FPower Rising | Christiana Zoupa

FPower
FPower
Published in
5 min readSep 6, 2017

--

Co-Founder & COO, Oceanus Foundation

#FPower: Ποια είσαι, πού βρίσκεσαι, τι κάνεις;

Christiana Zoupa: Ονομάζομαι Χριστιάνα Ζούπα, είμαι 21 ετών και πέρα από φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ασχολούμαι με τον επιχειρηματικό χώρο από νεαρή ηλικία. Αυτήν την στιγμή είμαι συν-ιδρύτρια του Oceanus Foundation. To Oceanus Foundation δημιουργεί το πρώτο επενδυτικό κεφάλαιο για τον εκσυγχρονισμό της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Τον Σεπτέμβρη 2017, ανοίγουμε την πλατφόρμα δημόσιας προσφοράς ενός νέου ψηφιακού νομίσματος, του Oceanus Coin, το οποίο αποτελεί αντισυμβαλλόμενο νόμισμα στο δίκτυο Ethereum. Παράλληλα, ιδρύουμε το Oceanus Accelator Fund με έδρα το Γιβραλτάρ, innovation hub με έδρα την Εσθονία. Επιπλέον αυτό το διάστημα σχεδιάζουμε ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών για κρατήσεις πλοίων (Trading Platform for vessels Booking & Open Distributed Ledger) και τέλος, Hackathons και χρηματοδοτήσεις για καινοτόμα Projects τα οποία θα διοργανώνονται τακτικά σε συνεργασία με νέο κολέγιο στον τομέα των Ναυτιλιακών Σπουδών με έδρα τον Πειραιά, στο οποίο πρόγραμμα σπουδών θα συμπεριληφθούν μαθήματα για την εκπαίδευση στον τομέα των virtual currencies & blockchain technologies.

“Όλα είναι θέμα αντίληψης, όταν κάτι το αντιμετωπίζουμε σαν πρόβλημα τότε όντως θα αποτελεί πρόβλημα.”

#FPower: Πώς κατέληξες να ασχολείσαι με το αντικείμενό σου;

Christiana Zoupa: Η όλη μου πορεία μέχρι στιγμής οφείλεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στους γονείς μου που από μικρή ηλικία με βοήθησαν να αναπτύξω ένα προφίλ το οποίο θα μου έδινε την ώθηση να μπορώ να προσαρμόζομαι και να εξελίσσομαι σε κάθε περιβάλλον. Αυτό το κατάφεραν δίνοντάς μου κάποια εφόδια, παραδείγματος χάρη, την ευκαιρία να μάθω ξένες γλώσσες (αυτήν την στιγμή μιλάω συνολικά 6), την ευκαιρία να ασχοληθώ με την πληροφορική από την ηλικία των 4 και να εξελιχθώ στον χώρο αυτό όχι μόνο μέσω την απόκτηση πτυχίων, αλλά και μέσω διαγωνισμών και εν συνεχεία υποτροφιών. Επιπλέον, κάθε μέρα φρόντιζαν να με ανατρέφουν με έναν τρόπο, ο οποίος με οδήγησε στο να πιστεύω στις δυνατότητες μου αλλά και να θέλω να εξερευνήσω τον κόσμο γύρω μου, καθώς και να προσφέρω στην κοινωνία. Έχοντας αυτό το οικογενειακό και μορφωτικό υπόβαθρο, από νεαρή ηλικία έως σήμερα κατέληξα να ασχολούμαι και να εργάζομαι εθελοντικά στους μεγαλύτερους οικονομικούς, πολιτικούς, εκπαιδευτικούς, και τεχνολογικούς οργανισμούς σε Ευρώπη και Ελλάδα. Το πρώτο μου επίσημο βήμα στον επιχειρηματικό χώρο ήταν η συν- ίδρυση ενός ΜΚΟ με σκοπό τον ορθό ακαδημαϊκό προσανατολισμό μαθητών λυκείου. Στην πορεία, λόγω των συναναστροφών μου και εντοπίζοντας ένα μεγάλο κενό στην ναυτιλιακή βιομηχανία και στον παραδοσιακό τρόπο οικονομικών συναλλαγών, μαζί με τον Νίκο Κωστόπουλο ιδρύσαμε το Oceanus Foundation. Ο Νίκος πέρα από συνεργάτης και φίλος μου, είναι και μέντορας μου. Πρόκειται για ένα ακόμα άτομο, πέρα από τους γονείς μου, το οποίο με καθοδηγεί, με συμβουλεύει, και με στηρίζει σε όλες μου τις επαγγελματικές επιλογές.

