#HisView |Ηλίας Παντελόπουλος

FPower
FPower
Published in
6 min readAug 6, 2018
Design by rakun

Πιστεύουμε πως η ενδυνάμωση των γυναικών έρχεται ευκολότερα όταν και τα δύο φύλα είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια. Η σειρά συνεντεύξεων #HisView στοχεύει να φωτίσει τις απόψεις καταξιωμένων ανδρών επαγγελματιών πάνω στο γυναικείο leadership μέσα στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον της Ελλάδας.

Short bio:

Ο Ηλίας Παντελόπουλος είναι Managing Director του digital agency MRM//McCANN από το 2016. Σπούδασε Visual Communication στο Birmingham City University της Αγγλίας και ξεκίνησε να εργάζεται το 2000 στο δημιουργικό τμήμα της διαφημιστικής εταιρείας Karamella, όπου και εργάστηκε μέχρι το 2007 ως new media & creative director. Στην συνέχεια εντάχθηκε στην SONY MUSIC έχοντας την ευθύνη για το digital marketing και digital business development στην Ελλάδα και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το 2011 συνίδρυσε το digital PR agency Bakers Digital Communication, μέλος του V+O Group. Είναι σύμβουλος σε startups στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και παράλληλα είναι instructor στο Knowcrunch digital marketing & social media diploma.

👩‍💼 Εργάζεσαι σε μια εταιρεία με παγκόσμια παρουσία. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές που παρατηρείς όσον αφορά τη θέση των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους;

Είμαι τυχερός γιατί εργάζομαι σε μια πολυεθνική εταιρεία, ηγέτιδα στο χώρο της, που όχι μόνο στηρίζει τις γυναίκες αλλά και στηρίζεται σε αυτές, μέσα από τους ηγετικούς ρόλους που κατέχουν. Δύο από τις top θέσεις παγκοσμίως, αυτή της Global President της MRM//McCANN και της Global Chief Strategy Officer της McCANN, διοικούνται — καθόλου τυχαία — από γυναίκες με leadership skills που εμπνέουν όλους μας κι εμένα προσωπικά.

Για μια σύγχρονη εταιρεία, όπως αυτή που εργάζομαι, η συμμετοχή των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις είναι περισσότερο από αυτονόητη.

Πρόσφατες μελέτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό επισημαίνουν ότι η προώθηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της καινοτομίας, ενώ παράλληλα, μεγιστοποιεί τις επιχειρηματικές επιδόσεις.

Ασφαλώς η πεποίθηση ότι εταιρίες με γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους, φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα πρωτίστως είναι μέρος της κουλτούρας ενός οργανισμού και δεν σχετίζεται απαραίτητα με το μέγεθός του.

Το σίγουρο είναι ότι αν μια εταιρεία θέλει να είναι ανταγωνιστική θα πρέπει να δίνει ίδιες ευκαιρίες και στα δύο φύλα για να αποδείξουν ότι μπορούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης. Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα της πολυβραβευμένης καμπάνιας FEARLESS GIRL της McCANN.

‘Fearless Girl’

👩‍💼 Είχες κάποιο μέντορα ή role model γυναίκα που είχε αντίκτυπο στην καριέρα σου;

Εδώ και λίγους μήνες μια leadership coach με βοηθάει να εξελίξω τις δυνατότητές μου και τις ικανότητες διοίκησης και να απελευθερώσω το δημιουργικό δυναμικό μου. Η επαφή μαζί της με έχει βοηθήσει πραγματικά πολύ, με καθοδηγεί όπως κανείς άλλος.

Γυναίκες με εμπνέουν καθημερινά, όπως η γυναίκα μου που με βοηθάει να δω μέσα από μια άλλη οπτική τα πράγματα που με δυσκολεύουν εργασιακά και με στηρίζει στις πιο σημαντικές επαγγελματικές αποφάσεις μου. Τη θαυμάζω για τον δικό της, rational, τρόπο να αντιμετωπίσει τα πράγματα. Είμαι άνθρωπος του συναισθήματος, οπότε μια καλή δόση λογικής με συνεφέρει.

