Software Development Intelligence Platform Kullanımı

Ayşe Kaplan Çakıroğlu
Ford Otosan
Published in
3 min readDec 11, 2023

Software development intelligence platformları, yazılım geliştirme takımlarına veriye dayalı olarak operasyonel verimlilik, zaman ve kaynak kullanımı, teslimat sürecindeki ilerlemeler gibi detaylı metrikler sunan kapsamlı araçlardır.

Yazılım geliştirme süreçlerini daha verimli hale getirmek ve görünürlüğü artırmak için kullanılan Oobeya, bir software development intelligence platformu olarak kendini tanımlıyor. Bu yazıda, Oobeya’nın yazılım geliştirme ekiplerine nasıl yardımcı olduğunu ve hangi metriklerle nasıl fayda sağlayabileceğinizi inceleyeceğiz.

Yazılım geliştirme süreçleri (SDLC) karmaşıktır ve bu süreçte birçok tool kullanılır. Oobeya platformu SDLC ile ilgili metrikleri, farklı noktalarda kullanılan farklı tool’lardan toplayıp işleyerek elde etmektedir. Birçok versiyon kontrol, ci/cd, apm, code quality tool’u ile entegrasyonu bulunmaktadır. Bu özelliği ile tüm süreçleri tek bir platformda görmeyi sağlamaktadır. Ford Otosan’da azure devops ve sonarqube entegrasyonu ile farklı dashboard’larda yazılım geliştirme süreçlerini takip ediyoruz.

Oobeya, yazılım geliştirme süreçlerinizi iyileştirmek ve geliştirmek için kullanabileceğiniz çeşitli metrikler sunar. Bu metrikler; yazılım geliştirme adımları ile ilgili “git & pull requests analytics”, deployment süreçleri ile ilgili “deployment analytics & dora metrics”, agile süreçler ile ilgili “board analytics & agile metrics” olmak üzere üç ana başlıkta ele alınmaktadır. Bu metrikler içerisinde yer alan Dora metrikleri Google gibi kompleks ve büyük yazılım geliştirme süreçleri olan şirketlerin kullandığı, standart metriklerdir.

Özellikle, Oobeya Metric Definitions sayfasında sunulan aşağıdaki metrikler, yazılım geliştirme süreçlerinin daha verimli hale gelmesine yardımcı olabilir.

Oobeya ağırlıklı olarak takım seviyesindeki metriklere odaklanmaktadır.

Takım scorecard’ı üzerinden yukarıda incelediğimiz birçok metriğe erişilebilmektedir.

Takım sağlığı bölümünde yazılım geliştirme süreçlerindeki kötü pratikler ve darboğazlar, toplanan metrikler ile çalışılan algoritmalar ile tespit edilmektedir. Bu bölümde SDLC süreçlerinde sürdürülebilir iyileştirmeler için metrik bakmanın ötesinde problemli temel noktaların tespit edilmesi amaçlanmıştır.

Agile Metrikler bölümünde azure veya jira board’lardan analizler yapılır. Sprint planlamada ürün sahibi ve takım darboğaz ve risk analizlerinden faydalanabilir.

Bu yazıda, Oobeya’nın yazılım geliştirme ekiplerine sunduğu çeşitli metrikler, entegrasyonlar ve ölçümleme özellikleri üzerine odaklandık. Oobeya, yazılım geliştirme süreçlerinizi daha verimli hale getirmenize, riskleri azaltmanıza ve ekip içi iş birliğini artırmanıza yardımcı olan bir platformdur. Bu metrikler ve ölçümleri Ford Otosan’da kullanarak daha etkili iş akışları ve daha yüksek kaliteli yazılım ürünleri elde etmeyi hedefliyoruz.

--

--