Rakip Analizi & Uygulanması

Nil Jasmin Sinar
FowApps
Published in
4 min readJan 6, 2023

Sektörde yer edinmek ve başarılı olmak isteyen her proje sahibi, rakiplerinin neler yaptığına, farklı olarak neler yapabileceklerine ve rakiplerinden bir adım nasıl öne geçebileceklerine bakmaktadır. Projeniz için pazarlama faaliyetlerinin de temelini oluşturan rakip analizi, ileriye dönük dikkat etmeniz gereken tüm noktaları kapsamalıdır.

Peki rakip analizi nedir? Doğru bir rakip analizi için neler yapılmalıdır ve adımları nelerdir? Rakip analizinde özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Yukarıdaki başlıkların yanıtlarını bu yazıda birlikte inceliyor olacağız…

Rakip Analizi Nedir?

Rakip analizi, kendi rakiplerinize göre güçlü ve zayıf yönlerini ortaya çıkarmak için araştırmayı kullanarak doğrudan ve dolaylı rakiplerinizi belirlemeyi içerir.

Doğrudan rakipler aynı ürünü sizinle aynı kitleye pazarlarken, dolaylı rakipler aynı ürünü farklı bir kitleye pazarlar. Rakiplerinizi belirledikten sonra, pazar manzarasında nerede durduğunuzu görmek için topladığınız bilgileri kullanabilirsiniz.

Rakip Analizinde Hangi Başlıklar Ele Alınmalı?

Bu tür analizlerin amacı, pazarda rekabet avantajı elde etmek ve iş stratejinizi geliştirmektir. Bir rekabet analizi olmadan, hedef pazarınızdaki müşterileri veya müşterileri kazanmak için başkalarının ne yaptığını bilmek zordur. Bir rekabet analizi raporu şunları içerebilir:

· Şirketinizin hedef pazarının açıklaması

· Ürününüz veya hizmetinizle ilgili ayrıntılar ile rakiplerin karşılaştırması

· Mevcut ve öngörülen pazar payı, satışlar ve gelirler

· Fiyat karşılaştırması

· Pazarlama ve sosyal medya strateji analizi

· Müşteri memnuniyet puanlamalarındaki farklılıklar

Strateji etkinliğini değerlendirmek için ürün veya hizmetinizin her ayrıntısını rekabetle karşılaştıracaksınız. Şirketler genelinde başarı metriklerini karşılaştırarak veriye dayalı kararlar da verebilirsiniz.

Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Rakip analizi raporunuzu oluşturmak ve pazarda nerede olduğunuza dair geniş bir görüş elde etmek için bu adımları izleyin. Bu süreç, aynı anda birkaç rakibi analiz etmenize ve hedef müşterilerinizi daha iyi tanımanıza yardımcı olabilir.

1. Rakiplere genel bakış oluşturun

Pazarda size benzer ürün ve hizmet teklifleri ve benzer iş modeli olan hem dolaylı hem de doğrudan rakiplerinizin listesini çıkarmalısınız. Bu sayede pazarların şirketinizi nasıl etkileyebileceğini de görebilirsiniz. Listenizde hem yeni hem de deneyimli rakiplere yer vererek analizinizi daha da çeşitlendirebilirsiniz.

2. Pazar araştırması yapın

Analiz edilecek rakipler belirlendikten sonraki adım Pazar araştırmasıdır. Burada iki aşamalı bir araştırma süreci yapılmalıdır.

Birinci aşamada toplanacak bilgiler daha çok iç müşteriler ve ürünün kendisi ile ilgili olmalıdır. Örneğin burada bilgiler şu içeriklere sahip olabilir:

o Rakiplerin ürün veya hizmetlerini satın almak

o Müşterilerle görüşme

o Çevrimiçi müşteri anketleri yapmak

o Yüz yüze odak grupları düzenleme

İkincil Pazar araştırması rakipleriniz ile ilgili olmalıdır ve şu içeriklere sahip olabilir:

o Rakiplerin web sitelerini incelemek

o Mevcut ekonomik durumun değerlendirilmesi

o Teknolojik gelişmelerin belirlenmesi

o Şirket kayıtlarını okuma

3. Ürün özelliklerini karşılaştırın

Analizin bu aşaması, ürününüzün rakip ürün ile karşılaştırılmasını içerir. Bu karşılaştırma ürün özelliklerine göre ayrılmalıdır. Her ürünün baz alınacağı özellikler faklıdır fakat örnek olarak fiyatlandırma, var olan özellik sayısı, hedef kitlenin yaş aralığı, sunulan hizmetler gibi özellikler ele alınabilir.

