Product Hunt’ta Günün 1.’si Olursanız Ne Olur ?
Uzun zamandır paylaşmak istediğim bir konuyu detaylıca aktarmak istiyorum. Product Hunt’ta ürün listelediğimizde başımıza neler gelebileceğini kestirmek çok güç. Bu postta Landing Page Checklist vakası üzerinden Google Analytics, Search Console, Mailerlite ve tabi Product Hunt metriklerini paylaşarak sizlere fikir vermeye çalışacağım.
Ürünümüzü Product Hunt’ta listelediğimiz gün, günün sıralamasındaki pozisyonuna göre sitemize gelen ziyaretçi sayısı değişkenlik gösteriyor. Şans faktörü ile birlikte denklemde bir çok değişken var; bu konuda detaylı bir kontrol listesi hazırlamıştı Fatih abi, mutlaka inceleyin Link
Aslında yazının başlığı biraz hatalı oldu. Landing Page Checklist günü en üstte tamamlayan ürün olmanın yanında haftanın 2. ve ayın da 4. ürünü oldu. Bu yüzden lansman gününün 7 gün sonrası için paylaşacağım ziyaretçi sayıları diğer ürünlere göre daha fazla görünebilir. Sizleri hayal kırıklığına uğratmak istemem (: Umarım siz de “#1 Product of the Day” nişanını almaya hak kazanır ve çok iyi dönüşler elde edersiniz.
Fazla uzatmadan ilk gün itibariyle metrikleri paylaşmaya başlıyorum.
Lansman Öncesi
Lansman öncesinde Twitter’dan ufak bir duyuru yapmıştım. Yanlış hatırlamıyorsam 12 Mart 2021 gibi ne yapacağıma karar verdim, Hafızamla birlikte Google Sheet geçmişim de beni yanıltmıyorsa 18 Mart tarihinde ilk taslağı oluşturarak başladım.
Ardından twitter hesabımda ufak bir duyuru yaptım geri bildirimleri almak için çok güzel geri dönüşler aldım. Hatta alttaki görseli bu geri dönüşlerin ardından ekledim:
Alttaki geri bildirimlerin ardından site son halini aldı; ilk versiyonda bunlar yoktu :)
Altta gördüğünüz Google Analytics ekran görüntüsü siteyi yayına aldığım günden lansman gününe kadar geçen zamanı yansıtıyor:
Bir de Medium Postu sıkıştırdım araya onu es geçmiş olmayayım.
Ship Sayfası
Product Hunt’un ön kayıt ve eposta toplamak isteyenler için ücretsiz sunduğu ücretsiz ürünü “Ship” ile de hızlı bir sayfa oluşturdum ve Twitter ve Linkedin başta olmak üzere sosyal kanallarda duyurmaya başladım. Ship sayfasına 68 kişi kayıt oldu 🙏🏻 ve Product Hunt’a ürünü gönderdikten hemen sonra yine Ship üzerinden gönderdiğim maillere %41 oranında yanıt aldım.
Lansman Günü
Lansman günü benim için biraz olaylı başladı. 6+ yıldır beni yarı yolda bırakmayan bilgisayarım arıza verdi ve güç bela ürünü kaydedebildim. Bu arada zaman da kaybettim tabi; aynı gün lansman yapan diğer maker’lar ürünlerini 12:01am PST koydular. Ben ise yaklaşık 20dk kadar geç yükleyebildim.
Bilgisayarı tamir için dışarı çıkmadan önce kontrol ettiğimde ürünün listelenmediğini gördüm. Yolda kontrol ettiğimde ise Landing Page Checklist’i ana sayfada görmek beni rahatlattı.
Lansman günü canlı durum (Ekran görüntüsü öğlen TSİ 14:00 öncesi alındı)
Bir yandan Product Hunt’a gelen yorumlara yetişmeye çalışıyor, diğer yandan da Google Analytics ekranını takip etmeye çalışıyordum. Çok heyecanlı geçti gerçekten 🙂
Sadece şu kareyi görmek için Product Hunt lansmanı yaptım desem yalan olmaz! Çok keyifli değil mi ?
Product Hunt’a geri dönelim. Lansmanın ardından yaklaşık 10 saat geçti ve şimdilik günün 1. ürünü konumunda. Yeri gelmişken alttaki görsele bakarak, ürünlerin sadece oylara bakılarak sıralanmadığını anlıyoruz. Ürününüzün aldığı yorumlar ve incelemeler de önemli oluyor. Sizden daha fazla oy alan ürünler olsa bile, en üst sırada olmanız gayet mümkün.
Gün içerisindeki konumunuzun sürekli değişse de yukarılarda yer tutmak fark yaratıyor. Amerika kıtası uyanmadan iyi bir konumda olursanız daha çok ziyaret edilme ihtimalinizin artıyor.
