FPower Rising | Athina Stantzos

FPower
FPower
Published in
5 min readDec 20, 2017

CEO, co-founder, Easyexports

Design by rakun

#FPower: Ποια είσαι, πού βρίσκεσαι, τι κάνεις;

Athina Stantzos: Είμαι η Αθηνά Στάντζου και πριν ενάμιση χρόνο ίδρυσα -από κοινού με το συνεργάτη μου- την startup “Easyexports”.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στις Βρυξέλλες σε μια οικογένεια με μεικτά πολιτιστικά στοιχεία. Πάντα ήμουν πολύ “Βελγίδα” για τους Έλληνες και πολύ “Ελληνίδα” για τους Βέλγους.

Σπούδασα οικονομικά στις Βρυξέλλες και αργότερα έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Ιnternational Management στον Καναδά.

Όταν άνοιξη του 2016 ξεκίνησα για την Ελλάδα για να τολμήσω εκεί το όνειρο ίδρυσης της δικής μου εταιρίας ένιωθα μια άγρια χαρά και αγωνία. Η Ελλάδα ήταν πάντα το ξένο, το μακρινό, η λαχτάρα για μένα. Ήθελα να τα καταφέρω.

#FPower: Πώς κατέληξες να ασχολείσαι με το αντικείμενό σου;

Athina Stantzos: Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου στον Καναδά είχα την τύχη να ξανασυναντήσω έναν παλιό μου φίλο από το σχολείο, τον Ντονάτο. Μαζί στήσαμε την πρώτη μας startup, το Snatchr, μία εφαρμογή που με βάση την τοποθεσία του χρήστη, έστελνε σε αυτόν προσφορές από καταστήματα και προϊόντα που τυχόν τον ενδιέφεραν. Η εφαρμογή είχε κάποια απήχηση στο κοινό, αλλά όχι στο εύρος που εγώ και ο συνεργάτης μου θα θέλαμε.

Έπειτα, έκανα ενα μικρό “pause” γυρνώντας στις Βρυξέλλες. Άρχισα να δουλεύω στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ). Παράλληλα, εγώ και ο Ντονάτο βάλαμε μπρος τη δεύτερη μας startup, την Εasyexports, και καταθέσαμε αίτηση στο startup incubator του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΘΕΑ).

Όταν γίναμε δεκτοί, κλείσαμε εισιτήρια χωρίς επιστροφή για Ελλάδα. Η περιπέτεια ξεκινούσε.

“Θα ήθελα να δω κάθε γυναίκα να κυνηγά τις φιλοδοξίες της και να μη φοβάται να αφιερώσει το 100% της ενέργειας της στο όνειρο της.”

#FPower: Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επαγγελματική σου πορεία, έως τώρα και πώς το αντιμετώπισες;

Athina Stantzos: Μια μεγάλη πρόκληση για μένα ήταν το να μπορέσω να διαχειριστώ τους τρίτους και την τάση τους να σε βομβαρδίζουν με γνώμες, με αντιπροτάσεις, με παρεμβολές. “Εγώ θα έκανα αυτό” ή “Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις εκείνο”. Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί κανείς όλες αυτές τις — συχνά αζήτητες — γνώμες. Αφ’ενός, χωρίς να τις αφήσει να του δημιουργήσουν ανασφάλεια για όσα σχεδιάζει, αλλά και ταυτόχρονα χωρίς να τις απορρίψει τυφλά και ανεξέταστα. Η ισορροπία αυτή είναι πολύ λεπτή και κατακτάται μόνο με εσωτερική δουλειά και, φυσικά, με την απόκτηση εμπειριών.

Μια άλλη δοκιμασία που αντιμετώπισα ήταν το γεγονός ότι όταν αρχίζεις μία startup από το μηδέν, καλείσαι να διαχειριστείς τα πάντα μόνος σου. Ακόμα και καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τομείς με οποίους δεν είσαι εξοικειωμένος. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκα αναζητώντας πληροφορίες από εμπειρογνώμονες, από πελάτες, και από όσες πηγές είχαν διαθέσιμες. Έπρεπε να διαχειριστώ άπλετη πληροφορία παραμένοντας ψύχραιμη, ακέραια και με ξεκάθαρο στόχο. Δεν ήταν πάντα εύκολο.

Έπρεπε επίσης να διατηρώ πίστη στη δική μας πορεία ως εταιρία και να θυμάμαι ότι η ακριβής μίμηση των βημάτων άλλων success stories δεν θα μας εγγυόταν απαραίτητα την επιτυχία. Κάθε περίπτωση είναι ιδιόμορφη.

