Τι έμαθα διδάσκοντας (και) κορίτσια

FPower
FPower
Published in
2 min readNov 21, 2017

By: Μαρία Βακόλα, Associate Professor, AUEB |Co-Founder, JobPairs

Είχα την ευτυχία και την τιμή να διδάσκω λαμπρά μυαλά τα τελευταία είκοσι χρόνια σε πολλών ειδών πανεπιστήμια, εδώ, στο εξωτερικό, δεύτερης ευκαιρίας.

Ανακάλυψα κάποια πράγματα που ίσως να τα βρείτε ενδιαφέροντα:

Η μάθηση, η ανάπτυξη ικανοτήτων, ευτυχία και η επιτυχία είναι θέμα προσωπικής απόφασης.

Όλα τα υπόλοιπα είναι φτηνές δικαιολογίες. Είχα φοιτήτρια σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που ήρθε ο άντρας της και την έσυρε έξω από την τάξη. Ήταν μια παντρεμένη πολύτεκνη μαμά που έμενε σε ένα χωριό και κατέβαινε στην πόλη για να παρακολουθήσει δύο φορές το μήνα τα μαθήματα. Στην οικογένεια της έλεγε πως ερχόταν για ψώνια. Είναι τώρα απόφοιτη, εργαζόμενη και έχει πετύχει να αλλάξει τη ζωή της στην κατεύθυνση που εκείνη επίλεξε.

Είχα φοιτήτριες με σοβαρές αναπηρίες και προβλήματα υγείας που όμως έδωσαν και κέρδισαν τις βασικές τους μάχες. Με πολλές απώλειες, πολλές θυσίες και πολύ κόπο αλλά ποτέ δεν παραιτήθηκαν. Ακολούθησαν και έκαναν πραγματικότητα τα όνειρά τους.

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, η δημιουργία οικογένειας αποτελούσε ρυθμιστικό παράγοντα στο σχεδιασμό της καριέρας. Αυτή τη στιγμή τα νεαρά κορίτσια που διδάσκω φαίνεται πως ενδιαφέρονται περισσότερο για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Διατυπώνουν τα όνειρά τους φωναχτά χωρίς να χρειάζεται να κάνουν πίσω εξαιτίας της οικογένειας που (ίσως να) επιθυμούν να κάνουν στο μέλλον.

Κάτι ακόμα που ανακάλυψα την τελευταία πενταετία είναι πως η γενιά των νέων ανδρών επιθυμούν περισσότερο σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια να είναι παρόντες και ενεργοί στο μεγάλωμα των παιδιών τους.

Ένα θετικό της κρίσης είναι πως οι φοιτητές μας σταμάτησαν να ελπίζουν διορισμό στο δημόσιο. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιο ενεργοί στην αναζήτηση ευκαιριών και εργασίας. Υπάρχει μια έκρηξη στην γέννηση νέων ιδεών και στη δημιουργία συνεργασιών.

Τα κορίτσια μας είναι παρόντα σε αυτές τις πρωτοβουλίες και πολλές φορές είναι αυτές που τις δημιουργούν.

Μαρία Βακόλα

Υπάρχουν ακόμα ανισότητες στον εργασιακό χώρo; Nαι υπάρχουν, και πολλές μάλιστα. Υπάρχουν ακόμα στερεότυπα και προκαταλήψεις που είναι εμπόδια στις γυναίκες στον εργασιακό χώρο; Nαι, υπάρχουν και είναι πολλά.

Δεν επιλέγουμε όμως τις δυσκολίες ή τις ανισότητες που θα βρούμε στο δρόμο μας.

Αυτό που επιλέγουμε είναι πώς θα τις αντιμετωπίσουμε.

Μάθετε περισσότερα για τη Μαρία Βακόλα:

Ακολουθείστε το FPower:

--

--

FPower
FPower
Editor for

Empowering Female Leaders of Greece | #FPower