Η εμπειρία στο Alba: ένα μοναδικό «ταξίδι» γνώσης και εσωτερικής μεταμόρφωσης

FPower
FPower
Published in
6 min readNov 27, 2018

Studying unusual-Developing beyond usual

Γράφει η Μιρέλλα Σχοινά - φοιτήτρια MBA στο Alba και νικήτρια της Υποτροφίας του FPower σε συνεργασία με το Alba Graduate Business School το 2018.

Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2018. Η πρώτη περίοδος παρακολούθησης του προγράμματος MBA στο Alba ολοκληρώθηκε. Κάνω μία παύση και ένα βήμα πίσω. Πώς νιώθω; Σκέφτομαι. Όγκος και ταχύτητα πληροφοριών, εναλλαγή εικόνων στο μυαλό μου. Δύσκολο να απομονωθούν οι σκέψεις, ακόμα πιο δύσκολο να διαχωριστούν και να αποτυπωθούν τα συναισθήματα- η δυναμική τους τεράστια. Μια εμπειρία συνολικά μοναδική και μέχρι στιγμής πλέον ανταποδοτική.

Συνειδητοποιώ ότι τo Alba δεν είναι ένα ακόμα business school. Έχει μία ταυτότητα αυθεντική, θεμελιωμένη πάνω στο όραμά του να δημιουργήσει και να αναπαράξει εκείνη τη γνώση που θα διαμορφώσει το μελλοντικό επιχειρείν και τους ηγέτες του αύριο, με αντίκτυπο στη δομή και υπόσταση της κοινωνίας. Η ταυτότητά του αυτή ενισχύεται από το μεταμορφωτικό πνεύμα του Business Unusual, που υποδηλώνει την προσήλωση σε στόχους πάνω και πέρα από τα όριά μας, και την αδιάκοπη προσπάθεια για την κατάκτησή τους. Γίνεται δε στη συνέχεια νοοτροπία που αντανακλάται σε όλες τις εκφάνσεις του και επακόλουθα υιοθετείται από τους κοινωνούς των εμπειριών του.

Ανάμεσα σε αυτές, το MBA του Alba, διακεκριμένο και πολλαπλά βραβευμένο, κατέχει ξεχωριστή ίσως θέση. Με πρόγραμμα σπουδών που περιλαμβάνει μαθήματα πυρήνα σε λειτουργικές κατευθύνσεις (μάρκετινγκ, οικονομικά, διοικητική, στρατηγική κλπ.) και μαθήματα όπως Επιχειρηματικότητα, Ηγετικές ικανότητες, Δημιουργικότητα και Καινοτομία, συμβάλλει στη συνδυαστική ανάπτυξη αναλυτικών και δημιουργικών δεξιοτήτων, διαμορφώνοντας έτσι ολιστικό επιχειρηματικό πνεύμα. Το έμπειρο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, με πλούσιο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο στα εγκυρότερα διεθνή περιοδικά και σημαντική διεθνή επαγγελματική εμπειρία, συμπληρώνει και αναδεικνύει τη μαθησιακή εμπειρία στο Alba. Εμπειρία που γίνεται ταυτόχρονα πρόκληση μέσα από σύντομες διαδραστικές διαλέξεις, παιχνίδια ρόλων, ομαδικές παρουσιάσεις και προσομοιώσεις επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μέσα από μελέτη πραγματικών περιπτώσεων οι φοιτητές καλούνται να εφαρμόσουν τη θεωρία, να αναλύσουν και να συνθέσουν τα δεδομένα κριτικά και να λάβουν οι ίδιοι πραγματικές αποφάσεις, σκεπτόμενοι και δρώντας ως managers.

Επιπλέον, coaches και επισκέπτες-ομιλητές από το χώρο της βιομηχανίας αλλά και της έρευνας λειτουργούν ως μέντορες, που κινητοποιούν τους φοιτητές να διευρύνουν το πεδίο δράσης τους έξω από τη ζώνη ασφαλείας τους και να αναθεωρήσουν την αντίληψη που θα διαμορφώσει την πραγματικότητά τους, σε άλλη πλέον διάσταση.

Η εμπειρία ενδυναμώνεται από τα πολλαπλά εργαλεία που παρέχονται στους φοιτητές. Μεταξύ αυτών, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, πλήρως εναρμονισμένη με τα κοινωνικά δίκτυα, τους φέρνει σε επαφή με τους απόφοιτους του Alba, προωθώντας συνέργειες μεταξύ αυτών και διαμορφώνοντας μία ισχυρή κουλτούρα στήριξης και ανταλλαγής.

Επιπρόσθετα, το Career Office μέσα από τις υπηρεσίες του υποστηρίζει πλήρως τους φοιτητές στην επιλογή, το σχεδιασμό της πορείας τους και την κατάλληλη ανάπτυξή τους μέσα από αυτή και προς αυτή. Career coaching sessions, workshops και events, αλλά και ευκαιρίες για πρακτική και εργασία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρέχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επιλογή καριέρας και την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων για τους φοιτητές του Alba.

Οι φιλοδοξίες μου

Στην αρχή σκεφτόμουν…Πώς θα με βοηθήσουν όλα αυτά; Θα εκμεταλλευτώ σωστά τη γνώση και τα εργαλεία; Θα κινηθώ προς τη σωστή κατεύθυνση; Θα το κάνω, ναι! Πλέον είμαι σίγουρη, γιατί πολύ απλά ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ήδη διαφορετικά. Και ξέρω ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα ΕΙΜΑΙ διαφορετική, πιο δυνατή, πιο ολοκληρωμένη.

