FPower Rising | Διάνα Βουτυράκου

Unique Minds, Founder&General Manager

#Fpower: Ποια είσαι, πού βρίσκεσαι, τι κάνεις;

Διάνα Βουτυράκου: Ονομάζομαι Διάνα Βουτυράκου, είμαι 21 χρονών και σπουδάζω στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με κατεύθυνση βιοϊατρική τεχνολογία και υπολογιστικά συστήματα.

Παράλληλα είμαι μία εκ των δύο ιδρυτών της Unique Minds, ενός οργανισμού που στοχεύει στον ακαδημαϊκό προσανατολισμό μαθητών λυκείου, φέρνοντας ενεργούς φοιτητές ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε επαφή με μαθητές, ώστε οι τελευταίοι να ενημερωθούν αναλυτικά για τις σχολές και τα πανεπιστήμια που τους ενδιαφέρουν.

Επίσης διδάσκω εκπαιδευτική ρομποτική και προετοιμάζω μαθητές γυμνασίου και λυκείου για τους πανελλήνιους διαγωνισμούς ρομποτικής (WRO) και στη συνέχεια για τις αντίστοιχες παγκόσμιες Ολυμπιάδες.

“Ο λόγος που δημιουργήθηκαν από την αρχαιότητα κοινωνίες είναι η συνειδητοποίηση πως συνεργατικά το άτομο βελτιώνεται και πετυχαίνει πολύ περισσότερα από όσα θα κατόρθωνε μόνος του. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την όξυνση του ατομικισμού και της αποξένωσης του 21ου αιώνα.”

#Fpower: Πώς κατέληξες να ασχολείσαι με το αντικείμενό σου;

Διάνα Βουτυράκου: Πριν από σχεδόν 10 χρόνια, στο δημόσιο γυμνάσιο που φοιτούσα, δύο εμπνευσμένοι παιδαγωγοί δημιούργησαν ομάδα ρομποτικής στην οποία και συμμετείχα. Με την ομάδα αυτή λάβαμε μέρος το 2008 στον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής (WRO), όπου κατακτώντας την πρώτη θέση εξασφαλίσαμε την πρόκριση μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Κορέα. Το ταξίδι αυτό και η γνωριμία με συνομήλικούς μου από όλο τον κόσμο που μοιραζόμασταν ίδια όνειρα και ενδιαφέροντα, αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες στην μετέπειτα πορεία μου και ενασχόλησή μου με το αντικείμενο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.

Στη συνέχεια δημιουργήσαμε με τον πατέρα μου ένα μικρό εργαστήριο ρομποτικής στο σπίτι μας, ώστε να μπορώ να προετοιμάζομαι για τους πανελλήνιους διαγωνισμούς. Έτσι δύο χρόνια αργότερα συμμετείχα στον πανελλήνιο διαγωνισμό με ένα ρομπότ που πρόσφερε έργο αναδάσωσης (υπό κλίμακα), για να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων, και με την κατάκτηση της πρώτης θέσης προκρίθηκα στην παγκόσμια Ολυμπιάδα στο Άμπου Ντάμπι, όπου έλαβα την 9η θέση.

Η αγάπη μου για τη ρομποτική με ώθησε να βάλω ως στόχο την εισαγωγή μου στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου. Έχοντας λοιπόν κατανοήσει τη σημασία να ανακαλύπτεις τις κλίσεις σου και να πραγματώνεις τους στόχους και τα όνειρά σου, προσπαθώ μέσω της Unique Minds να μεταφέρω τα βιώματα μου αυτά σε άλλους νέους. Όραμά μας στη Unique Minds δεν είναι να επιβάλλουμε την αλήθεια μας, αλλά να συμβάλλουμε ώστε ο καθένας να ανακαλύψει τη δική του.

#FPower: Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επαγγελματική σου πορεία έως τώρα και πώς το καταπολέμησες;

Διάνα Βουτυράκου: Πιστεύω πως το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που διακατέχει την κοινωνία μας και γεννά στερεότυπα. Οι προκαταλήψεις που συνήθως αντιμετωπίζω αφορούν στο νεαρό της ηλικίας μου, καθώς και στο φύλο μου σε ανδροκρατούμενους κλάδους όπως είναι αυτός του Μηχανικού ή της Επιχειρηματικότητας.

Το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται τόσο σε ενήλικες που συναναστρέφομαι 
-επενδυτές, γονείς-, όσο και σε παιδιά στα οποία και διδάσκω ρομποτική. Στατιστικά, ο μαθητής θα προτιμήσει να θέσει τα ερωτήματά του σε έναν άντρα, ακόμα και όταν αυτός έχει το ρόλο βοηθού στο μάθημα, παρά σε εμένα.

