Flutter Proje Geliştirme Aşamaları

Bora Saltık
Flutter Türkiye
Published in
2 min readJul 8, 2022

--

Selamlar, bu yazımda başlıktan da anlayabileceğiniz gibi size flutter ile basit ya da detaylı bir proje nasıl geliştirilir? Aşamalar nasıl düzenlenir ve bu bağlamda bir proje nasıl oluşturulur bundan bahsedeceğim. Hazırsanız başlayalım.

Her şeyden önce yazının özgün olması için size kendi yaptığım ve efektif olan aşamalardan bahsedeceğimi belirterek başlıyorum.

ADIM 1

İstekleri tam olarak kavramak. Proje geliştirme sürecinde yazılımcı arkadaşların karşılaştığı en yaygın sorunlardan birisi de istekleri kavrayamamak aslında. Bu istekleri kavrayamama bölümü basit gözüken hatalar da yaratabilir, projeyi sıfırdan tekrardan yapmanıza neden olacak sorunlar da meydana getirebilir.

Örneğin müşteri veya projeyi yaptığınız kişi sizden uygulamanın giriş ekranında yaş seçmek için kaydırılabilen bir şey istemiştir fakat siz farklı bir şey yapmışsınızdır.

ADIM 2

Teknolojinin günden güne gelişmesiyle, mobil uygulamalarda da biliyorsunuz ki tasarım ve basitlik dediğimiz kavramlar öne çıkıyor. Bu bağlamda uygulamaya başlamadan önce yapacaklarınızı net bir şekilde kararlaştırıp “paint” veya daha profesyonel bir uygulamadan kendinize UI Design çıkarabilirsiniz. Emin olun uygulamanın kodlama kısmına geçtiğinizde size büyük bir fayda sağlayacaktır bu durum.

ADIM 3

ALGORİTMA ÇIKARMAK! Arkadaşlar bu aşamaya alışması biraz dolambaçlı geçebilir ama uygulamayı kodlamaya başlamadan önce bir algorithm tree çıkarmak emin olun çok işinize yarayacaktır. Özellikle flutter gibi widget’lara bağlı bir framework üzerinde çalışırken, oluşturacağınız widget’ları kağıda dökmek size büyük fayda sağlayacaktır. İlk başta zaman kaybı gibi gelebilir ama proje karmaşıklaştıkça veya basit kısmından çıktıkça emin olun ihtiyacınız olacak.

En son yaptığım uygulamadan şöyle bir örnek vereyim. Uygulamaya başlamadan önce page’leri bir kağıtta algoritma ağaç yapısı şeklinde düzenlemiştim ve kodlama kısmında sadece burada yazanları koda geçirmiştim. Bu ciddi anlamda bir pratiklik ve zaman tasarrufu sağlıyor, ayrıca hata yapma olasılığınızı neredeyse sıfıra indirebiliyor.

ADIM 4

Sayfaları sınıflandırmak! Bu aşama belki de karışıklığı önlemek için en önemli aşama. Örneğin uygulamanızda 30 tane class kullandınız. Bu classları aynı main.dart dosyası içine yazarsanız aradığınız class’a ulaşmak sizi bir hayli zorlayacaktır. Ama farklı sayfalara yazıp sınıflandırırsanız hem ulaşmak kolaylaşacaktır, hem de kodu sizden sonra okuyacak kişinin işini kolaylaştırmış olacaksınız. En son yaptığım uygulamanın lib klasöründen örnek bir görsel bırakıyorum :

ADIM 5

Test Aşaması! Yazdığınız koda ne kadar güvenseniz bile test etmeden asla bir projeyi yayımlamayın veya teslim etmeyin. Bu süreç uygulamanın nasıl çalışacağını doğrudan etkilediği için gereken önemi vermenizi şiddetle tavsiye ederim. Gerekirse profesyonel bir tester ile çalışıp uygulamanın her açıdan doğru çalışıp çalışmadığına kanaat getirmek siz ve kariyeriniz için büyük fayda sağlayacaktır.

Bu yazdığım yazıyla size gelecek projeleriniz için bir yol haritası oluşturmak istedim. Umarım işinize yarar. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere sevgili okur. Kendine çok iyi bak, kodla kal!

--

--

Bora Saltık
Flutter Türkiye

I am a programmer in TFL Robotics (Vex robotics 2022 Turkey champions), specialising in mobile programming and AI systems.