Internet en Brexit

Frank van Rest
Frank’s Blog
Published in
2 min readJun 24, 2016

Het nieuws van vandaag heeft invloed op het internet, drie voorbeelden:

Het midden in internetregelgeving

In elke democratie worden regels gemaakt naar de wens van de meerderheid van de inwoners. Om zo’n meerderheid te halen moet consensus bereikt worden. Zo ontstaat er een midden tussen de verschillende ideeën voor regels die bestaan in een regio.

Over het algemeen veranderen regio’s niet zo snel van samenstelling. Het midden zal daarom niet zo snel verschuiven.

Gisteren heeft het Verenigd Koninkrijk in een referendum gestemd om de Europese Unie te verlaten. Hierdoor zal de regio Europese Unie snel van samenstelling veranderen. Er zal een nieuw midden gevonden moeten worden in de Europese Unie.

Internet is een globaal netwerk, dat zich weinig aantrekt van grenzen. Er is echter geen globale regelgeving van toepassing op het internet. Elke regio maakt eigen regels. Internetbedrijven moeten in elke regio waar ze opereren voldoen aan de regels van die regio.

De Europese Unie heeft andere regels dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten. De EU staat bekend om strengere privacywetgeving, strenger mededingingsrecht (antitrust) en hogere belastingen. Deze regels zijn een midden van de ideeën die bestaan in de Europese Unie. Dit midden is ontstaan door de dynamiek tussen vooral Frankrijk en Duitsland aan de kant van strengere regels, en het Verenigd Koninkrijk aan de kant van meer vrijheid. Als het Verenigd Koninkrijk inderdaad de EU zal verlaten, dan zal dat midden voor de inwoners van de EU flink opschuiven naar de kant van de strengere regelgeving. Nederland zal daar de gevolgen van gaan merken.

London Internet Exchange

London Internet Exchange, een groot knooppunt van het internet, ligt in het Verenigd Koninkrijk. Veel bedrijven hebben hun serverparken daarbij in de buurt staan. Deze servers met wellicht privacygevoelige informatie zouden straks buiten de EU komen te staan, wat volgens de bestaande wetgeving voor flinke problemen zou kunnen zorgen. Er zullen bedrijven flink in de problemen komen en de Amsterdam Internet Exchange, ongeveer even groot als die in Londen, zou hierdoor weleens flink kunnen groeien.

Startuphoofdstad van Europa

Het succes van Silicon Valley heeft veel Europese regio’s geinspireerd om flink in te zetten op Startups als (een) nieuwe motor van de economie. Berlijn en Londen vechten beiden om de eer van startuphoofdstad van Europa en ook Nederland probeert met het initiatief StartupDelta hoger op de startupladder te komen. Startups hebben vaak immigraten als oprichters en hebben profijt van het eenvoudig kunnen aannemen van sterk personeel dat misschien van buiten de eigen landsgrenzen moet komen. Ook hebben startups profijt van een open economie: hoe eenvoudiger het is om naar het buitenland te gaan, hoe sneller startups kunnen groeien. Londen zal hier dus aantrekkelijkheid verliezen.

--

--

Frank van Rest
Frank’s Blog

Cofounder @ Dedact, Tech, Ironman - Triathlon, Mathematics.