#FPower: Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επαγγελματική σου πορεία, έως τώρα και πώς το αντιμετώπισες;

Christiana Zoupa: Το μεγαλύτερο “πρόβλημα” το αντιμετώπισα έπειτα από την ίδρυση του Oceanus Foundation όπου μετά την περιγραφή των υπηρεσιών και project μας, η καλύτερη και πιο φιλική απάντηση που έχω λάβει στην χώρα μας είναι πως μια 21χρονη κοπέλα θα τα καταφέρει όλα αυτά με ένα ευγενικό χαμόγελο δυσπιστίας να ακολουθεί. Θα ήθελα να τονίσω πως αυτό το φαινόμενο στο εξωτερικό είναι πολύ μεμονωμένο και σπάνια το αντιμετωπίζω . Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι πως δεν θα το αποκαλούσα εμπόδιο ή πρόβλημα, μάλλον ο πιο σωστός χαρακτηρισμός για εμένα θα ήταν “πρόκληση” ή “ευκαιρία” διότι με ωθεί στο να θέλω να δώσω όχι μόνο τον καλύτερο μου εαυτό αλλά να εξελιχθώ ακόμα περισσότερο προς το καλύτερο. Όλα είναι θέμα αντίληψης, όταν κάτι το αντιμετωπίζουμε σαν πρόβλημα τότε όντως θα αποτελεί πρόβλημα. Η θεωρία μου λέει πως κάθε τι που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας πρέπει να το αξιοποιούμε με έναν τρόπο που η αποκλειστική κατάληξη θα είναι μια θετική και ανατροφοδοτική απόρροια.

#FPower: Αν μπορούσες να αλλάξεις ένα πράγμα στον κόσμο σήμερα, τι θα ήταν αυτό;

Christiana Zoupa: Δεν θα άλλαζα τίποτα. Μπορεί να ακούγεται ριζοσπαστικό, αλλά όταν μία κατάσταση είναι όπως την επιθυμούμε τότε παύουμε να προσπαθούμε για κάτι καλύτερο και να αναπτυσσόμαστε σαν άνθρωποι μέσω αυτής της προσπάθειας. Το νόημα της ζωής δεν είναι να τα βρίσκουμε όλα ετοιμοπαράδοτα και να μένουμε στάσιμοι αλλά να παλεύουμε, να δημιουργούμε και να ανακαλύπτουμε κάθε μέρα κάτι νέο, είτε πρόκειται για νέες πτυχές του εαυτού μας που δεν γνωρίζαμε έως σήμερα, είτε πρόκειται για νέες επαγγελματικές πορείες, είτε για νέα κοινωνικά φαινόμενα και ιδέες.

#FPower: Τι διαβάζεις αυτόν τον καιρό;

Christiana Zoupa: Η ηλεκτρονική μου βιβλιοθήκη έχει γεμίσει επί το πλείστον με άρθρα, έρευνες και white papers που αφορούν τον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain. Αφιερώνω κάθε μέρα 1 ώρα τουλάχιστον, καθώς πρόκειται για έναν τομέα της τεχνολογίας δίχως στασιμότητα παρά μόνο εξέλιξη και αυτό αποτελεί ένας από τους λόγους που με έχει γοητεύσει τόσο πολύ το αντικείμενο μου. Επιπλέον, διαβάζω για τη σχολή μου και στον ελεύθερο μου χρόνο αυτό το διάστημα διαβάζω το αριστούργημα «Οι αδελφοί Καραμαζώφ»,του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι.

#FPower: Τι σημαίνει για σένα “Female Power”;

Christiana Zoupa: Female Power σημαίνει να μην πέφτουμε θύματα των στερεοτύπων. Να δρούμε με βάση των δυνατοτήτων μας, των “πιστεύω” και “θέλω” μας και όχι με βάση των όσων λένε ή πιστεύουν γύρω μας. Female Power σημαίνει κάθε γυναίκα να μάθει να αγαπάει και να εκτιμά τον εαυτό της, όχι για να αποδείξει κάτι στην κοινωνία αλλά για να γνωρίσει καλύτερα η ίδια τον εαυτό της και να αποδείξει στο ίδιο της το “εγώ” πως κανένα στερεότυπο δεν έχει την δύναμη και εξουσία να καθορίσει την ζωή μας και τις επιλογές μας.

Με αυτήν τη σειρά συνεντεύξεων, το #FPower στοχεύει να αναδείξει ανερχόμενες γυναίκες leaders από διαφορετικά backgrounds ως παραδείγματα και πηγή έμπνευσης για όλους. #StayTuned για περισσότερες συνεντεύξεις!

Ακολουθήστε τη Christiana Zoupa

Ακολουθήστε το #FPower

--

--

FPower
FPower
Editor for

Empowering Female Leaders of Greece | #FPower