45 Turmac Tobacco Company (1982)

Terug in Amsterdam

Op 4 januari 1982 begon ik als medewerker van de afdeling Public Affairs met als voornaamste taken ‘public relations’, het schrijven van persberichten en het maken van het jaarverslag. Gezien mijn eerdere ervaringen was dit geen moeilijke opgave.
Ik had inmiddels een kleine studio gehuurd in Amsterdam. Op de eerste etage van een monumentaal pand in de Voetboogstraat, gelegen tussen de Heiligeweg en het Spui
Een straat met vijf kroegen, twee eetcafés, een tearoom, een snackbar en een Vlaamse friettent. Van de honger en dorst zou ik hier niet omkomen.

Promotie van sigaretten

Ik had het bij Turmac erg naar mijn zin, met leuke collega’s en een charismatische directeur, Bunky de Vos. Zijn enige kritiek was dat ik er niet representatief genoeg uitzag en daar had hij wel gelijk in. Als student had ik nooit meer een pak gedragen; geld voor dure kostuums had ik niet. Uit de bedrijfsvoorraad kreeg ik een blazer aangeboden. Gênant, maar welkom.
Het was niet toevallig dat Turmac kleding in voorraad had. In mijn tijd was deze sigarettenfabrikant dé grote sponsor van tal van evenementen, waar teams van freelancers rondliepen om sigaretten gratis weg te geven.
‘Sampling’ of ‘consumer demand’ heet dat in het jargon van de promotiewereld. Het werd gebruikt om — naast het verkrijgen van naamsbekendheid — mensen kennis te laten maken met het product.

De wereld van Peter Stuyvesant

De promotionele activiteiten werden per merk opgezet, rekening houdend met het gewenste imago en de doelgroep. 
Zo acteerde Dunhill in de paardensport en golf, Rothmans sponsorde alles met auotosport, tennnis en jazz, Pall Mall Export coverde de watersporten, Gitanes het Formule 1-racen en Peter Stuyvesant focusde op de jeugd met de Peter Stuyvesant Disco Show
In bioscoopreclame waren de in eigen beheer gemaakte films rondom De wereld van Peter Stuyvesant een begrip.

Geld speelt geen rol

Daarnaast waren we actief in de kleinkunst met de Pall Mall Export Prijs, met de Peter Stuyvesant Foundation werd de moderne kunstcollectie opgebouwd, de World Press Photo werd gesponsord en met de Pall Mall Export Awards werd de Australische fotojournalistiek gestimuleerd. 
Er werden miljoenen geïnvesteerd in al deze promotionele activiteiten, maar er werd niet op een dubbeltje gekeken. De winst op sigaretten was enorm; in mijn dienstverband bij Turmac lag dit ná belasting en kosten rond de 80 à 100 miljoen gulden per jaar. Na de oliemaatschappijen de beste return on investment voor aandeelhouders.

© Frank van Exter