Tasarım Odaklı Düşünme (Design Thinking) Nedir?
Design thinking kullanıcıları merkezine alan, yaratıcı ve yenilikçi çözümler geliştirmek için kullanılan bir yaklaşımdır. “Bu işi en iyi kullanıcı bilir.” mantığıyla hareket eder. Süreç beş ana aşamadan oluşur: Empati Kurma, Tanımlama, Fikir Üretme, Prototipleme ve Test Etme. Haydi şimdi bu beş maddenin detayına bakalım ve bu sürecin nasıl işlediğini inceleyelim.
Sürecin Aşamaları
- Empati Kurma (Empathize): İlk aşama empati kurmak. Burada önemli olan kullanıcıların ayakkabılarını giymek, onların dünyasına girmek. Onlarla konuşup gözlem yaparak ihtiyaçlarını ve problemlerini anlamaya çalışmak. Mesela otomobil üretiyorsak, ki üretiyoruz! 💪 Otomobilin montajını yapan operatör arkadaşların nelerden şikayet ettiğini öğrenmek lazım: “Tabletleri giyilebilir yapmayalım, bir süre sonra kolda ağırlık yapıyor ve çok terletiyor” gibi.
- Ben başkasının ayakkabısını giyemem diyenlere selam yollayalım 😃 ve bunun Kızılderililerin duygudaşlığı tanımlama şekli olduğunu söyleyelim.
Siz hiç başkasının ayakkabıları içinde bir mil yürüdünüz mü?
2. Tanımlama (Define): Empati kurduktan sonra elde ettiğimiz verileri analiz edip problemi tanımlıyoruz. Mesela “Montaj sırasında kullanılan cihazların ergonomik olmaması operatörlerde yorgunluk ve rahatsızlık yaratıyor” gibi. Problemi net bir şekilde tanımlamak çözüm geliştirme sürecinin temelini oluşturur.
3.Fikir Üretme (Ideate): Bu aşamada yaratıcı fikirler üretmek için beyin fırtınası yapıyoruz. Burada önemli olan saçma sapan gibi görünen fikirleri bile söylemek. Einstein’ın dediği gibi: “Delilik aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemektir.” O yüzden farklı düşünmekten çekinmeyelim. ‘’Tabletlerin konulacağı ve operatörlerin rahatça göreceği bir stant nasıl olur ya da tabletlerin montaj alanında kolayca taşınabilmesi için bir kayış sistemi mi geliştirsek?’’ gibi sorularla fikirler üretmeye çalışıyoruz.
· Prototipleme (Prototype): En heyecanlı kısma geldik. Seçtiğimiz fikirlerin küçük ve basit modellerini, yani prototiplerini yapıyoruz. Hızlıca test edip, çalışıp çalışmadığını görmek için legolar, kartonlar, yapıştırıcılar kullanabiliriz. Örneğin standın bir modelini kartondan yapıp montaj alanında deneyebiliriz.
· Test Etme (Test): Son aşamada prototiplerimizi gerçek kullanıcılarla test ediyoruz. Geri bildirimler alıyoruz ve gerekiyorsa prototipi geliştiriyoruz. “Standın yüksekliği güzel ama biraz daha esnek olsa, kendimize göre ayarlayabilsek?” gibi yorumları dikkate alarak ürünü iyileştiriyoruz. Test süreci nihai ürünün mükemmelleştirilmesi için çok önemlidir.
Özetle tasarım odaklı düşünme kullanıcı odaklı çözümlerle sorunlarınızı çözmenize olanak sağlar. Tasarım odaklı düşünmeyi uygulamanın popüler olduğu bu dönemde bir denemekte fayda var.
Sevgiler.
Helin.