Şirket içi Stackoverflow?

Mehmet Ali EROL
Ford Otosan
Published in
3 min readMar 15, 2023

Bu yazı içeriğinde sizlere hayat kurtaran stackoverflow platformunun şirket içi versiyonuna neden ihtiyaç duyduk ve bu ihtiyacı hangi araç ile karşıladık bundan bahsedeceğim.

Ekipte bulunan insan sayısı az olduğunda çoğu konuyu yönetmek ve hızlı ilerlemek nispeten daha kolay olabilir. Ancak bu sayı arttığında ortaya ek maliyetler çıkar.

Bu maaliyetler;
* Ekip içi ve ekiplerler arası koordinasyon
* İletişim
* Ekipler arası hafızanın paylaşılması
* Sorunların ve soruların artması
* Ekip sayısına bağlı olarak ekipler arası izolasyonun artması (uzaklaşma)
* Aynı soruna farklı çözümler getirilmesi ve sürdürülebilirlik sorunları

Yukarıdaki maliyetlere daha birçok madde eklemek mümkündür. Peki gelelim bu maaliyetlerin konu başlığımız ile alakasına.

Biz yazılımcılar bir sorunla karşılaşırsak biliriz ki bu sorun ile daha öncesinde başka bir yazılımcı mutlaka karşılaşmışdır, hafızamızı yoklayarak hızlı bir çözüm bulamıyorsak cevabı hemen stackoverflow platformunda ya da arama motorlarında ararız. Günümüzde bu kervana yapay zeka (chat gpt, copilot …vs ) çözümleri de eklendi.

Karşılaştığımız genel sorunları bu ortamlarda rahatlıkla bulabiliriz. Peki ya çalıştığımız alt yapı ve sistemler de şirkete özel konular varsa, kendimize özel çözümler üzerine çalışıyorsak? O zaman aradığımızı yukarıdaki kaynaklarda bulma şansımız neredeyse sıfıra iniyor.

Sadece sorun olarak da düşünmeyelim, en iyi uygulamalar ve ders çıkarılmış konuları da dahil edebiliriz.

Özellikle agile çalışma ile önemi artan otonom takımlar, kesişmedikleri sürece birbirlerinden izole olarak görev yaparlar. Bu durumda aynı hatayı alsalar dahi birbirlerinden haberleri olmadığı için Amerika’yı yeniden keşfetme durumlarının ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Geliştirme maliyetlerini en aza indirebilmek için tekrarlı ve değer yaratmayan konulardan olabildiğince kaçınmalıyız.

Sadece ekipler arası bir konuda da geçerli olduğunu düşünmeyelim, ekip içinde de zamanla konular unutulabilir. Özellikle yazılım sektöründe sirkülasyon (turn-over) yüksek bir noktada. Dolayısı ile dökümantasyon ve ekiplerin hafızasını paylaşacağı sosyal ortamlar oldukça önemlidir.

Yukarıdaki konular nedeni ile teknik insanları bir araya getirecek şirket içi sosyal bir platform oluşturmak, aynı zamanda oyunlaştırma yöntemlerini de kullanarak çözülmüş sorunlar, en iyi uygulamalar, tartışmalar, karşılaştırmalar gibi veriler için veritabanı görevi görecek bir ortam oluşturmayı hedefledik.

Bunun için çeşitli açık kaynak çözümlerini bulduk, test ettik ve karşılaştırdık. Sonuç olarak Vanilla Forum ‘u aşağıdaki nedenler ile tercih ettik.

  • Outh 2.0 desteği sayesinde kendi login sistemimize rahat bir şekilde dahil edebildik. (Sadece arayüz ayarları ile yapılabiliyor)
  • Dil desteği bulunuyor (Türkçe dahil ancak dosya sistemine bir kereye mahsus erişmeniz gerekiyor.)
  • Oyunlaştırma için puan sistemi mevcut
  • Yalın, güncel bir tasarıma sahip ve özelleştirilebiliyor. (Kendi logonuz, başlıklarınız .. vs)
  • Yaptığımız güvenlik testlerinden başarı ile geçti.
  • Konteyner ortamlara deploy edilebiliyor (Biz openshift üzerinde ayağa kaldırdık)
  • Eklenti yönetimi oldukça kolay ve dosya dizinine erişmeniz gerekmiyor. (Diğer alternatiflerde eklenti kurmak için cebelleşmemiz gerekti.)
  • Soru ve tartışma açılabiliyor, en iyi cevap seçilebiliyor. Puanlama yöntem ve skalalarına müdehale edilebiliyor.
  • Arka tarafta mysql kullanıyor. (Database’, de openshift üzerinde ayağa kaldırdık)
  • Arama özelliği oldukça iyi çalışıyor.

Günün sonunda bu platforma bir çok soru ve tartışma açarak deneyimlemeye devam ediyoruz.

Sisteme Ford Otosan isminin baş harflerine ve stackoverflow adına gönderme yaparak foverflow ismini verdik :)

Ekipler arası etkileşimi artırmaya, sorunların tekrar tekrar çözülmesinin önüne geçmeye ve sosyal bir oyun alanı oluşturmaya ihtiyacınız varsa vanilla forum tamamen ücretsiz ve güzel bir çözüm olarak karşınızda duruyor.

Desteğe ihtiyaç duyarsanız, tecrübelerimizi memnuniyet ile paylaşmak isteriz. Önerileriniz olur ise istediğiniz kanaldan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim :)

Ford Otosan — Dijital Ürünler ve Servisler
Plan 2 Delivery Tribe Liderliği — Software Development Chapter Lead
Mehmet Ali EROL

--

--

Mehmet Ali EROL
Ford Otosan

Software Developer, Chapter Lead, Impovisional Theater Actor