Sprint Retrospektif Toplantısı Nasıl Yapılır?

Kübra Uzunöz
Ford Otosan
Published in
3 min readAug 12, 2024

Çevik takımların süreçlerini ve performanslarını iyileştirmelerine yönelik bir etkinlik.

*Bu görsel, Bing Image Creator ile oluşturulmuştur.

Sprint Retrospektif Toplantısı Nedir?

Sprint retrospektif toplantısı, bir çevik projede her sprint’in sonunda gerçekleşen düzenli bir etkinliktir. Bir aylık sprint için maksimum 3 saat ile sınırlıdır. Daha kısa sprint’ler için, etkinlik genellikle daha kısadır. Toplantıya ürün sahibi, scrum master ve geliştiricilerden oluşan scrum takımı katılır. Toplantının amacı; genellikle bir önceki sprint’te nelerin iyi gittiği, hangi problemlerle karşılaşıldığı, problemlerin nasıl çözüldüğü ya da çözülemediği, nelerin daha iyi yapılabileceği ve bunlarla ilgili nasıl aksiyonlar alınabileceği üzerine konuşularak kaliteyi ve etkiyi arttırmanın yollarını bulmaktır.

Sprint Retrospektif Toplantısı Neden Önemlidir?

Sprint retrospektif toplantıları; takımın geçmiş tecrübelerinden öğrenmesine, süreçlerini ve performanslarını sürekli olarak geliştirmesine fırsat sunar. Bir sonraki sprint sürecinde mevcut sprint’e göre gelişmeler sağlayarak üretkenliği artırmak için atılması gereken adımları ve öncelikli olarak uygulanacak aksiyonları belirler. Aynı zamanda çevik gelişim için gerekli olan takım üyeleri arasında iş birliği, geri bildirim ve şeffaflık kültürünü de teşvik eder.

Sprint Retrospektif Toplantısı Nasıl Yapılır?

Sprint retrospektif toplantısı, takımın tercihlerine ve ihtiyaçlarına göre farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. Ancak genel olarak toplantı şu dört adımdan oluşur:

1. Sahneyi hazırlama: Scrum master, toplantıya başlamadan önce takımı karşılar. Toplantının amacını ve gündemini belirler. Takım, duygularını ve beklentilerini paylaşarak iletişim ve saygı kurallarını belirler.

2. Veri toplama: Takım; tamamlanan görevler, ürün artışı, müşteri geri bildirimi gibi sprint sonuçlarını değerlendirir. Ayrıca, sprint süresince yaşanan olaylar ve aktiviteleri hatırlar.

3. İçgörü oluşturma: Takım, toplanan verileri analiz ederek sprint’in olumlu ve olumsuz yönlerini belirler. Sorunların nedenlerini, etkilerini ve iyileştirme fırsatlarını tartışır. Fikirlerini geliştirmek ve önceliklendirmek için çeşitli teknikler kullanır.

4. Aksiyon planı oluşturma: Takım, bir sonraki sprint’te uygulanacak en önemli ve uygulanabilir aksiyonları seçer. Aksiyonların sahiplerini, son tarihlerini ve başarı kriterlerini belirler. Ayrıca, aksiyonların ilerlemesini ve etkisini izleme ve değerlendirme yöntemleri üzerinde anlaşır.

Toplantı; geri bildirim oturumu, retrospektifin retrospektifi veya eğlenceli bir oyun gibi bir kapanış etkinliğiyle sona erer. Bu da ekibin başarılarını kutlamasına ve birbirlerinin katkılarını takdir etmesine olanak sağlar.

Sprint Retrospektif Oyun Önerileri

Sprint retrospektifi için birçok yöntem olmakla birlikte bu yöntemlerin 5 temel özelliğe sahip olması önemlidir. İnteraktif olması, takım çalışması, olumlu, yeterli ve geçişli olması. Bunun yanında çevik takımlar için 3 oyun önerisini aşağıda bulabilirsiniz.

1. Takımın Maskotunu Belirleme

Bir buz kırıcı etkinliği olarak takımın birbirini tanıması ve takım ruhunu canlandırmak için kullanılır. Yaklaşık 10–15 dakikada etkinlik tamamlanır. Fasilatör, önceden hazırlık yaparak seçtiği bir araca, altı farklı evcil hayvan resmi ekler. Retrospektif sırasında hayvanlar hakkında bilgi vererek takım üyelerinden; takım ruhunu, çalışma tarzını vb. en iyi uyan hayvanı seçmesini ister. Takım oylamayı bitirdikten sonra kendi içinde değerlendirme yaparak takımın evcil hayvanını seçer. Takım isterse evcil hayvanına bir isim de verebilir. Etkinliğin sonunda takımın maskotu ortaya çıkmış olur. Bu etkinlik sonrasında retrospektifin diğer adımlarına devam edilir.

2. Kendi Hikayeni Anlat

Son sprint veya birkaç sprint üzerine düşünmek amacıyla kullanılır. Yaklaşık 45–90 dakika arasında etkinlik tamamlanır. Her bir takım üyesi kendi bakış açısıyla tüm sprint’in iniş ve çıkışlarını yansıtacak dramatik bir hikaye yazar. Hikaye yazımı için aşağıdaki bölümler kullanılır. Ve en iyi senaryoda her bir takım üyesi her bir bölüm için geri bildirim verir.

1. Anlatıma Giriş (Exposition): Hikayeye tipik bir cümle ile başlanabilir. “Bir varmış bir yokmuş...”

2. Çatışma (Conflict rising): “Aniden oradaydı/oldu…”

3. Yükseliş (Rising action): “Eğer daha da dikkat çekici hale gelirse…”

4. Doruk (Climax): “O zaman dönüm noktasıydı…”

5. Düşüş (Falling action): “Farkına varmalıydık…”

6. Sonuç: “Sonunda…”

Anlatımlar bittikten sonra her bir takım üyesi anlatımlarla ilgili düşüncelerini paylaşır. Bu aşamada tartışma olmaz. Sonrasında takım üyeleri her bir bölümde anlatılanları oylar. Oylama bittikten sonra takım üyeleri, en çok oy alanları tartışır. Tartışmalar sonucunda, belirlenebiliyorsa alınabilecek aksiyonlar belirlenir.

3. Beğenilmedi (Thumbs Down)

Ekip çalışması üzerine düşünmek amacıyla gerçekleştirilir. Yaklaşık 45–90 dakika arasında etkinlik tamamlanır. Başarılı bir ekip çalışması ile ilgili çalışma ortamı, toplantılar, güven, üretkenlik, bağlılık, cesaret, odaklanma, özerklik, hedef belirleme, saygı, iş-yaşam dengesi, iletişim, kararlar, roller gibi başlıklar bulunur. Fasilitatör, istenirse başlıkları değiştirebilir. Takım üyeleri, bu başlıklarda takımın gelişime açık olduğunu düşünüyorsa beğenilmedi emojisini bırakır. Takım üyeleri bir başlığa bir kez oy verebilecekleri gibi birden fazla oy da verebilirler. Oylama bittikten sonra takım üyeleri, en çok oy alan alanları tartışır. Tartışmalar sonucunda, belirlenebiliyorsa alınabilecek aksiyonlar belirlenir.

Kaynakça

https://echometerapp.com/tr/en-iyi-retrospective-games-online-2/?ref=retro-games-blogpost

--

--