#HisView | Νίκος Κουτρής

FPower
FPower
Published in
7 min readJul 5, 2018

Senior Account Executive for LinkedIn Learning | SEE, CEE, Turkey, Israel, LinkedIn

Design by rakun

Πιστεύουμε πως η ενδυνάμωση των γυναικών έρχεται ευκολότερα όταν και τα δύο φύλα είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια. Η σειρά συνεντεύξεων ‘HisView’ στοχεύει να φωτίσει τις απόψεις ανδρών πάνω στο γυναικείο leadership.

Short bio:

Ο Νίκος Κουτρής, εργάζεται στο LinkedIn HQ EMEA στην Ιρλανδία και είναι υπεύθυνος για την νέα πλατφόρμα του LinkedIn, το LinkedIn Learning, σε 20+ χώρες της Κεντρικής Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πριν το LinkedIn εργαζόταν για την Oracle, που ήταν υπεύθυνος για πλατφόρμες Business Analytics & Big Data Discovery για την αγορά του Ηνωμένου Βασίλειου, στην L’Oreal, και δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στην Ελλάδα και στην Νέα Υόρκη.

Disclaimer: “Οι απόψεις μου αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά εμένα και δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του LinkedIn.”

1. Έχεις δουλέψει σε Ελλάδα και εξωτερικό (Νέα Υόρκη και τώρα Ιρλανδία). Ποιες είναι οι βασικές διαφορές που παρατηρείς όσον αφορά στη θέση των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους;

Σε κάθε χώρα η κοινωνική αντίληψη για τη θέση της γυναίκας είναι διαφορετική, στην συνέχεια ανάλογα με αυτήν την αντίληψη οι γυναίκες διαμορφώνουν και την δική τους αντίληψη για την γυναικεία ηγεσία, έτσι βρίσκουμε διαφορές στο ηγετικό μοντέλο που εφαρμόζουν οι γυναίκες σε κάθε χώρα. Δηλαδή, η διαφορά είναι ότι οι γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον εαυτό τους και την ηγεσία και αυτό έχει να κάνει με κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας.

Για παράδειγμα, μία γυναίκα στην Ιρλανδία θα εφαρμόσει ήρεμη, αλλά δυνατή ηγεσία, τονίζοντας περισσότερο τα ηγετικά χαρακτηριστικά μιας γυναίκας. Μία γυναίκα στην Ελλάδα μπορεί να έχει μία τάση παραπάνω να θέλει να ασκήσει ηγεσία τονίζοντας περισσότερο τα αντρικά χαρακτηριστικά ηγεσίας. Βέβαια, και το κοινό είναι διαφορετικό και στις 2 περιπτώσεις γι’ αυτό επιμένω στα κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά. Μία γυναίκα ηγέτης στην Ιρλανδία θα είναι περισσότερο αποδεκτή από το αντρικό κοινό από μία γυναίκα στην Ελλάδα. Σίγουρα, οι προκλήσεις μίας Ελληνίδας είναι περισσότερες και δυσκολότερες σε ηγετικούς ρόλους.

Ας μη κοροϊδευόμαστε, οι Έλληνες δεν είναι συνηθισμένοι στο γυναικείο πρότυπο ηγεσίας και αυτό πολλές φορές αναγκάζει και τις γυναίκες ηγέτες να εξοπλίζονται με «αντρικά» χαρακτηριστικά ηγεσίας για να επιβληθούν. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να πέσουν σε αυτή τη παγίδα. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιούν και των 2 φύλων. Αυτό ισχύει και για τους άντρες ηγέτες. Βέβαια η εμπειρία του καθενός μας, θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε τη σωστή σύνθεση ηγεσίας και τον χρόνο που πρέπει να την εφαρμόσουμε.

Στο LinkedIn, που εργάζομαι, έχουμε πολλές γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας και παρατηρώ ότι εφαρμόζουν ηγετικά χαρακτηριστικά και των δύο φύλων. Μάλιστα από τον CEO της εταιρίας μας υπερτονίζεται ότι ο σωστός τρόπος ηγεσίας είναι αυτός που ονομάζεται compassionate leadership.

Έχει παρατηρηθεί ότι η συμπόνια είναι καταλυτική για την ανάπτυξη καλών εργασιακών σχέσεων και επίσης για την αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα των υπαλλήλων, τι πιο γυναικείο χαρακτηριστικό από αυτό;

Οι γυναίκες είναι σίγουρα πιο συμπονετικές από τους άντρες, και βλέπουμε πως μία τέτοια ηγεσία είναι αυτή την στιγμή το παράδειγμα επιτυχίας αρκετών ηγετών.

