FPower Rising | Anastasia Vernicou

FPower
FPower
Published in
6 min readNov 27, 2017

Co-founder, PAMEMMAZI Non-Profit Organization

Design by rakun

#FPower: Ποια είσαι, πού βρίσκεσαι, τι κάνεις;

Anastasia Vernicou: Ονομάζομαι Αναστασία Βερνίκου, είμαι φοιτήτρια της Νομικής Αθηνών και του Deree College, όπου σπουδάζω International Business, και συνήθως θα με βρει κανείς αγκαλιά με τον υπολογιστή μου να απασχολούμαι με το ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ, μια νεοσύστατη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση της οποίας είμαι συνιδρύτρια. Το ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ ξεκίνησε ως όνειρο της αδερφής μου, της Έμμας, η οποία έφυγε από καρκίνο τον Οκτώβριο του 2016. Το ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ (δεν ξέρω αν προσέξατε τα δύο Μ στη λέξη «ΜΑΖΙ», αλλά έτσι σχηματίζεται το όνομα της Έμμας, της πραγματικής ιδρύτριας της οργάνωσής μας) έχει ως στόχο την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής μέριμνας όσων νοσούν από καρκίνο, την ολιστική προσέγγιση της ασθένειας και την απαλειφή του κοινωνικού στιγματισμού που περιβάλλει τον καρκίνο. Οι δράσεις μας διαρθρώνονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης μέσα στο χώρο του νοσοκομείου για ασθενείς και τις οικογένειές τους,
  2. ενημερωτικές ημερίδες και εκπαιδευτικά εργαστήρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και την επιμόρφωση ως προς τη σημασία της ψυχοκοινωνικής στήριξης ασθενών με καρκίνο και
  3. «φωνή στους ασθενείς» με τη δημοσίευση προσωπικών ιστοριών τους στο blog που είχε δημιουργήσει η Έμμα και συνεχίζει πλέον το ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ, το Scars & Scarves (Σημάδια και Μαντήλια).

#FPower: Πώς κατέληξες να ασχολείσαι με το αντικείμενό σου;

Anastasia Vernicou: Από μικρή «είχα το μικρόβιο» να κάνω κάτι που να έχει ένα κοινωνικό πρόσημο. Θυμάμαι πολλές φορές να σκέφτομαι «Γιατί εγώ τα έχω όλα-μια ζεστή οικογένεια, σπίτι, ένα όμορφο σχολείο και φίλους, ενώ άλλα παιδιά τυχαίνει να ζουν σε πολύ χειρότερες συνθήκες από εμένα;». Θεωρώ ότι η αξία της προσφοράς στον διπλανό μου καλλιεργήθηκε από τις γυναίκες της οικογένειάς μου, τη μαμά μου και τη γιαγιά μου, οι οποίες συχνά επιδίδονταν σε φιλανθρωπικές δράσεις στις οποίες συμμετείχαμε η αδερφή μου και εγώ. Με την αδερφή μου, την Έμμα, μάλιστα ονειρευόμασταν να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε χώρο δημιουργικής απασχόλησης και βιωματικής εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ικανότητες.

Μέσα από το ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ έχω τη δυνατότητα να προσφέρω υποστήριξη σε μια ομάδα ατόμων που, όντας μέσα στο χώρο του νοσοκομείου, δυστυχώς είναι συχνά «αόρατη» στην κοινωνία. Με το ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ θέλουμε να αλλάξουμε το πώς βλέπει ο κόσμος τους πάσχοντες από καρκίνο και πάνω από όλα το πώς βλέπουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Να καταλάβουν δηλαδή ότι η παραμονή στο νοσοκομείο δε χρειάζεται να περιορίζεται σε εξετάσεις, φάρμακα και αμέτρητες χαμένες και «άδειες» ώρες — αντίθετα θέλουμε οι ασθενείς να ξέρουν ότι έχουν δικαίωμα στην ψυχαγωγία και στη δημιουργική απασχόληση, έχουν δικαίωμα να συνεχίζουν να ζουν παράλληλα με την ασθένεια.

“Για μένα Fpower — η δύναμη της γυναικείας φύσης (και θα τολμούσα να πω της ανθρώπινης φύσης) — είναι το να υπερβαίνουμε τα εμπόδια — εσωτερικά και εξωτερικά — που συναντάμε, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα και παράλληλα διατηρώντας το αίσθημα της ενσυναίσθησης και του σεβασμού προς τους γύρω μας (ακόμα και προς αυτούς που μας θέτουν τα εμπόδια) […]”

Η ενασχόλησή μου με τον τομέα της ψυχοκοινωνικής υγείας των ογκολογικών ασθενών σίγουρα έχει έντονο το προσωπικό στοιχείο καθώς από την αρχή της ενήλικης ζωής μου έζησα από πολύ κοντά το πώς είναι να ζεις με καρκίνο και μάλιστα στην ηλικία των 20, μια ηλικία όπου υπό κανονικές συνθήκες είναι η πιο παραγωγική και δημιουργική της ζωής μας. Μου ήρθε λοιπόν από πολύ νωρίς μια «γνώση ουρανοκατέβατη», όπως έλεγε η Έμμα, για αυτό το θέμα. Επομένως αισθάνομαι ότι οφείλω να επικοινωνήσω όλες αυτές τις εμπειρίες και τις άτυπες γνώσεις μου, να μετατρέψω την απώλεια που βιώνω σε κάτι που φέρνει χαρά και όρεξη για ζωή σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και φυσικά να κρατήσω τη φιλοσοφία της Έμμας ζωντανή!

