Programlamaya nereden başlarım? — Yazılım dilleri

Furkan Özmen
folksdev
Published in
5 min readJul 4, 2021

--

Bu soruyu ulu orta sorduğunuz zaman alacağınız cevapları sıralamak istersek şöyle bir görüntü çıkıyor ortaya.

  • Merhaba sizce hangi dil ile hangi alana yönelmeliyim ?
  • C ile başla sonra html/css oradan Scala’ya geç kardeşim.

Bunun gibi sohbetle çokça karşılaştığınızı biliyorum. Çünkü insanlar bilmediği alanda çorba tarifi verir gibi maalesef bilgi vermekte. Peki nereden başlayacağız dediğinizi duyar gibiyim. Aslında bu sorunun cevabı tek satırlık veya tek nefeste verilebilecek bir cevap değil. Programlama tek alan veya tek dilden de oluşmuyor. Her alanın kendine göre dili olduğu için programlamaya başlarken kendinize ait alanı ve dili seçmeniz gerekiyor. Gelin beraber programlama dillerini , artılarını-eksilerini ve kullanım alanlarını inceleyelim.

1— ) Python

Kullanım alanı : Web , Masaüstü scriptler (özellikle *nix sistemler) , ML (machine learning)

Python’u yeni başlayan arkadaşlar sıklıkla duymuştur. Genellikle bu sektöre ilk adımı atmış insanlara önerilir. Öğrenmesi ve mantığın kavranması açısından Python öğreniliyor. Sakın gözünüzde küçültmeyin çünkü Python oldukça güçlü bir dildir. Instagram buna örnektir. Web taraflı olarak genelde en çok kullanılan 2 framework vardır ; Django/Flask. Öğrenim açısından Flask ile başlarsanız Django’ya daha rahat bir geçiş yapabilirsiniz.

Sektör: Türkiye’de daha çok Web alanında kullanılır. Genellikle Python kullanan şirketler Start-Up firmalardır. Kurumsal firmalarda Python kullanımına rastlamanız düşük ihtimaldir.,

Kitap Önerileri:

Artılar: Öğrenmesi kolay , topluluk geniş , kod yazması zevkli ve kaynak yeterliliği iyi seviyede.

Eksiler: Diğer dillere göre Türkiye’de kullanımı daha az.

2-) C#

Kullanım alanı : Web , Masaüstü , Mobil (çok az)

Türkiye’ de en çok web taraflı kullanılır. Özellikle kurumsal firmalarda c# bolca görebilirsiniz. web tarafında Asp.net MVC rağbet görür. Tabi yanında Entity Framework öğrenmeniz gerekir. Ayrıca sadece web alanında değil masaüstü geliştirme ve oyun geliştirme alanlarında da kullanılır. C#’ın tercih edilmesinin sebeplerinden birisi internette bolca kaynak bulunmasıdır. Ve tabiki arkasında Microsoft gibi bir şirketin olmasıdır.

Sektör: Web taraflı geliştirmede sıklıkla kullanılsada oyun geliştirme açısından ülkemizde oldukça sık kullanılmakta. Özellikle oyun sektörüne yeni başlayan adaylar C#’ı tercih etmekte.

Kitap Önerileri:

Artılar: Kaynak açısından sıkıntı çekmezsiniz. Öğrenmesi nispeten kolaydır. Freelance olarak iş alabilirsiniz. Özellikle Unity ile oyun geliştirmede bolca ekmek yediriyor freelance sektöründe

Eksiler: C# için eksi yön pek fazla yok. Bu dili iyi öğrenmiş bir kişi mezun olduktan sonra iyi bir maaşla işe başlayabilir.

3-) Java

Kullanım Alanı : Enterprise Web , Masaüstü , Mobil Platform , Gömülü Sistemler , ML (machine learning)

Java uzun zamandır rağbet gören bir programlama dili . Bu kadar rağbet görmesinin sebebi write once run everywhere mantığı olabilir. Java öğrenmek istiyorsanız Web tarafını öğrenmenizi tavsiye edebilirim. Tabi öncesinde sağlam bir Core Java bilgisi gerekiyor. Ayrıca Java Web’den ziyade Android alanında da sıklıkla kullanılıyor. Tabi şu sıralar şirketler Kotlin’e doğru kayıyor ama hala yüksek performans isteyen uygulamalarda tercih sebebi.

Sektör: Türkiye’de en çok Web taraflı(enterprise) kullanılır. Maaş oranı en yüksek dillerden birisidir. Eğer Java’ya yeni başlıyorsanız kavramlar içinde boğulabilirsiniz(spring,jee,struts, jsf, jsp, servlet, primefaces ,richfaces). Web taraflı kaynak azdır.

