FPower Rising | Άλκηστη Μακρυνικόλα

BoD member, ethelon

Design by rakun

#FPower: Ποια είσαι, πού βρίσκεσαι, τι κάνεις;

Άλκηστη Μακρυνικόλα: Ονομάζομαι Άλκηστη Μακρυνικόλα, είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια της Οδοντιατρικής Αθηνών και δουλεύω στο οδοντιατρείο Advanced Dental Center στη Γλυφάδα. Παράλληλα, διοχετεύω τη δημιουργικότητά μου στα Social Media της εταιρίας Life Clinic Group, που ασχολείται με προσωπική κι επαγγελματική ανάπτυξη. Αυτό όμως που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου, είναι το να δίνω πίσω στην κοινωνία, αφού πλέον είμαι ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ethelon, μετά από 4 χρόνια εθελοντισμού στον οργανισμό. Πέρυσι, πήρα την
πρωτοβουλία και δημιούργησα δύο εθελοντικές δράσεις με το όνομα “Hygiene Kits for Refugees”, σε συνεργασία με την αλυσίδα καταστημάτων FLOCAFE, όπου με τη συμμετοχή και τις δωρεές από φίλους, γνωστούς κι άγνωστους καταφέραμε να φτιάξουμε συνολικά 1910 σετ με είδη προσωπικής υγιεινής για τους πρόσφυγες που ταξίδευαν στην Ειδομένη, υπό άθλιες συνθήκες.

#FPower: Πώς κατέληξες να ασχολείσαι με το αντικείμενό σου;

Άλκηστη Μακρυνικόλα: Από την παιδική μου ακόμη ηλικία, κάναμε οικογενειακά εθελοντισμό. Η πρώτη εμπειρία εθελοντισμού που θυμάμαι, ήταν στην Αμερική, όπου και ζούσαμε, που πηγαίναμε σε ειδικά κέντρα και μαγειρεύαμε και συσκευάζαμε μερίδες φαγητού για άστεγους.

Μου είχε αποτυπωθεί λοιπόν στο μυαλό, το ότι το να δουλεύεις και να βοηθάς αυτούς που είναι λιγότερο τυχεροί από εσένα είναι κάτι καθημερινό.
Έτσι, αμέσως μετά τις Πανελλήνιες άρχισα να ψάχνω για ευκαιρίες εθελοντισμού όπου θα μπορούσα να προσφέρω χρόνο, διάθεση κι ενέργεια.
Η πρώτη μου εμπειρία ήταν στο Χαμόγελο του Παιδιού, όπου ήμουν εθελόντρια στη δημιουργική απασχόληση παιδιών στα νοσοκομεία Παίδων. Η εμπειρία μου εκεί ήταν συγκλονιστική, μπορώ πραγματικά να μιλάω ώρες γι’αυτό. Θα μείνω όμως στο ότι υπάρχουν παιδιά που με εισαγγελική απόφαση απομακρύνθηκαν από το σπίτι τους και μεγαλώνουν σε
δωμάτια νοσοκομείου, χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, απλώς επειδή δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε ιδρύματα. Εγώ ως εθελόντρια απασχολούσα δημιουργικά τα παιδιά, με ζωγραφική, παιχνίδια ή διάβασμα, παρέχοντάς τους λίγη συντροφιά κι αγάπη μέσα στην ημέρα.

Παράλληλα, έψαχνα κάτι που θα μπορούσε να μου προσφέρει και προσωπική ανάπτυξη, εκτός από την ψυχική δύναμη που είχα ήδη αποκτήσει από το ΧτΠ. Έτσι, έπεσα πάνω στην GLOVO, η οποία πέρυσι συγχωνεύτηκε με την Volunteer4Greece και δημιούργησε την νέα ΜΚΟ ethelon. Η GloVo μου προσέφερε ότι δεν μου είχε προσφέρει το σχολείο κι ότι δεν θα μάθαινα ποτέ στα βιβλία: την χαρά της δημιουργίας, την αυτοπεποίθηση, το να αναδεικνύω τα ταλέντα μου, την ανάγκη του ανθρώπου για εξέλιξη.Ξεκίνησα ως εθελόντρια, αλλά σύντομα ανέλαβα περισσότερες ευθύνες ως υπεύθυνη εθελοντών. Αφού άλλαξα αρκετούς ρόλους μέσα στον οργανισμό, βρήκα τη θέση μου ως υπεύθυνη των συνεργασιών του οργανισμού. Έτσι άνοιξαν πολλοί ορίζοντες μπροστά μου και
πολλές προσωπικές συνεργασίες με Ελλάδα και εξωτερικό. Έτσι, ξεκίνησα και τη δουλειά στη Life Clinic Group, αλλά και τη συνεργασία μου με τα FLOCAFE, που εν συνεχεία οδήγησαν σε μία σειρά κοινωνικών δράσεων.

Όσον αφορά την Οδοντιατρική, την επέλεξα γιατί ήμουν πάντα “παιδί της θετικής” και ήθελα να ασχοληθώ με τον άνθρωπο και την υγεία. Ένα από τα σχέδιά μου είναι όταν ανοίξω το δικό μου οδοντιατρείο να καθιερώσω τις “Τετάρτες Αλληλεγγύης”, που έχω δει από πολλούς φίλους- γιατρούς. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ημέρα της εβδομάδας που ο επαγγελματίας υγείας την αφιερώνει αποκλειστικά στην κοινωνική προσφορά και στην απαλλαγή τον απόρων από τον οποιοδήποτε πόνο.