2. Είχες κάποιο μέντορα ή role model γυναίκα που είχε αντίκτυπο στην καριέρα σου;

Την μητέρα μου, η οποία έφτασε Ταξίαρχος στον Ελληνικό Στρατό στο σώμα του Υγειονομικού. Στην εποχή που μεγάλωνα το να εργάζεται η μητέρα σου και μάλιστα σε θέσεις ηγεσίας αποτελούσε μειοψηφία. Για μένα, αποτελούσε παράδειγμα ζωής και ηγεσίας να παρακολουθώ μία γυναίκα να αναλαμβάνει δύο τελείως διαφορετικούς ρόλους και να επιτυγχάνει και στους δύο χωρίς να αλλοιώνει την προσωπικότητά της. Όταν την επισκεπτόμουν στα διάφορα στρατιωτικά νοσοκομεία ή μονάδες που υπηρετούσε διαπίστωνα ότι ήξερε πως με την συμπόνια, την συναισθηματική νοημοσύνη, το χιούμορ και το να ακούει τους άλλους, να κερδίζει όλο το κόσμο με το μέρος της. Την ίδια στιγμή, αν χρειαζόταν, επιστράτευε κάποια αντρικά χαρακτηριστικά για να γίνει πιο “πειστική”, αλλά αυτό γινόταν αν χρειαζόταν. Δεν αλλοίωνε την προσωπικότητά της σε μία αφύσικη αντρική φιγούρα, αλλά ούτε χαρακτηριζόταν από αντρικά χαρακτηριστικά. Ήταν καθαρά θέμα τακτικής και εμπειρίας το πού και πότε θα χρησιμοποιούσε αντρικά ή γυναικεία χαρακτηριστικά ηγεσίας. Στο τέλος της ημέρας, όλοι οι συνάδελφοι της την αγαπούσαν, γελούσαν με τα αστεία της και έτρεφαν απεριόριστη εκτίμηση σε αυτήν, χωρίς η ίδια να χάνει κάτι από τον εαυτό της ή να αλλάζει αυτό που είναι.

Το πώς η μητέρα μου με βοήθησε στην καριέρα μου θα το χωρίσω σε 2 μέρη:

Το πρώτο είναι ότι είχα μεγαλώσει με το πρότυπο της μητέρας-ηγέτη, οπότε μπορούσα να αντιληφθώ καλύτερα την γυναικεία ηγεσία και να την εκτιμήσω. Αυτό έχει πολλά θετικά αν εργάζεσαι με γυναίκες ηγέτες, διότι η σχέση σου με αυτές είναι διαφορετική και πιο ειλικρινής. Μία τέτοια σχέση σε βοηθάει να αναπτυχθείς προσωπικά. Αλίμονο, αν είχα σεξιστικές παρωπίδες σε αυτά που είχα να μάθω από τους ανθρώπους, τότε θα ήμουν λιγότερο από μισός από ότι είμαι σήμερα. Εμείς οι άντρες έχουμε να μάθουμε πολλά από τις γυναίκες και καλό θα ήταν να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Ίσως ο κόσμος μας να ήταν ένα καλύτερο μέρος αν όλοι άντρες μπορούσαμε κατορθώναμε να εφαρμόζουμε μία τέτοια προσέγγιση στη σχέση μας με το άλλο φύλο.

Το δεύτερο, είναι ότι διδάχτηκα πολύ σημαντικά μαθήματα από τον τρόπο που η μητέρα μου αντιμετώπιζε τα βιώματά της, κυρίως τις διάφορες προκλήσεις της ζωής και του επαγγέλματος, καθόσον η πορεία της δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Η συμβίωση με την μητέρα μου με βοήθησε να αντλώ δύναμη, να δείχνω συμπόνια, να αγαπάω καλύτερα, να είμαι καλύτερος άνθρωπος και να διευρύνω τους ορίζοντες μου περισσότερο. Αυτό το πρότυπο μητέρας είναι που με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και στην καριέρα μου σε πολλά και διαφορετικά σημεία που μπορώ να πω να ισχυριστώ με σιγουριά ότι αποτέλεσε καταλυτικό παράδειγμα ώστε να γίνω αυτό που είμαι σήμερα.

Design by rakun

3. Ποσό σημαντική είναι στις μέρες μας η συνεχής “εκπαίδευση” για μια επιτυχημένη καριέρα και για την ανέλιξη μας σε ηγετικούς ρόλους;

Δεν είναι απλά σημαντικό, θεωρείται πλέον αυτονόητο ότι πρέπει να εκπαιδευόμαστε συνέχεια. Όλες οι δεξιότητες αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συνεχιζόμενη εκπαίδευση να μην είναι απλά ένας σταθμός στην επιτυχημένη καριέρα, αλλά προαπαιτούμενο για να παραμένουμε επίκαιροι και συνεχώς χρήσιμοι. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά δεν είναι. Το βλέπω παντού. Τέσσερις από τις πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενες δεξιότητες σήμερα δεν υπήρχαν καν στο “χάρτη” των δεξιοτήτων πριν από τρία χρόνια. Η εκπαίδευση σήμερα δεν έχει την έννοια που είχε μέχρι πριν είκοσι χρόνια, τότε που ήταν απλά η πρόσθεση όλο και περισσότερων γνωστικών αντικειμένων.

