Yapay Zeka vs Tasarımcı: Yarışı Kim Kazanacak?

Canset Akay
Flow Founders
Published in
3 min readJan 30, 2024
Nooooooooooooooooooooo!

Bugün konuşacağımız konu bayağı heyecan verici olduğu kadar korkutucu da: Yapay Zeka benim yerimi alabilir mi? Bir kaç sene içinde işsiz mi kalacağım? Bu soruları genel hatları ile birlikte cevaplayacağız ya da sadece yanıtlamaya çalışacağız.

Evet, hepimiz yapay zekanın tasarım dünyasına hızla değiştirdiğini biliyoruz. Sadece metin yazarak illüstrasyonlar, yoktan var olan fotoğraflar, video editleri, kullanıcı akışları, kullanıcı arayüzleri, oluşturan yapay zekalar hayatımıza girdi.

2013–2014 senesinden itibaren arayüz tasarımına hakim olan flat design akımı da işimizi pek kolaylaştırmıyor. Her şey bir tasarım sistemine dönüştüğü, kullanıcı akışları bir çok sektörde kendini tekrar eden bir hale geldi. Hatta bir çoğumuz çoktan sadece sürükle bırak tekniği ile çalışan operatörlere dönüştük. Ve evet bu noktada kalırsak yapay zekanın yerimizi almasına çok bir zaman kalmadı çanlar bizim için çalıyor.

Sen kimsin benim yerimde olucaksın lolipop?

Tabiki abarttım. Korkulacak bir şey yok, tam tersine, yapay zeka ile tasarımcıların güç birliği yapacağı bir gelecek var önümüzde. Size daha çok zaman kazandıracak, daha yaratıcı olmanızı ve daha farklı perspektifleri hızla kazanacağınız bir sürece giriyoruz. Yapay zekayı anlamak ve onunla işbirliği yapmak, size yeni ve yararlı bir yetenek seti kazandırabilir. Kendi adıma gelişmeleri izlemek, yapay zekayı mesleğim için kullanmak beni korkutmak yerine heyecanlandırıyor.

Tasarımcıların Özel Gücü: İnsan Olmak

Yapay zeka, büyük veri setlerini titizlikle analiz edebilir ve bu analiz sonuçlarıyla fikir belirleme konusunda olağanüstü sonuçlar sergileyebilir. Yada sizin için A/B test analizi yapabilir, kullanıcı geri bildirimlerini inceleyebilir hatta tasarım süreçlerini hızlandırabilir. Ancak tasarım sadece rakamlarla değil, duygularla da ilgilidir.

Arayüz tasarımı, kullanıcı deneyimini merkeze alır. Başarılı bir proje oluşturmak insanlarla duygusal bir bağ kurma amacını taşır. Yapay zeka, duyguları anlamak, empati kurmak ve iç görü konusunda yetenekli değildir. Bir tasarımda kullanıcıların duygusal tepkilerini öngörmek ve tasarıma bu hissiyatı entegre etmek için insan olmak gerekir. Yapay zeka sadece veri analizi analatik olarak yapabilirken insanlar çıkan sonuçları farklı açılardan duygusal olarak yorumlayabilir.

Arayüz tasarımı sadece görsel ve kurallara dayalı bir deneyim değildir, aynı zamanda bir hikaye anlatma biçimidir. İnsanlarla etkileşim kurma yeteneği, bir tasarımın başarısını belirleyen önemli bir faktördür. Bu bağı ancak empati yetisi olan bir canlı yani kim insanlar yapabilir.

Yapay zeka, belirli kurallar içinde çalışır. Ancak gerçek yaratıcılık ve inovasyon genellikle bu kuralların dışında ortaya çıkar. Beklenmedik ve kural dışı etkileşimler, üzerine çalıştığınız projeye yepyeni bir perspektif getirebilirler. Bu da sizin aslında süreçte vazgeçilmez olduğunuzun en büyük kanıtı olacaktır.

Sonuç olarak, yapay zeka tasarım süreçlerine önemli katkılar sağlayabilir, ancak insan yaratıcılığı, duygusal zekası, empati yeteneği ve sanatsal anlayışı, tasarım dünyasının vazgeçilmez bir parçası olmaya devam edeceğinin en büyük kanıtı.

Yapay zeka, sürekli olarak öğrenme yeteneğine sahip olduğundan, kullanıcıların davranışlarından ve tepkilerinden öğrenerek daha iyi bir empati geliştirebilir. Duygusal tepkileri analiz etmeye başlayabilir. Ancak, unutmamak önemlidir ki yapay zeka, insan empatisinin karmaşıklığını ve derinliğini tam olarak taklit edemez.

İçinizi rahatlatacaksa 2023 itibari ile tasarım dünyasının öncüleri flat designın öldüğünü söylüyor, belki tembel tasarımcılara bir kaç sene daha kazandırır.

Yapay zekanın nasıl kullanılması gerektiğine dair muazzam ve kısa bir konuşma:

--

--