Design by rakun

#FPower: Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επαγγελματική σου πορεία, έως τώρα και πώς το αντιμετώπισες;

Άλκηστη Μακρυνικόλα: Ο χρόνος. Η Οδοντιατρική είναι μία αρκετά δύσκολη και απαιτητική σχολή, με αρκετό διάβασμα και υποχρεωτικές παρουσίες.
Η συμμετοχή μου σε ποικίλου είδους εκδηλώσεις, το πάθος μου να δημιουργώ και η λαχτάρα μου να μην αρνούμαι ποτέ μία νέα ευκαιρία, πολλές φορές με έκαναν να τρέχω από την κλινική στην κοινωνική δράση, με αποτέλεσμα να γίνομαι σε καθημερινή βάση χίλια κομμάτια.
Στο τέλος της ημέρας όμως, το αίσθημα της αισιοδοξίας και της εσωτερικής πληρότητας που μου προσέφερε απλόχερα η κοινωνική προσφορά, ένωνε αυτά τα κομμάτια σε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
Το να αναλογίζεσαι την ημέρα που πέρασε και να βλέπεις πολλές μικρές επιτυχίες, που δεν αφορούν μόνο εσένα, αλλά και τον συνάνθρωπό σου, είναι αναντικατάστατο συναίσθημα και δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι με το οποίο θα το αντάλλαζα.

#FPower: Αν μπορούσες να αλλάξεις ένα πράγμα στον κόσμο σήμερα, τι θα ήταν αυτό;

Άλκηστη Μακρυνικόλα: Τα ναρκωτικά και την απληστία του ανθρώπου, που πλέον θεωρώ ότι είναι αλληλένδετα. Θα ήθελα απλώς να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση για τις συνέπειες της χρήσης, να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα των ναρκωτικών -από τα πιο ελαφριά ως τα πιο βαριά- και να σταματήσουμε να τα απενοχοποιούμε με το πρόσχημα της “δοκιμής” ή της “κοινωνικής συνήθειας”. Και φυσικά να μην υπήρχαν τα κοινωνικά ταμπού, αλλά να μπορούσες να μιλήσεις ανοιχτά για το πώς αντιμετωπίζεις έναν φίλο-χρήστη, πώς μπορείς να τον βοηθήσεις κι αν εν τέλει γίνεται να τον βοηθήσεις ή αν είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Το μεγαλύτερό μας σφάλμα πάντως, κι αυτό που ίσως με στεναχωρεί περισσότερο γύρω από το θέμα των ναρκωτικών, είναι ότι ξεχνάμε να απολαύσουμε τη ζωή όπως αυτή εκ τυλίσσεται, με τις εκπλήξεις της, τα θετικά και τα αρνητικά της. Εκεί δηλαδή που βρίσκεται όλη η μαγεία!

Το να αναλογίζεσαι την ημέρα που πέρασε και να βλέπεις πολλές μικρές επιτυχίες, που δεν αφορούν μόνο εσένα, αλλά και τον συνάνθρωπό σου, είναι αναντικατάστατο συναίσθημα και δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι με το οποίο θα το αντάλλαζα.

#FPower: Τι διαβάζεις αυτόν τον καιρό;

Άλκηστη Μακρυνικόλα: Τα βράδια διαβάζω τη “Μικρή Φιλοσοφία του Έρωτα” του Αλαίν ντε Μποττόν. Περιγράφει πολύ όμορφα τον έρωτα, σχεδόν ακριβώς όπως τον αντιλαμβάνομαι, με τα πάνω και τα κάτω του. Είναι απ’ αυτά τα βιβλία που σε κάθε σελίδα νιώθεις ότι ταυτίζεσαι, σαν κάποιος να έχει διαβάσει τις πιο ενδόμυχες σκέψεις σου και να τις έχει αποτυπώσει στο χαρτί.
Στο τέλος, με άφησε με τη σκέψη: πώς -και γιατί άλλωστε;- να καταπολεμήσει κανείς την ανάγκη της συντροφικότητας;

#FPower: Τι σημαίνει για σένα “Female Power”;

Άλκηστη Μακρυνικόλα: Είναι η δυναμικότητα της γυναίκας, η επιτυχία της στο multi-tasking και στο να ξεδιπλώνει ταλέντα και ικανότητες, χωρίς να χάνει τη θηλυκότητά της. Η μαγεία της μητρότητας είναι σίγουρα κάτι μοναδικό, αλλά πριν από αυτό, υπάρχουν κι άλλες ευκαιρίες που οφείλουμε να ανακαλύψουμε εμείς οι γυναίκες. Στην τελική, ποια μαμά δεν θέλει να γίνει η ίδια role-model για
το παιδί της;
Η εργασία μπορεί να μας προσφέρει μια μοναδική αυτοπεποίθηση και μία εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, η οποία θα είναι η κινητήριος δύναμη για να ξεπεράσουμε κάθε είδους δυσκολία που θα βρεθεί στο δρόμο μας. Female Power για εμένα λοιπόν είναι η γυναίκα που πιστεύει στον εαυτό της (στον εσωτερικό της εαυτό!) και στην εσωτερική της δύναμη και ξέρει να το αναδεικνύει!


Με αυτήν τη σειρά συνεντεύξεων, το #FPower στοχεύει να αναδείξει ανερχόμενες γυναίκες leaders από διαφορετικά backgrounds ως παραδείγματα και πηγή έμπνευσης για όλους. #StayTuned για περισσότερες συνεντεύξεις!


Ακολουθήστε την Άλκηστη

Ακολουθήστε το #FPower