Tον 21ου αιώνα είναι αμόρφωτος αυτός που δεν μπορεί να μαθαίνει, να ξεμαθαίνει και να ξαναμαθαίνει”, όπως έχει πει ο Alvin Toffler.

Μορφωμένος λοιπόν είναι αυτός που ξέρει να ερευνά και να βρίσκει λύσεις στα προβλήματά του. Γι’ αυτό όλα αλλάζουν και στην εκπαίδευση των οργανισμών, αλλά σιγά-σιγά και των πανεπιστημίων. Πρέπει να γίνουμε πιο εύκαμπτοι με την γνώση, την αλλαγή και το καινούργιο. Πρέπει να σταματήσουμε να φοβόμαστε την αλλαγή και την εξέλιξη. Προσωπικά θεωρώ πιο τρομακτικό το σενάριο να μείνουν όλα στατικά καθόσον η αλλαγή είναι νόμος της φύσεως. Αυτή η πίστη μου δίνει κίνητρο και θάρρος να μαθαίνω κάτι καινούργιο.

Δεξιότητες δεν είναι μόνο οι σκληρές δεξιότητες που μας βοηθούν να καταλάβουμε μία θέση εργασίας αλλά και οι μαλακές. Δηλαδή, όλα εκείνα τα προσωπικά χαρακτηριστικά που μας βοηθούν να είμαστε καλύτεροι στην επικοινωνία, την συνεργασία, την κριτική σκέψη.

Οι μαλακές δεξιότητες είναι αυτές που θα μας κάνουν να κρατήσουμε μία θέση εργασίας, θα μας θωρακίσουν έναντι της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού και θα μας συνοδεύουν όπου κι αν πάμε. Οι μαλακές δεξιότητες είναι αυτές που δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη των εταιρειών. Πιστέψτε με είναι δυσεύρετες, και είναι και η νούμερο ένα προτεραιότητα των εταιρειών όσον αφορά στις προσλήψεις.

4. Ποιοι παράγοντες πιστεύεις ότι είναι ενθαρρυντικοί και ποιοι ανασταλτικοί για την ελληνική επιχειρηματικότητα σήμερα;

Ένας ενθαρρυντικός παράγοντας που προέρχεται από την κρίση, και λόγω της υποτίμησης των τιμών, είναι η μείωση του κεφαλαίου που χρειάζεται για μία επένδυση σήμερα.

Ως ανασταλτικούς παράγοντες, θα μπορούσα να αναφέρω το αργοκίνητο σύστημα δικαιοσύνης, το οποίο φτάνει σε επίπεδα αρνησιδικίας, την απαρχαιωμένη δημόσια διοίκηση, η οποία αποτελεί παγκόσμια ντροπή για μία χώρα σαν και την δική μας, την υψηλή φορολογία, η οποία δεν αφήνει τις επενδύσεις να αναπνεύσουν, την μη εφαρμογή των νόμων, την ανυπαρξία πρόσβασης σε κεφάλαια, την φορολογική αστάθεια, την έλλειψη ουσιαστικού κρατικού συντονισμού, την έλλειψη σύνδεσης των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και άλλα πολλά.

Δυστυχώς, ενώ έχουμε πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα μας με λυπεί να την βλέπω να πηγαίνει κάθε χρόνο και χειρότερα σε όλους τους δείκτες, από το δείκτη οικονομικής ελευθερίας μέχρι το δείκτη επενδύσεων σε έρευνα και τεχνολογία. Μπορούμε και εμείς να δημιουργήσουμε καινοτόμες εξωστρεφείς επιχειρήσεις που θα παρήγαγαν πλούτο για την χώρα. Για να είμαι δίκαιος υπάρχουν καλές πρωτοβουλίες οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχτούν πολύ καλύτερα, εάν δεν ήταν όμηροι του τοξικού για την επιχειρηματικότητα συστήματος.

5. Δώσε μας μια γεύση από το webinar θα πραγματοποιήσεις για την κοινότητα του FPower το φθινόπωρο.

Στο webinar θέλω να μιλήσω πιο πολύ για την εκπαίδευση του σήμερα και το πώς θα πρέπει να σκεφτόμαστε, ώστε να παραμείνουμε επίκαιροι και χρήσιμοι τόσο σήμερα όσο και αύριο.

Ακουλουθήστε τον Νίκο Κουτρή:

LinkedIn: Nikolaos Koutris

Μείνετε συντονισμένοι για επιπλέον ανακοινώσεις για το webinar που θα πραγματοποιήσουμε τον Σεπτέμβριο!

Ακολουθήστε το #FPower:

--

--

FPower
FPower
Editor for

Empowering Female Leaders of Greece | #FPower