Η γιαγιά μου, επίσης, με έμαθε και με ενέπνευσε μέσα από τον τρόπο ζωής της την έννοια της ενσυναίσθησης και της ευγνωμοσύνης. Αυτά προσπαθώ να τα εφαρμόσω καθημερινά αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα. Η γιαγιά μου είχε την έμφυτη ικανότητα και τα εφάρμοζε καθημερινά στη ζωή της, κάτι που πάντα θαύμαζα και τώρα εκτιμώ πιο πολύ από ποτέ. Κατά τη γνώμη μου αυτές οι αρετές είναι η ύψιστη δύναμη ενός χαρακτήρα, όχι μόνο εκείνου που έχει ηγετικό ρόλο.

Πέραν της ικανότητας μέσα σε μια εταιρεία να εμπνέεις την ομάδα σου και τους γύρω σου, είναι σημαντικό να μαθαίνεις από εκείνους και ειδικά από τις γυναίκες.

Οι γυναίκες έχουν το χάρισμα να μπορούν να πράττουν και να παίρνουν αποφάσεις με πιο rational (λογικό) τρόπο από ότι άντρες και αυτό τους δίνει προβάδισμα.

👩‍💼 Πόσο σημαντική είναι στις μέρες μας η συνεχής εκπαίδευση για μια επιτυχημένη καριέρα και για την ανέλιξη σε ηγετικούς ρόλους;

Για εμένα η εκπαίδευση είναι το πιο σημαντικό εφόδιο μαζί με το προσωπικό όραμα του καθενός. Πέραν της συμβολής της στην ανέλιξη σε ηγετικούς ρόλους, η συνεχής εκπαίδευση είναι βασικό όχημα για την προσωπική ανάπτυξη και την απόκτηση της αυτοπεποίθησης που χρειάζεται ένας επαγγελματίας.

Η ανάγκη και η δίψα γνώση δεν πρέπει να σταματάει ποτέ, καθώς αποκαλύπτει νέες οπτικές και μάς δίνει προβάδισμα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ειδικότερα τα επαγγέλματα και οι κλάδοι που συνδέονται με την τεχνολογία, απαιτούν να είσαι ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός (digital transformation ή digital integration) είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν, αυτή τη στιγμή, οι επιχειρήσεις προκειμένου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι εταιρείες οφείλουν να διαμορφώσουν μια κουλτούρα εκπαίδευσης που καλλιεργεί τις απαραίτητες, για τη μετάβαση, γνώσεις και δεξιότητες. Η εκπαίδευση δεν είναι κόστος για μια εταιρεία, αλλά επένδυση στο μεγαλύτερο asset της, δηλαδή τους ανθρώπους της.

Τα ερωτήματα που πρέπει να θέσει κάποιος πριν σκεφτεί ποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης είναι το κατάλληλο για την εταιρεία του είναι αρκετά, αλλά θα σταθώ σε δύο.

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θέλει να έχει μια εταιρεία; Ποια είναι η minimum γνώση που απαιτείται να έχει συλλογικά μια εταιρεία;

To συλλογικό αποτέλεσμα της συνεχούς εκπαίδευσης είναι «το καύσιμο» για τη συνεχή εξέλιξη.

Στην επίτευξη των παραπάνω στόχων οι team leaders έχουν ενεργό ρόλο, όπως εύστοχα επισημαίνει και άρθρο του Harvard Business Review . Οι επικεφαλής των ομάδων είναι εκείνοι που πρέπει να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία χρειάζεται μια ομάδα να εκπαιδευτεί.

Προσωπικά επιδιώκω να μαθαίνω καθημερινά νέα πράγματα που εξάπτουν τη σκέψη και τη δημιουργικότητά μου και διευκολύνουν την κατανόηση όσων συμβαίνουν γύρω μου.

Αντίστοιχα με εμπνέει και με παθιάζει η εκπαίδευση και από την πλευρά του εκπαιδευτή είτε μέσα από το ρόλο του instructor στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Knowcrunch είτε μέσα από το ρόλο εκείνου που σχεδιάζει και υλοποιεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης που εφαρμόζουμε στην McCANN Athens. Είναι μια εμπειρία τροφοδότησης που μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση.

👩‍💼 Ποιοι παράγοντες πιστεύεις ότι είναι ενθαρρυντικοί και ποιοι ανασταλτικοί για την ελληνική επιχειρηματικότητα σήμερα;

Πάντα θα υπάρχουν δικαιολογίες για βήματα που δεν κάνουμε αλλά βλέπουμε γύρω μας ότι οι τολμηροί βγαίνουν κερδισμένοι με τον έναν ή το άλλο τρόπο. Προτιμώ, λοιπόν, να μιλήσω για τους ενθαρρυντικούς παράγοντες της επιχειρηματικότητας κι όχι για τους ανασταλτικούς που όλοι γνωρίζουμε.