Οι βασικές σπουδές μου ως φαρμακοποιός με έχουν βοηθήσει να σκέφτομαι αναλυτικά και να κινούμαι με προσεκτικό σχεδιασμό και προσήλωση προς κάθε στόχο που θέτω. Μέσα από το MBA φιλοδοξώ επιπλέον να καλλιεργήσω τη δημιουργικότητά μου και να αναπτύξω ικανότητες ηγεσίας, καθώς επίσης να αποκτήσω επιχειρηματική γνώση που θα συμπληρώσει το επιστημονικό μου υπόβαθρο και θα ολοκληρώσει και θα προωθήσει τη σκέψη μου. Θα έχω λάβει τα ερεθίσματα και θα διαθέτω τότε τις δεξιότητες, ώστε να μπορώ να μετατρέπω δημιουργικές ιδέες σε επικερδείς καινοτόμες ενέργειες στο επαγγελματικό μου πεδίο. Θα μπορώ να οδηγώ, να παρακινώ και να εμπνέω την ομάδα μου, ώστε να πετυχαίνουμε κοινούς και υψηλούς πλέον στόχους. Και όλα αυτά επιθυμώ να εφαρμόσω καταρχήν στην οικογενειακή μου επιχείρηση, να την επεκτείνω και να την εξελίξω σε δίκτυο με οφέλη, δημιουργώντας συνεχή προστιθέμενη αξία.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, θα ήθελα να προχωρήσω πιο μακριά, συνεισφέροντας στο φαρμακευτικό κλάδο μέσα από διάφορα εγχειρήματα και δραστηριότητες, προσανατολισμένες στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον, με σκοπό την εξασφάλιση βιωσιμότητας και αειφόρου ανάπτυξης. Τέτοιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να είναι εκπαιδευτικά προγράμματα για ευαισθητοποίηση, εκδηλώσεις και προγράμματα με σκοπό να εμπνεύσουν και να παρακινήσουν, κοινωνική προσφορά προς ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, ενεργή συμμετοχή σε πράσινες ενέργειες, εθελοντικές ομάδες και σχετικά προγράμματα ΜΚΟ.

Τέλος, επιθυμώ να συμμετέχω ενεργά σε επαγγελματικά δίκτυα και κοινότητες, όπως το FPower, που δημιουργούν ευκαιρίες εκπαίδευσης, ανάπτυξης και παρακίνησης για ανθρώπους που αναζητούν υποστήριξη, και να ενθαρρύνω και εγώ η ίδια τους στόχους τους.

Η υποστήριξη από την κοινότητα του FPower

Αρωγός στις σπουδές μου η κοινότητα του FPower, η οποία με στηρίζει με μερική υποτροφία για την παρακολούθηση του μεταπτυχιακού μου προγράμματος. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και ευγνωμοσύνη τόσο για την υποτροφία όσο και για τη συμμετοχή μου στη δυναμική και δυνατή αυτή κοινότητα, η οποία ενεργά και έμπρακτα υποστηρίζει και εμπνέει νέες γυναίκες ώστε αυτές να αναδειχθούν και να εξελιχθούν.

Μέσα από τη συμμετοχή μου στις δραστηριότητες της κοινότητας και την εποικοδομητική συναναστροφή με τα μέλη της φιλοδοξώ να αποκτήσω τη γνώση και τις δεξιότητες προκειμένου να ηγηθώ της επιχείρησής μου, να καινοτομήσω σε επίπεδο καριέρας και κοινωνίας και ακόμα να καθοδηγήσω εγώ η ίδια τις προσπάθειες άλλων γυναικών.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η έμπνευση, κινητοποίηση και καλλιέργεια φιλοδοξίας στις νέες γυναίκες είναι κομβική και κρίσιμη, ώστε τόσο οι ίδιες όσο και η κοινωνία να αναθεωρήσουν και να ανατρέψουν παγιωμένες αντιλήψεις σχετικά με το τι πραγματικά οι σύγχρονες νέες γυναίκες είναι ικανές και άξιες να πετύχουν. Χρειάζεται να δώσουμε στις νέες γυναίκες ερεθίσματα και πρότυπα ώστε να επεκτείνουν τα όνειρά τους. Χρειάζεται να τις καθοδηγήσουμε, να τις ενθαρρύνουμε και να ενδυναμώσουμε την αυτοπεποίθησή τους, προκειμένου να τολμούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ίση αντιπροσώπευση των δύο φύλων σε θέσεις ηγεσίας και κέντρα αποφάσεων, ελαχιστοποιώντας την επίδραση ασυνείδητων προκαταλήψεων. Η ισότητα των δύο φύλων, η ισότητα ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, ενέχει την έννοια της ελευθερίας κάθε ανθρώπου -ανεξαρτήτως φύλου- να αναπτύξει τις ικανότητές του και να κάνει επιλογές που να μην περιορίζονται από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Σημαίνει ότι οι διαφορετικές ανάγκες ανδρών και γυναικών λαμβάνονται υπόψη, αξιολογούνται και αντιμετωπίζονται με ίσους όρους. Δε σημαίνει ότι οι άντρες και οι γυναίκες πρέπει να γίνουν το ίδιο, αλλά ότι τα δικαιώματα, οι ευθύνες και οι ευκαιρίες που τους παρέχονται δε θα εξαρτώνται από το φύλο τους.

Μόνο τότε θα μπορεί η διαφορετικότητα των δύο φύλων να αποδώσει τη μέγιστη δυναμική και να μεταμορφώσει την οικονομία και την κοινωνική δομή πραγματικά.

Μάθετε περισσότερα για το Alba Graduate Business School στο www.alba.acg.edu

Ακολουθήστε το #FPower:

--

--

FPower
FPower
Editor for

Empowering Female Leaders of Greece | #FPower