En verden av økosystemer

Simen Rudi
Fremtind
Published in
5 min readJul 4, 2019

Like før sommerferien deltok Fremtind for tredje gang på det som anses som en av de største og viktigste konferansene der teknologi og forsikring møtes, Digital Insurance Agenda (DIA).

Her møtes de største forsikringsselskapene i verden for å snakke om hvordan de møter samfunnsendringene. Samtidig får et stort antall start-ups og tek-selskaper mulighet til å legge frem ideer, teknologi og konsepter for bransjen. Noen er svært aktuelle og nærme kjernen av tradisjonell forsikringsvirksomhet, mens andre konsepter ligger fjernt fra det folk flest vil karakterisere som forsikring.

Vi deltar på DIA for å fange opp det nyeste innen innovasjon i forsikringsbransjen, men også for å se utenfor vår egen sfære og lære av hva andre bransjer gjør. Via oppstartsselskaper som ikke kun sikter seg inn mot forsikring får vi innsikt i nettopp dette

Mindre buzzord — mer handling

I flere år har teknologikonferanser vært fulle av det vi på godt norsk kaller «buzzord». Vi håpet at årets DIA-konferanse skulle bli et unntak og at bransjen nå beveger seg fra luftige spådommmer (og dommedagsprofetier) mot å faktisk utnytte de mulighetene teknologien gir oss. Den reisen har bransjen helt klart startet på, men vi sitter likevel igjen med ett buzzord, og det er økosystemer (eller plattformer om du vil).

Fersk læring forteller oss at de fire viktigste økosystemene for forsikring er:

· Hus og hjem

· Helse og velferd

· Mobilitet og reise

· Forbruk

Flere av disse er Fremtind allerede en del av — i større eller mindre grad. Det kritiske blir å fortsatt holde tempo oppe for å faktisk klare å ta de riktige posisjoner i økosystemene som nå tar form med stor hastighet.

Fremtinds jobb er å skape trygghet for kundene, både privatpersoner og bedrifter. Vi leverer forsikring i bank, og kan dermed dekke kundenes behov på ett og samme sted — aller helst digitalt.

Forsikring i bank har utviklet seg mye de siste 10–15 årene; fra at det lå fysisk markedsmateriell om forsikring i bankfilialene, videre til at vi har tatt i bruk økonomiske data i risikovurdering — og frem til i dag, hvor betalingsdirektivet PSD2 (les mer her) åpner for nye muligheter, avansert bruk av data for å utvikle bedre tjenester og kundeopplevelser — og dermed oppstår nye økosystemer.

Det gjelder å benytte seg av mulighetene denne utviklingen gir, og i en tid med svært raske samfunns- og teknologiske endringer må vi stille oss spørsmålet: — Hva skal til for å klare dette?

Svaret på dette er ganske enkelt; vi må prøve og feile, og prøve igjen, til vi finner de løsningene og forretningsmodellene som svarer trygghetsoppdraget. Vi må investere i partnerskap, innovere og være en del av de økosystemer som nå danner seg. Det handler mer og mer om et marked der vinneren tar alt, og gjerne mer til.

“Vi må derfor vokte oss for å kun tenke forsikring”

Hvilke innovasjoner har livet rett?

De innovasjonene som lykkes er de som løser kundens problemer på en enkel måte. Vi må tenke digitalt og skalerbart, og vi må gjøre det innenfor de viktigste områder av kundens liv; reise, helse, hjem, forbruk. Vi ser at mange aktører fra ulike bransjer finner nye forretningsmodeller og skaper økosystemer av varer, verdier og tjenester. Disse økosystemene går på tvers av bransjer og områder i kundens liv. Vi må derfor vokte oss for å kun tenke forsikring.

Se vår korte snutt fra Amsterdam

Vi må ydmykt si at vi opplever at Fremtind ligger langt fremme. Mange av løsningene som ble presentert på årets konferanse ligger tett opptil satsinger vi har på gang innenfor hus og hjem, samt mobilitet og reise. På hus og hjem har vi satt i gang flere initiativer med sikte på å forebygge skader og skape økt trygghet for kundene, i partnerskap med både nye og etablerte aktører utenfor egen bransje. Hva gjelder mobilitet og reise har vi i flere år jobbet med avansert analyse av kjøredata for å sette sammen tjenester kunden har mest bruk for og ikke minst bidra til økt trafikksikkerhet.

Når det kommer til helse og velferd ser vi at det blant annet forskes på tidlig deteksjon av alvorlig sykdom. Andre teknologier innen helsesektoren går på å skape trygghet i hjemmet og muliggjøre at eldre og pleietrengende kan være hjemmeboende så lenge som mulig. Teknologien kobles dermed tett til hus og hjem.

Vi må investere i partnerskap

Kundene ønsker løsninger på sine problemer, og bryr seg fint lite om løsningene kommer fra en bank, et forsikringsselskap eller helt andre selskaper. For å fortsatt kunne skape trygghet er det derfor viktig at vi finner de riktige partnerskapene innen de fire store økosystemene. Men hvilke partnerskap er de rette?

Fremtind har nylig inngått samarbeid med blant annet StartupLab. Her ser vi utenfor vår egen tradisjonelle forretningsmodell og målet er å skape nye bærekraftige samarbeid.

Her er noen faktorer Fremtind anser som viktige for å finne de rette partnerne:

· Kunden i fokus hos begge parter

· Hurtighet

· Teamsammensetning

· Gjennomføringevne

· Forståelse for tradisjonell forsikring

· Åpenhet i samarbeidet

Fremtind har flere partnerskap, blant annet med Sensar Marine og Roost

Vår plass i økosystemene

Forsikringsselskapenes aller viktigste oppgave er å gi kundene trygghet for seg og sine verdier når uventede ting skjer. Mange spør om forsikringsselskap skal gjøre utvikling selv eller gjennom andre. Dette er også et spørsmål om vi i en verden av økosystemer skal være navet i plattformen, eller en leverandør inn i en plattform.

Vi mener at innovasjon er for viktig til at vi kan gi slipp på oppgaven, men vi er arrogante om vi tror at vi kan løse alt best selv. Innovasjon er ikke et spørsmål om å gjøre selv eller innovere gjennom andre — det handler om å finne ut hvem og hva som best kan løse oppdraget. Svaret er derfor ja takk, begge deler — vi skal både være navet og leverandør i en plattform, men vi må være oss bevisst på når vi er hva.

Forsikringsselskapene har mulighet til å ta en sterk rolle i økosystemene, og skape gode strategiske allianser. Dagene på DIA i Amsterdam har både bekreftet og forsterket mantraet vårt om å prøve og feile og prøve igjen til vi skaper ekte verdiøkning for folk flest.

Hilsen Simen, Svein og Hanne Marte i Fremtind.

Simen, Svein og Hanne Marte.

--

--