Ένας ιδιαίτερα ενθαρρυντικός παράγοντας είναι, κατά τη γνώμη μου, το ανθρώπινο δυναμικό.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε αξιοποιήσει επαρκώς το δυναμικό των νέων ανθρώπων που έχουν διάθεση, γνώσεις και όραμα να κάνουν αλλαγές.

Ειδικότερα η γενιά των millenials, έχει τη δυναμική να αναπτύξει ενδιαφέρουσες ιδέες με βάση την τεχνολογία και την καινοτομία, αξιοποιώντας τις επιχειρηματικές πλατφόρμες του τουρισμού, της υγείας, της οικονομίας και του αγροτικού τομέα.

Συναντώ καθημερινά φρέσκα μυαλά, ανθρώπους που μου δίνουν αισιοδοξία με τη δίψα τους να εργαστούν, να πειραματιστούν και να μάθουν. Είναι οι ίδιοι που σε λίγο καιρό ελπίζω να διοικούν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Άλλος ενθαρρυντικός παράγοντας για την επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση επενδυτικών εργαλείων όπως αυτό του Equifund. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν που συνδυάζει χρηματοδότηση και εμπειρία από σημαντικούς θεσμικούς φορείς και την ευελιξία για τη δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων. Μια τέτοια προσπάθεια γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, επίσης για πρώτη φορά, προικίζεται με τόσο υψηλό ποσό πόρων. Συγκεκριμένα θα διατεθούν €260 εκ. στην επιχειρηματικότητα κάθε σταδίου ανάπτυξης.

Σε μια εποχή που ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η εξασφάλιση ρευστότητας και η ανεύρεση κεφαλαίων, το Equifund θα προσελκύσει την προσοχή και της διεθνούς κοινότητας επιτρέποντας την ανεύρεση χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων.

Βέβαια δεν πρέπει να στηρίζουμε μόνο εκεί τις ελπίδες μας περιμένοντας ως μάννα εξ ουρανού μια χρηματοδότηση, γιατί αυτό μας κατέστρεψε τα προηγούμενα χρόνια και από μόνο του δεν εξασφαλίζει τίποτα.

Χρειάζεται πολλή δουλειά, συνέργειες, πλάνο, όραμα και κάποιες φορές και τύχη.

Όσον αφορά την υφιστάμενη επιχειρηματικότητα, βρίσκω ενθαρρυντική τη διάθεση των μεγάλων εταιρειών να επενδύσουν στο HR (Human Resources), να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους τους, να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες και να ακολουθούν τον μονόδρομο του digital transformation.

Η κρίση που περάσαμε και περνάμε, δίνει στην επιχειρηματικότητα μια σημαντική ευκαιρία την οποία μένει να την αξιοποιήσουμε σωστά. Μόνο καλυτέρα μπορούμε να πάμε από εδώ και πέρα. Δεν είναι βοηθητικό να συντηρούμε απαισιόδοξα σενάρια, τα οποία ναι μεν είναι ορατά, αλλά αποτρέπουν ιδέες να αναπτυχθούν, ευκαιρίες να δοκιμαστούν και εταιρίες να εξελιχθούν. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι η αλλαγή και το μεγαλύτερο θέμα είναι το “γερασμένο” ή ξεπερασμένο σε κάποιες περιπτώσεις management.

Tέλος η δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας που ξεκινάει μέσα από τα πανεπιστήμια και συνεχίζεται μέσα από communities, πρωτοβουλίες και δράσεις όπως αυτή του FPower, καλλιεργεί τις προϋποθέσεις για να δούμε σημαντικά και θετικά πράγματα τα επόμενα χρόνια.

Οι επιχειρήσεις πρέπει αντίστοιχα να αγκαλιάσουν, να δώσουν την ευκαιρία, να εκπαιδεύσουν και να πιστέψουν σε νεότερα στελέχη και ταλέντα.

Ακουλουθήστε τον Ηλία Παντελόπουλο:

LinkedIn: Ilias Pantelopoulos

Ακολουθήστε το #FPower:

--

--

FPower
FPower
Editor for

Empowering Female Leaders of Greece | #FPower