#FPower: Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επαγγελματική σου πορεία, έως τώρα και πώς το αντιμετώπισες;

Anastasia Vernicou: Μη έχοντας αρκετή επαγγελματική εμπειρία στην πλάτη μου, το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχω συναντήσει μέχρι τώρα είναι το ότι μου αρέσει πολύ να μαθαίνω καινούργια πράγματα και να εμπλέκομαι συνεχώς σε νέες ομάδες και projects, χωρίς πολλές φορές να υπάρχει ο αντίστοιχος απαιτούμενος χρόνος. Αυτό ακούγεται παράδοξο γιατί η συμμετοχή σε διαφορετικά πράγματα σε βοηθά να αναπτύξεις καινούργιες δεξιοτεχνίες (skills) και να ανακαλύψεις πλευρές του εαυτού σου και ταλέντα που δεν ήξερες ότι έχεις, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε ημιτελή αποτελέσματα και σε εξάντληση των δυνάμεών σου. Θεωρώ ότι το να αποδέχεσαι κάποιες φορές ότι δεν μπορείς να τα κάνεις όλα και να θέτεις προτεραιότητες, εγχείρημα πολύ δύσκολο, είναι ένα από τα συστατικά επιτυχίας στην επαγγελματική και στην προσωπική πορεία του καθενός.

Design by rakun

#FPower: Αν μπορούσες να αλλάξεις ένα πράγμα στον κόσμο σήμερα, τι θα ήταν αυτό;

Anastasia Vernicou: Χμμ, πολλή δύσκολη ερώτηση! Είναι τόσα πολλά αυτά που θα ήθελα να αλλάξω δεδομένης της σημερινής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Αν έπρεπε να επιλέξω, θα επέλεγα δύο: την καλλιέργεια της ανθεκτικότητας απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις (resilience) και της ενσυναίσθησης απέναντι στους άλλους από τα πρώτα χρόνια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες κάθε είδους με αποδοχή και θετική σκέψη, καθώς και η ικανότητα να «μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου», να είμαστε ενεργητικοί ακροατές, να συναισθανόμαστε, να αποδεχόμαστε και να κατανοούμε τους γύρω μας, θεωρώ ότι είναι μεγάλο δείγμα παιδείας και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει διδάσκεται με βιωματικό τρόπο. Όπως είπε και ο Adam Grant, συγγραφέας και ψυχολόγος, «πολλές φορές δεν είναι στο χέρι μας να ελέγξουμε τι συμβαίνει σε εμάς ή στους γύρω μας, αλλά αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το πώς αντιδρούμε σε μια δύσκολη στιγμή». Αυτός ακριβώς ο ελέγχος και η διαχείριση των συναισθημάτων και των αντιδράσεών μας θα πρέπει να «χτίζεται» από μικρή ηλικία.

#FPower: Τι διαβάζεις αυτόν τον καιρό;

Anastasia Vernicou: Αυτή την περίοδο διαβάζω το Being Mortal του Atul Gawande, ενός χειρουργού και καθηγητή Health Policy and Management του Harvard T.H. Chan School of Public Health, ο οποίος μέσα από εμπειρίες του με ασθενείς, θέτει υπό αμφισβήτηση τον τρόπο χρήσης και εφαρμογής της σύγχρονης ιατρικής του δυτικού πολιτισμού. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παρατήρησή του ότι συχνά οι επαγγελματίες υγείας προσανατολίζονται στην επίλυση ενός προβλήματος και όταν αυτό δεν είναι επιλύσιμο και η ίαση δεν είναι εφικτή παρά την ύπαρξη των σύγχρονων μέσων και των εξελιγμένων φαρμάκων και τεχνικών, η σύγχρονη ιατρική — και οι εφαρμοστές της — αποτυγχάνουν να εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής στις περιπτώσεις αυτές. Αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο το ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ, από άλλη σκοπιά φυσικά, προσπαθεί να συμβάλλει: στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας ανθρώπων που ζουν με καρκίνο, μια ασθένεια που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί χρόνια νόσο.

#FPower: Τι σημαίνει για σένα “Female Power”?

Anastasia Vernicou: Για μένα Fpower — η δύναμη της γυναικείας φύσης (και θα τολμούσα να πω της ανθρώπινης φύσης) — είναι το να υπερβαίνουμε τα εμπόδια — εσωτερικά και εξωτερικά — που συναντάμε, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα και παράλληλα διατηρώντας το αίσθημα της ενσυναίσθησης και του σεβασμού προς τους γύρω μας (ακόμα και προς αυτούς που μας θέτουν τα εμπόδια), καθώς και η απόφαση να ζούμε απαλλαγμένες/οι από στερεότυπα και ταμπού της κοινωνίας που περιβάλλουν τον τρόπο συμπεριφοράς των γυναικών στους διάφορους ρόλους που καλούμαστε να έχουμε. Είμαι αισιόδοξη και πιστεύω ότι όλες και όλοι την έχουμε μέσα μας, αρκεί να ψάξουμε λίγο καλύτερα ώστε να τη βρούμε και να την αξιοποιήσουμε!

Με αυτήν τη σειρά συνεντεύξεων, το #FPower στοχεύει να αναδείξει ανερχόμενες γυναίκες leaders από διαφορετικά backgrounds ως παραδείγματα και πηγή έμπνευσης για όλους. #StayTuned για περισσότερες συνεντεύξεις!

Ακολουθήστε την Αναστασία Βερνίκου & το Pamemmazi

Ακολουθήστε το #FPower

--

--

FPower
FPower
Editor for

Empowering Female Leaders of Greece | #FPower