Kitap Önerileri:

Artılar: Başlangıçta Java için kaynak boldur. Yeni öğrenen birisi kaynak sıkıntısı yaşamaz. Java freelance sektöründe mobil ve desktop uygulama alanında bolca ekmek yedirir. Tecrübe ile sabittir.Ayrıca Java ile bir çok platformda yazılım geliştirebilirsiniz.

Eksiler:Web taraflı kaynak azdır. Öğrenmesi zaman alabilir. Özellikle ingilizce konusunda sıkıntı yaşayanlar Java’nın web tarafında zorluk çekebilir.

4-) Javascript

Kullanım Alanı: Web(frontend — backend), Mobil (Hybrid) , Masaüstü

Javascript’i duymayan yoktur diye düşünüyorum. Son zamanların gözde trendi. Gerek Front End taraflı gerekse Backend taraflı bolca kullanılıyor. İlk başlarda önündeki Java eki yüzünden Java dili ile bir bağlantı kurabilirsiniz ama alakası yok , ikisi bambaşka diller. Bu uyarıyı yapma ihtiyacı duydum çünkü dün akşam Java dersleri adı altında Javascript anlatımı gördüm. Daha fazla insanlar bu ayrım uçurumuna düşmesin diye söyleyeyim dedim.

Javascript Türkiye’de Front End tarafında bolca kullanılıyor. Özellikle Front End için geliştirilen Frameworkler sayesinde Javascript hızla yükseldi. En popüler Frameworkler şunlardır ;

  • React
  • Vue
  • Angular

React ve Angular daha çok kurumsal firmalarda kullanılırken Vue ise Start-Up firmalar tarafından tercih ediliyor.

Sektör: Front End tarafından bahsetmiştik zaten anlatmaya gerek yoktur diye düşünüyorum. Javascript Backend alanında da çok iyi işler çıkartıyor. Özellikle NodeJs’ in asenkron yapısı yüzünden tercih ediliyor. LinkedLn de sunucularını Nodejs’ye geçirdikten sonra sunucu sayısını 40 adetten 3 adete indirdi. Nodejs’in asenkron yapısı sayesinde çok fazla isteği non-block olarak kolaylıkla karşılayabiliyor. Bu hareketle sektörde Nodejs populerite kazanmış oldu. Son olarak masaüstü geliştirme için electron kütüphanesi kullanılıyor. İncelemenizi tavsiye ederim.

Kitap Önerileri:

Artılar: Artık şirketler Javascript developer istiyor. İş bulma olasılığınız bilgi seviyenize göre artar. Nodejs taraflı iş şansı az olsada maaşları dolgundur.

Eksiler:Sayabileceğim tek eksi tarafı rakiplerinizin çok dişli olmasıdır. Öğrenmesi çok zor olmadığı için insanlar tarafından rağbet görüyor ve bu alanda kendini aşmış çok fazla rakip çıkıyor.

6 — ) C / C++

Kullanım Alanı: (Hemen hemen her yer)

Arkadaşlar bu dil ile aklınıza gelebilecek her alanda iş yapabilirsiniz. Uçak savarların yapımından füze teknolojisine , oyun yazılımlarından programlama dili yapımına kadar çok geniş bir imkan sunar. PHP bu iki dil ile yazılmıştır.Özellikle oyun motorlarında da kullanılır. Ayrıca bir çok işletim sisteminin temelinde bu diller vardır. Ama şunu söylemeden geçmeyeyim bu dilin kullanım alanının geniş olmasından basit uygulamaları bile bu dille yazılacağı mantığını çıkartmayalım. Örneğin hayati performansa ihtiyacınız olmadığı bir desktop uygulaması bu dillerle yazılmaz(uygun olmaz).Aynı şey bir web sitesi içinde geçerlidir. Eğer sistem programcılığına, gömülü sistemlere, robotiğe , sinyal işlemeye , oyun motoru gibi farklı farklı sektörel konulara yoğunlaşacaksanız bu diller sizin için uygundur.

Sektör: Gömülü sistemci , savunma sanayi , sistem admin pozisyonlarındaki iş ilanlarının çoğunda bu iki dili isterler. C ve C++ ı bilen adam işsiz kalmaz.

Kitap Önerileri:

Artılar: Sektörün hemen hemen her dalında kullanılır , iş imkanı yüksektir ve maaşları çok dolgundur.

Eksiler: Öğrenmesi zordur arkadaşlar. Diğer dillere kıyasla epey zordur. Saç beyazlatan cinstendir.

Bu yazıda genelde en çok kullanılan ve rağbet gören dilleri anlattım, alanınızı seçerek bu dillerden birine veya ilginizi çeken bir dile başlayabilirsiniz. Unutmayın biri şu dili önerdi diye o dili öğrenmeyin. Kendinizi hesaba çekin neyi isteyip neyi istemediğinizi aklınızda ne olduğunu gelecek hedeflerinizin ve hayallerinizi kendinize sorun ve en uygun dille başlayın.

--

--