Προσπαθώ λοιπόν να καταπολεμήσω τα παραπάνω εμπόδια και να κερδίσω την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, βελτιώνοντας διαρκώς αφενός τον εαυτό μου και αφετέρου την ποιότητα όσων προσφέρω. Επειδή ένα από τα κύρια στοιχεία του χαρακτήρα μου είναι η δημιουργικότητα, αντιμετωπίζω κάθε εμπόδιο ως πρόκληση αλλά και ως ευκαιρία να ξεπεράσεις τα όρια που σου θέτουν τα “πρέπει” της κοινωνίας μας.

#FPower: Αν μπορούσες να αλλάξεις ένα πράγμα στον κόσμο σήμερα, τι θα ήταν αυτό;

Διάνα Βουτυράκου: Μεγαλώνοντας θυμάμαι τους γονείς μου να μου λένε, πως έξυπνος είναι ο άνθρωπος που είναι χρήσιμος στην κοινωνία. Αν λοιπόν μου δινόταν η ευκαιρία να αλλάξω ένα πράγμα στον κόσμο, αυτό θα ήταν οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Ο λόγος που δημιουργήθηκαν από την αρχαιότητα κοινωνίες είναι η συνειδητοποίηση πως συνεργατικά το άτομο βελτιώνεται και πετυχαίνει πολύ περισσότερα από όσα θα κατόρθωνε μόνος του. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την όξυνση του ατομικισμού και της αποξένωσης του 21ου αιώνα.

Η έλλειψη παιδείας έχει οδηγήσει στην αδυναμία ενσυναίσθησης και παροχής βοήθειας στην επίλυση ενός προβλήματος όσο αυτό δεν αγγίζει προσωπικά εμάς. Ο καθένας μας όμως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και οτιδήποτε συμβαίνει επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα τις ζωές όλων μας.

“Το σύμπαν είναι ένα πολύφωτο και ο κάθε ένας από εμάς ένα κερί. Αν δεν καούμε όλοι -χώρια και ως σύνολο-, πώς θα φωτίσει το πολύφωτο του σύμπαντος;”

#FPower: Τι διαβάζεις αυτόν τον καιρό;

Διάνα Βουτυράκου: Αυτό τον καιρό διαβάζω κυρίως τα μαθήματα της Σχολής μου, αφού είναι περίοδος εξεταστικής. Ακόμα παρακολουθώ ειδήσεις και νέα από όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στα τεχνολογικά επιτεύγματα στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, καθώς και εξελίξεις στον τομέα της βιοϊατρικής μηχανικής.

Παράλληλα διάβαζα και διαβάζω ποίηση, καθώς θυμάμαι πάντα να με συνεπαίρνει και να με γεμίζει τόσα διαφορετικά συναισθήματα μέσα σε ελάχιστες γραμμές. Η ποίηση προσφέρει στον κάθε ένα μας τη δυνατότητα να ερμηνεύει και να αισθάνεται διαφορετικά όσα διαβάζει. Η ποιητική τέχνη μου προσφέρει μία διαφορετική προοπτική στην αντίληψη του κόσμου. Τον τελευταίο καιρό λοιπόν διαβάζω Ιαπωνική ποίηση.

#FPower: Τι σημαίνει για σένα Female Power;

Διάνα Βουτυράκου: Στην εποχή μας, και παρά τις προσπάθειες που γίνονται, υπάρχουν ακόμα κοινωνικές ανισότητες που αφορούν στα δύο φύλα. Η γυναίκα λοιπόν στην προσπάθειά της να διεκδικήσει ίσες ευκαιρίες και ταυτόχρονα να αποδείξει στην κοινωνία τις δυνατότητές της, ανακαλύπτει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.

Female Power για εμένα, σημαίνει συνεχής προσπάθεια για να απαλλαγούμε από τις φοβίες μας που δημιουργούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, και να δυναμώσουμε τη θέληση μας. Προσπάθεια να πράττουμε και να συμπράττουμε με στόχο την ανασυγκρότηση της κοινωνίας μας.


Με αυτήν τη σειρά συνεντεύξεων, το #FPower στοχεύει να αναδείξει ανερχόμενες γυναίκες leaders από διαφορετικά backgrounds ως παραδείγματα και πηγή έμπνευσης για όλους. #StayTuned για περισσότερες συνεντεύξεις!


Ακολουθήστε τη Διάνα Βουτυράκου

Ακολουθήστε το #FPower

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.