Burada Komunite üyelerinin ve Fırat Demirel’in “Product Hunt TR” mail bülteninin etkisini de söylemeden geçemeyeceğim. Sağolsun herkes kendi ürünüymüş gibi yorumları ve paylaşımları ile destek oldular.
Ve gün sonuna doğru.. Ekran görüntülerini bulamadım ama lansman günü sonunuda 500+ ertesi gün sonunda ise yaklaşık 700 oy olmuştu diye hatırlıyorum.
Google Analytics
Bu bölümde daha çok ekran görüntüsü paylaşacağım sanırım. Bu yazıdaki amacım lansman sonrası için tahmin yapmakta zorlananlara fikir vermek olduğu için en iyi fikri Google Analytics verecektir. Başka bir analiz aracı da kullanabilirsiniz sorun yok, önemli olan metrikleri görmek:
1. Gün Ardından
Lansman saatinden (12:01am PST) 3–4 saat sonrasından itibaren ilk 3 sıraya yerleşmişti Landing Page Checklist. Yaklaşık 6 saat sonrasında da kalıcı olarak 1. sıraya yerleşti*
14 Nisan tarihi Türkiye için biterken Fırat Demirel ile yaptığımız canlı yayın sırasında Napkin Beta ekibi hızlı bir atak yaparak kısa süre içerisinde yaklaşık 100+ oya ulaştı. Bu noktada kısa süreliğine 2. sıraya düştük. Daha sonra Product Hunt ekibi bu oyların organik olmadığını düşündü ki o zaman diliminde alınan oyları sildi.
Alttaki görselden de anlayacağınız üzere Product Hunt algoritması sadece oylara göre ürünleri sıralamıyor! Napkin Beta’dan daha az oya sahip olmamıza rağmen 1. sıradayız. Aldığınız yorum ve inceleme sayısı, kimden yorum aldığınız gibi gibi bir çok kritere göre sıralandırılıyor ürünler; en önemlisi hala “upvote” sayısı elbette.
Lansman günü dolu dolu geçiyor diyebiliriz, bir zaman dilimindeki maker’lar uyuduğunda diğerleri uyanmaya başlıyor. Google Analytics’i takip ederken görebiliyorsunuz bunu. Dünyanın çeşitli yerlerindeki potansiyel kullanıcılara, üreticilere bu kadar kısa süre içerisinde ulaşabilmek muazzam gerçekten.
Şimdi gün sonunda (TSİ zaman diliminde) siteyi kaç kişi ziyaret etmiş görelim:
Zaman diliminden kaynaklanan farklılıkları ortadan kaldırmak için gelin lansman sonrası ilk iki günün verisine bakalım:
İlk 2 günde en çok hangi ülkeden ziyaretçi geldi ?
2 günün sonunda toplamda 92 farklı ülkeden 1500+ ziyaretçi Landing Page Checklist’e uğramış.
Product Hunt etkisinin ürünümüze etkisini genel hatlarıyla göstermek istediğim için aşırı detaya girmedim. Spesifik sorularınız için yorum bırakabilirsiniz.
1. Hafta Ardından
Product Hunt lansmanının etkisini tam anlayabilmek için biraz daha genişten bakmaya çalışalım. Product Hunt web sayfasını günlük ziyaret etmeyen, ya da Product Hunt’ın günlük ve haftalık email bültenlerini takip edenlerin bizi farketmesi için biraz daha beklememiz gerekiyor.
Landing Page Checklist günün 1.si olduktan sonra gönderdiği emailde anlık oy sayısının 679+ olduğunu görüyoruz.
Product Hunt her gün, dünün en çok oy alan 10 ürününe bülteninde yer veriyor.
Lansmanın 7. gününde Google Analytics’e bakalım 👇🏻
Önemli dipnot: 19. Nisan tarihi itibariyle Landing Page Checklist’in haftanın 2. ürünü olduğu belli oldu. Metriklerin yukarıya yönlenme sebebi bu yüzden.
Günün, haftanın ve ayın öne çıkan ürünlerini Product Hunt daha sonra anasayfasında, mail bültenlerinde ve sosyal medya hesaplarından ittirmeye devam ediyor. Metrikleri incelerken bunu dikkate alın lütfen; “Ben de günün 1.si oldum, bu metriklere yaklaşamadık bile!” demeyin sonra (:
Biraz daha detaylı bakalım:
İlk haftanın sonunda toplamda 126 farklı ülkeden 4800+ ziyaretçi Landing Page Checklist’e uğramış.
Ek olarak lansman sonrası rastgele tarihlerdeki anlık ziyaretçisi sayısını görelim.