4. Ürün pazarlamasını karşılaştırın

Analizin 4. Aşamasında, ürün özellikleri yerine rakiplerinizin pazarlama çabalarını, ürünü pazarda nasıl konumlandırdıklarına dair bir karşılaştırma yapılmalıdır.

Analiz şu alanları içerebilir:

o Sosyal Medya,

o Web Sitesi,

o Reklamlar,

o Basın Yayınlar,….

Rakiplerin pazarlama kanallarını analiz etmenin yanında, her şirketin pazarlama stratejilerini daha derinlemesine incelemek için bazı sorular sorulabilir. Sorulması gereken sorular sektöre göre farklılık gösterebilir fakat örnek olarak şu şekilde olabilir:

o Nasıl bir hikaye anlatmaya çalışıyorlar?

o Müşterilerine hangi değeri katıyorlar?

o Şirket misyonu nedir?

o Marka vizyonu nedir?

5. SWOT analizi kullanın

Bir SWOT analizi, şirketinizin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemenize yardımcı olur. Ayrıca, zayıflıkları fırsatlara dönüştürmenize ve rekabetinize dayalı olarak karşılaştığınız tehditleri değerlendirmenize yardımcı olur.

SWOT analizi sırasında kendinize şu soruları sorun:

· Neleri iyi yapıyoruz?

· Neyi geliştirebiliriz?

· Hizmetlerimizde pazar boşlukları var mı?

· Ufukta hangi yeni pazar eğilimleri var?

6. Pazardaki yerinizi belirleyin

Rekabet analizinizin son adımı, pazarda nerede durduğunuzu anlamaktır. İki eksen, pazarınızda rekabet edebilmek için en önemli faktörleri temsil etmelidir.

Örneğin, X ekseni müşteri memnuniyetini, Y ekseni ise pazardaki mevcudiyeti temsil edebilir. Daha sonra her yarışmacıyı (x,y) koordinatlarına göre grafikte çizeceksiniz. Ayrıca şirketinizi bu çizelgede çizeceksiniz, bu da size rakiplerinize göre nerede durduğunuza dair bir fikir verecektir.

Rakip Analizi Yaparken Unutmamanız Gerekenler

1. Eyleme geçmeyi unutmayın

Buradaki amacınız sadece rekabet analizinizden bilgi toplamak olmamalı. Bu bilgiler ile aynı zamanda harekete geçmelisiniz. Verilerin kendisi size yalnızca pazar da nereye uyduğunuzu gösterecektir.

Rekabet analizinin asıl amacı, onu şirketinizin stratejik planını problem çözmek ve iyileştirmek için kullanmak olmalıdır.

2. Bilgilerinizi birkaç kaynaktan araştırarak doğrulayın

Kaynaklarda topladığınız bilgileri derleyerek bilginizin doğrulunu her zaman kontrol edin.

3. Analizlerinizi düzenli olarak güncelleyin

Bir rekabet analizi raporu, şu anda olduğu gibi pazar manzarasının bir anlık görüntüsünü temsil eder. Bu rapor, şirketinizde değişiklik yapmak için yeterli bilgi edinmenize yardımcı olabilir, ancak bilgileri düzenli olarak güncellemediğiniz sürece belgeye tekrar başvurmamalısınız. Pazar eğilimleri her zaman değişmektedir ve raporunuzu güncellemek sıkıcı olsa da bunu yapmak, rakipleriniz hakkında her zaman doğru bilgiler edinmenizi sağlayacaktır.

Okuduğunuz için teşekkürler😊 Başka bir yazıda görüşmek üzere 👋

--

--

Nil Jasmin Sinar
FowApps
Writer for

Product development team member, loves to research and always keen to learn new things