak? Bu uygulamanın farklı uygulamalarla ne gibi entegrasyonları mevcut? vb. sorular sorularak ürün analiz edilebilir.

2. Test Stratejisini Tasarlamak

Test stratejisinde ise, ürünümüzün test hedefleri ve bunlara ulaşmanın yollarını maliyetler ve oluşabilecek durumlar statüsünde belirlememize yardımcı olur.

a) Define Scope Of Testing (Test Kapsamını Tanımlama)

Test edilecek bileşenlerin kapsama alanı içinde veya dışında olduğu durumun belirlenmesi aşamasıdır. Bu kapsam projeye ayrılan bütçe, test edilen ürünün özellikleri, müşterilerin gereksinimleri üzerine kapsam içi yada kapsam dışı olarak belirlenir.

b) Identify Testing Type (Test Türü Belirleme)

Yazılım ürününü müşterinin karşısına çıkarmadan önce test türünü belirleyip duruma göre test koşumları sağlanır. Projedeki ihtiyaç durumuna göre belirlenir. Test türleri maliyete ve önceliğe göre belirlenmelidir.

Örneğin; Mobil uygulama testleri için hangi tür uygulanmalıdır? Maliyet açısından kazanç sağlamak için hangi test türleri bu projede uygulanmamalıdır? gibi sorulara yanıt arar.

c) Document Risk & Issues (Belgeleme Riskleri ve Sorunları)

Bu aşamada potansiyel riskler tanımlanır ve çözüm olarak onların önüne nasıl geçebileceğimiz belirlenir.

Örneğin Risk; Ekip üyesi işe yeni alındı ve regresyon koşabilmek için yeterli bilgi birikimine sahip değil. Risk azaltma; Ekip üyesine yeni eğitimler atanmalıdır. gibi Risk- Risk azaltma analizi ile aksiyon alınabilir.

d) Create Test Logistic (Test Lojistiği Oluşturma)

Kim test edecek? Test ne zaman gerçekleştirilecek? gibi sorulara yanıt arar. En uygun kişinin en uygun test alanını kontrol edip değerlendirebilmesine olanak tanır.

3) Test Hedefini Belirleyin

Test hedefi test faaliyetlerinin genel çerçevede amacını ve başarısını tanımlarlar. Test ürünü paydaşlara olabildiğince hatasız bir şekilde iletilmesini sağlamak için yapılır. Genelde hedefler de piyasaya olabildiğince hatasız ürün sağlamak olarak gösterilir.

Test hedeflerinizi belirlemek için, test edilmesi gereken tüm özellikleri yazın ve her bir özelliğe göre testin amacını ve hedeflerini belirleyin. Her bir aşamada ulaşılacak hedef ve çıktılar ne olmalıdır? sorusunu yanıtlamalısınız.

4)Test Kriterlerini Belirleyin

Test aşamalarında iki kriter önem arz etmektedir.

  • Askıya Alma Kriterleri
  • Çıkış Kriterleri

Askıya alma kriterinde, test sırasında askıya alma kriterlerinin koşulları karşılanırsa, o koşullar karşılanana kadar testlerini askıya almanız gereken seviyeyi belirler. Örnek olarak eğer test bileşenlerinin yüzde 30 u başarısız olursa, bileşenler çözülene kadar testleri askıya almalısınız.

Çıkış kriterleri ise, test aşamasının başarıyla tamamlandığını gösteren kriterleri belirtir . Çıkış kriterleri, testin hedeflenen sonuçlarıdır ve bir sonraki geliştirme aşamasına geçmeden önce gereklidir. Örnek: Tüm kritik test durumlarının % 95'i pass almalıdır.

5) Kaynak Planlama

Ürünü son kullanıcıya ulaştırmak adına kullanılan tüm kaynak türlerinin belirtildiği aşamadır. Bu kaynak türleri test eden kişiler, kullanılan diğer uygulamalar, harcanan zaman ekipman vb. olabilir.

6) Test Ortamını Planlama

Test ortamı yazılım test aşamalarında kullanılacak ortamların belirlenmesi ve planlanmasıdır.

7) Test Tahminlemesi

Projeyi tamamlama aşamasında hangi adımda ne kadar süre test koşulacağı test aşamalarında nelere ne kadar vakit ayırılacağı gibi sorulara yanıt aranan aşamadır.

8) Test Çıktıları

Test edilen aşamaların, geliştirilmesi gereken tüm araçların ve belgelerin listelendiği bölümdür. Test aşamasında farklı farklı çıktılar ortaya çıkabilir.

Test çıktıları test aşamasından önce sağlanır .

  • Test planları
  • Test vakaları
  • Test Tasarım özellikleri.

Test çıktıları test sırasında sağlanır

  • Komut Dosyalarını Test Etme
  • Simülatörler.
  • Test verisi
  • Test İzlenebilirlik Matrisi
  • Hata günlükleri ve yürütme günlükleri.

Test çıktıları , test döngüleri bittikten sonra sağlanır .

  • Test Sonuçları / raporlar
  • Kusur Raporu
  • Kurulum / Test prosedürleri yönergeleri
  • Sürüm notları

--

--