Yazının başlığını buraya kadar yanıtladık diye düşünüyorum. Bundan sonrası daha çok Günün 1. ürünü, Haftanın 2. ve ayın 4. ürünü olmayı başarırsam sonuç nasıl oluru anlatıyor :)
14 Nisan tarihi gün sonunda 697+ oya sahip olan Landing Page Checklist, 2 Mayıs itibariyle 1257 oy alarak 2021 Nisan ayının en çok oy alan 4. ürünü oldu. An itibariyle 1344 oy almış durumda.
Gün bitse de Product Hunt etkisi bitmiyor demek istiyorum :) Bunu görebilmek için güzel bir vaka oldu elimizde. Günü ilk 3'te tamamlarsanız bu etki daha da büyük oluyor haliyle.
30 günlük Google Analytics verisine bakıp 3 ay sonraya bakalım artık :)
100 Gün Sonra
Lansman haftasının ardından en çok bu günleri merak ediyordum:
Product Hunt etkisi ile gelen trafik zamanla koybolacak mı ?
Bu yazıyı bu kadar geciktirme sebebim de buydu. 2. ayın sonunda bunu yapma niyetindeydim ama şimdiye kısmetmiş. Product Hunt öncesi “Ayda 100 kişinin girdiği bir site olsa üzülmem” diye düşünüyordum. Şu an ise günlük yaklaşık 100 kişi ziyaret ediyor. 🧿
“Siteye bir gelen bir daha geliyor mu ?” Landing Page Checklist ve bir çok ürün için önemli bir metrik. Ziyaretçilere bir değer ürettiğini kanıtlayacaktı çünkü. Genel metriklere bakmadan önce Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında geri gelen kullanıcı oranına bakalım:
100. günün sonunda toplamda 161 farklı ülkeden 18,000+ ziyaretçi Landing Page Checklist’e uğramış.
Aşina olmayanlar için alttaki metrikler biraz karışık gelebilir. Soldaki görselde Direct olarak gördüğünüz satır siteye doğrudan gelen kullanıcıları ifade ediyor. UTM etiketleri ile Google Analytics ve SEO uzmanı arkadaşlar daha iyi yorumlar eminim.
Araya bir Betalist lansmanı da sıkıştırdım dikkat ederseniz :) Sosyal ağlardaki ifluencer’ların paylaşımlarının da katkısı var. Danny sağolsun Landingfolio’ya da ekleyerek destek oldu.
Google Search Console
Beni Google’dan arayanlar hangi anahtar kelimelerle buluyorlar ? sorusuna yanıt veren Google’ın resmi aracından ekran görüntüleri paylaşmaya geldi sıra.
Burada “landing page fyi” anahtar kelimesinin yukarılarda olmasının sebebini .fyi uzantısının akılda kalıcılığına yoruyorum ben. Diğer anahtar kelimeler için savaş ise devam ediyor :)
Newsletter
Önceki yazımda da bahsettiğim üzere “ Landing Page Örnekleri Mail Bülteni” fikri ile başladı diyebiliriz bu macera. Bu mesajla ilk günden itibaren abone edinmeye başladım. Buraya daha fazla eğilebilir, farklı mesajlarla dönüşümü artırabilirdim.
Newsletter başlığı için bu başlıklar yeterli sanırım. Son olarak Twitter’a bakalım.
Twitter bağımsız geliştiricilerin, yazılımcı ve girişimcilerin en aktif olduğu sosyal ağların başında geliyor. Product Hunt lansmanı ardından kişisel ya da ürün sayfasınızın takipçi kazanması oldukça muhtemel ancak burada bir beklentiye girmemek en doğrusu olacak sanırım.
Geriye dönüp baktığımda kişisel Twitter hesabım nisan ayında 112 takipçi kazandığını görüyorum. “Product Hunt’ta ürünüm çıktı” tweet’inin etkileşim oranlarına bakalım isterseniz son olarak.
etkileşim oranı yükseldikçe daha fazla, daha fazla kişiye gösteriyor ilgili tweet’i Twitter algoritması. Çok daha iyi etkileşim alan postlar var mutlaka :) En çok görüntülenme alan tweet’in metrikleri de şu şekilde:
İlk dakikalarda etkileşim almış olmak çok etkili oluyor benim gözlemlerime göre.
Komünite bültene üye olun!
Komünite üyeleri olarak tasarım ürünlerinden, e-kitaplara, Notion ürünlerinden SaaS projelerine yeni ürünler geliştiriyoruz.
Siz de bu tarz ürünler geliştiriyor, ürününü satan insanlara dönüşmek istiyorsanız topluluğumuza bekliyoruz 🙃
Haftalık bültenimize üye olduğunuzda, “Ürün Geliştirme Rehberi” kitabının ilk 2 bölümü ücretsiz e-posta kutunuzda.