Dart’ta Interpolation Kavramı Nedir?

Berkay Ergun
Flutter Students Club

--

Merhaba arkadaşlar, uzun süredir aklımda olan seriyi bu yazıyla başlatıyorum.😊Umarım keyif alırsınız ve birilerinin işine yarar.

Yazıya ilk olarak biraz Darttan bahsederek başlamak istiyorum. Dart, Google tarafından 2011 yılında çıkarılan bir nesneye yönelik dildir. Eğer daha öncesinde Java, c# gibi dillerle geliştirme yaptıysanız size zor gelmeyecektir merak etmeyin. 😊 Dart, özellikle Java diline çok benziyor.

Yazımızın asıl konusu olan interpolation kavramını anlamak için ilk değişkenlere değinmem gerektiğini düşündüm. Dartta, çoğu dil de olduğu gibi temel değişkenler vardır. Bunlar;

· Numbers (Integer, Double),

· String

· Boolean

· Listeler (diziler)

· Map

Bu değişkenleri bildiğinizi varsayarak, asıl konumuz olan interpolation kavramına geçmek istiyorum. Eğer diğer dillerde geliştirme yaptıysanız, ekrana çıktı alırken, değişkenleri sürekli + ile yazdırıyorduk çoğu dil için. İnterpolation kavramı, bunun önüne geçiyor ve bize büyük kolaylık sağlıyor.

En büyük kolaylığı, bizi tek + dan kurtarması değil elbette. Biliyorsunuz, programlama dillerinde tırnak içine string ifadeler yazılır. Çoğu programlama dilinde, tırnak içindeki string ifadenin içine başka bir şey yazamazsınız. Sadece string yazabilirsiniz. Hatta ekrana yazdırırken bile birçok sorun çıkartır bu bize. Yok integeri stringe çevir öyle yazdır, yok onu çevir böyle yazdır vs.

İnterpolation ile bununda önüne geçiyoruz. Yani tırnak içinde istediğiniz veri türünün yazdırabiliyorsunuz. Bu aşırı bir kolaylık sağlıyor geliştiriciler açısından. Hemen size birkaç örnekle göstermek istiyorum.

İnterpolation, tırnak içinde $ işareti ile yazılır.

Aşağıda, isim ve soyisim isimli 2 adet String değişkenimiz var. Burada interpolation kavramının bize sağladığı tek fayda + operatöründen bizi kurtarması. Böylece ekrana Dart Flutter yazdırdık.

Şimdi gelelim, interpolation kavramının asıl güzelliğine 😊

Dartta, her türlü veri tipini tırnak içinde Stringe dönüştürmeye uğraşmadan yazabiliyoruz. Nasıl mı?

İşte bu kadar kolay 😊

Bununla da bitmiyor tabii ki, her türlü veri tipini tırnak içinde + ya gerek kalmadan yazdırdığımız gibi, bunlarla işlemde yapabiliyoruz. Ancak işlem yapmak için bir fark daha var. $ işaretinden sonra süslü parantezler içinde istediğiniz kadar işlem yapabilirsiniz 😊

İşte bu kadar basit aslında. Son bir kez daha özetlemek gerekirse, interpolation kavramı, bizi + dan kurtarıyor ve her türlü veri tipini kolayca, uğraşmadan tek print içinde yazabiliyoruz.

Bu arada, bu ekran görüntülerini nasıl aldığımı merak ediyorsanız, Flutter Geliştiricilerinin Kullanması Gereken 4 Eklenti adlı yazımda bahsettim.

Umarım keyif almışsınızdır. Diğer yazılarımda görüşmek üzere..

--

--