#FPower: Αν μπορούσες να αλλάξεις ένα πράγμα στον κόσμο σήμερα, τι θα ήταν αυτό;

Athina Stantzos: Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο τρόπος που γίνεται ο επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία.
Tο έζησα και στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό σχολείο. Πολλοί από εμάς κάναμε επιλογές “στα τυφλά” ή καταλήξαμε σε πεδία σπουδών από απλή συγκυρία. Η ενωμέρωση που λαμβάναμε τότε για τα ανερχόμενα επαγγέλματα ήταν ανεπαρκής — έως και απούσα.
Κάτι θεμελιώδες που μου έλειψε ήταν, επίσης, η σκιαγράφηση του τι ακριβώς είναι το κάθε επάγγελμα. Στην πράξη. Δεν θέλω να ξέρω τι είναι ο πολιτικός μηχανικός στη θεωρία. Θέλω να ξέρω τι κάνει ο πολιτικός μηχανικός στην καθημερινότητα του.
Για την επίλυση του παραπάνω προβλήματος θα ήθελα να δω να δομείται ένα πρόγραμμα του ενός χρόνου — για παράδειγμα — που θα καθοδηγεί τον μαθητή προς τις επιλογές του.

Τέλος, με σοκάρει ακόμα η ιδέα του φροντιστηρίου στην Ελλάδα, κάτι που εμείς στο Βέλγιο ποτέ δεν είχαμε. Είναι σαν απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορείς να περάσεις σε μια σχολή — οποιαδήποτε και να είναι αυτή, σε σημείο που η υποχρεωτική εκπαίδευση παραγκωνίζεται εντελώς σαν άχρηστη αγγαρεία. Τα παιδιά περιμένουν διεκπεραιωτικά να περάσει το επτάωρο του σχολείου, μέχρι να έρθει η ώρα της ουσιαστικής δουλειάς στο φροντιστήριο.
Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει, και δη ότι θεωρείται αυτονόητο, είναι στα μάτια μου μια βαθιά πληγή στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, σκέφτομαι ότι αν ο ρόλος του σχολείου, διεθνώς, ήταν πιο ενεργός στην προετοιμασία των νεαρών ενηλίκων για τη ζωή, τότε ο κόσμος πραγματικά θα άλλαζε.

Design by rakun

#FPower: Τι διαβάζεις αυτόν τον καιρό;

Athina Stantzos: Ένα αστυνομικό θρίλερ, το Millenium 5 του David Lagercrantz. Διαβάζω επίσης το The Inevitable του Kevin Kelly, στο οποίο προφητεύονται οι τεχνολογικές αλλαγές των επόμενων 30 χρόνων.

#FPower: Τι σημαίνει για σένα “Female Power”?

Athina Stantzos: Πιστεύω ότι οι γυναίκες είμαστε “doers”. Όταν αποκτήσουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να το υλοποιήσουμε. Και αυτό είναι και το προσωπικό μου όραμα σχετικά με την εξέλιξη των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο. Θα ήθελα να δω κάθε γυναίκα να κυνηγά τις φιλοδοξίες της και να μη φοβάται να αφιερώσει το 100% της ενέργειας της στο όνειρο της. Με απογοητεύει όταν βλέπω σε τι βαθμό οι γυναίκες τείνουν να αυτολογοκρίνονται και να καταστέλλουν τη δημιουργικότητα και τις δυνατότητές τους φοβούμενες τις κοινωνικές επιταγές, το συνδυασμό καριέρας και οικογένειας και λοιπούς παράγοντες. Σχετικά, με είχε εμπνεύσει πολύ μια ομιλία της Sheryl Sandberg, COO της Facebook, στην οποία παρότρυνε τις γυναίκες να μην παραιτούνται γρήγορα από την αγορά εργασίας και να διεκδικούν πιο μαχητικά θέσεις κορυφής.

Με αυτήν τη σειρά συνεντεύξεων, το #FPower στοχεύει να αναδείξει ανερχόμενες γυναίκες leaders από διαφορετικά backgrounds ως παραδείγματα και πηγή έμπνευσης για όλους. #StayTuned για περισσότερες συνεντεύξεις!

Ακολουθήστε την Athina Stantzos

Ακολουθήστε το #FPower

--

--

FPower
FPower
Editor for

Empowering Female Leaders of Greece | #FPower