De pilot zorgt dat je idee gaat vliegen
Door: Rens Alkemade & Sietse Radstake
Je hebt een innovatief baanbrekend idee, allerlei canvassen ingevuld en collega’s en vrienden zijn razend enthousiast. Alles wijst erop dat je ‘de nieuwe Airbnb’ hebt bedacht en het kriebelt om je idee te realiseren. Maar waar moet je beginnen? En heeft jouw idee voor de eindgebruiker ook echt de x-factor? Om daarachter te komen zit er maar één ding op: experimenteren!
Door te experimenteren maak je de ideeën in je hoofd concreet, overdraagbaar aan anderen en test je snel of jouw idee in het echt net zo goed werkt als tussen je oren. Eén manier om te experimenteren is het doen van een pilot onder een eerste groep gebruikers. Hieronder lees je hoe je dat aan kunt pakken.
De pilot
Tijdens een pilot ga je met een minimale uitwerking van jouw concept en een groepje eerste enthousiaste gebruikers kijken of de uitwerking hun “problemen” echt oplost. Zo ontdek je of jouw idee in de praktijk net zo goed blijkt te zijn als in je hoofd en leer je dingen waar je vanachter je bureau nooit aan had gedacht.
Voordelen van experimenteren met een pilot:
- Het maakt je ideeën concreet
- Je doet inzichten op uit de praktijk
- Beter zicht op context verschillen onder gebruikers: waar wordt het product gebruikt? Wordt het gebruikt zoals jij bedacht hebt? Welk effect heeft jouw product op het leven van de gebruiker? Etc.
- Korte lijntjes met de eerste enthousiaste gebruikers
Voorbeeldcase
Om een beetje gevoel te krijgen bij het opzetten van een pilot beschrijven we de stappen aan de hand van een voorbeeldcase. Deze case gaat over het ondernemen van activiteiten met kinderen. Je hoort namelijk vaak dat ouders graag creatieve activiteiten willen doen met hun kinderen, maar niet weten wat. Hieronder zetten we een pilot op voor een briljante oplossing voor dit probleem.
De propositie: Elke week één instructie en creatieve activiteit thuisbezorgd
Het idee is dat je elke vrijdag een pakket in je brievenbus vindt met instructies en onderdelen om een creatieve activiteit te doen met je kinderen. De pakketten hebben iedere keer een ander thema: knutselen, bakken, techniek, onderzoeken en seizoen.
Ingrediënten voor de pilot
- Een plan
- Een representatieve groep enthousiaste gebruikers
- Een eerste uitwerking van jouw concept
Een plan
Je hebt vast al helemaal uitgedacht hoe jouw concept eruit moet zien en allemaal ideeën om het nog beter te maken. Maar voor de pilot moet je terug naar de basis. Je wilt bewijzen of de kern van je concept werkt en daarom vraag je je per onderdeel af welke aannames je doet en wat je hypotheses zijn. Probeer daarna de aannames te sorteren op impact en onzekerheid. Wij verwachten bijvoorbeeld dat kinderen het snel leuk zullen vinden maar vinden de ouders het zelf ook leuk?
Uiteindelijk heb je een groepje aannames die zowel een hoge onzekerheid als hoge impact hebben. Van deze groep aannames wil je er zo mogelijk valideren tijdens de pilot.
Bedenk vervolgens goed hoe je de hypotheses wilt testen tijdens de pilot. Je kunt hier bijvoorbeeld de Test Cards van Strategyzer voor gebruiken. Dit is een makkelijk in te vullen format dat helpt om concreet te maken wat je wilt testen.
Voorbeeld test card:
We geloven dat ouders het leuk vinden om wekelijks een activiteit te ontvangen die ze met hun kinderen kunnen doen en dat ze die ook echt gaan uitvoeren.
Om dat te verifiëren sturen we de pilotgroep elke week een activiteit op en vragen we hen het resultaat terug te sturen inclusief een beoordeling.
En meten we door middel van foto’s van het resultaat of het is uitgevoerd en door middel van de score hoe leuk ze het vonden.
We hebben gelijk als minimaal 3 van de 4 activiteiten zijn uitgevoerd en de gemiddelde score minimaal een 8 is.
Een representatieve groep enthousiaste gebruikers
Vervolgens is het tijd om te bepalen hoeveel mensen je nodig hebt om je belangrijkste hypotheses te toetsen. Als vuistregel kun je zo’n 7 mensen aanhouden voor je eerste pilotronde. Bij 1 tot 4 mensen zul je al tot nieuwe inzichten komen, maar dan is de kans ook aanwezig dat het om uitzonderlijke situaties gaat. Daar kun je moeilijk een conclusie over trekken. Vanaf 6 à 7 mensen zie je vaak overlap ontstaan in de feedback en weet je beter waar je je op moet focussen.
Een logische gedachte is om te denken “hoe meer mensen, hoe betrouwbaarder het resultaat”. Dit kun je niet ontkennen, maar in de pilotfase is het belangrijk om de snelheid er goed in te houden en te denken in kleine stappen. Je bent niet op zoek naar de waarheid, maar een manier om jouw idee te vertalen naar een oplossing die aansluit op de behoeften van je beoogde doelgroep. Je haalt bijvoorbeeld meer uit twee pilotrondes met 7 mensen, zodat je tussendoor je concept kunt optimaliseren, dan wanneer je maar één pilotronde doet met 14 mensen.
Een eerste uitwerking van jouw concept
Tijdens de pilot geef je een groep gebruikers de eerste versie van jouw product/dienst en toets je je hypotheses. Dit wil je doen met zo min mogelijk middelen en ontwikkeltijd dus bedenk goed wat er nodig is. Zo hebben we bijvoorbeeld nog geen website nodig waar ouders hun activiteiten pakket kunnen bestellen en regelen we ook de verzending zelf.
Voor onze pilot gaan we de pakketten rondbrengen bij 7 gezinnen uit de omgeving. Mensen beantwoorden onze vragen en sturen een foto door van het resultaat. Dit gaat allemaal gewoon via WhatsApp. Eventueel sturen we hen nog een berichtje ter herinnering. Aan het einde van de pilot interviewen we alle gebruikers. De meeste aandacht zit dus in het bedenken en uitwerken van de eerste 4 pilot-activiteiten. Al het andere gebeurt voor de gebruiker achter de schermen en kunnen we tijdens de pilot met de hand doen. De ervaring van het product moet wel al zo goed mogelijk kloppen om te toetsen of de belangrijkste waarde geleverd wordt “elk weekend moeiteloos een gezellige creatieve activiteit doen met je kind(eren)”.
En door!
De pilotfase is het moment om je gebruiker te leren kennen en je product zo goed mogelijk op hun wensen aan te laten sluiten. Probeer daarom korte lijntjes te houden en durf jezelf een keer uit te nodigen om te zien hoe je product wordt gebruikt. Wat je nog meer kunt doen om informatie op te halen en hoe je hiermee je concept verbetert, lees je in deel 2 van deze blogreeks. To be continued…
Nu al meer lezen hierover? Check deze pagina op onze website over het valideren van innovatieve ideeën.