Hoe een uitzendorganisatie groeit: efficiëntie en focus

Freshheads
Aug 24 · 4 min read

Ben je actief als uitzender, dan weet je: verandering is nodig om overeind te blijven. Roel Tuerlings, Digitaal Strateeg bij Freshheads en specialist in flexbranche, bespreekt de twee dingen die noodzakelijk zijn als je de weg wil vrijmaken voor groei.

De uitdagingen in de flexbranche zijn flink. Niet alleen is er een enorme schaarste aan flexwerkers, maar de marges staan ook nog eens onder druk. “Uitzenders schieten zichzelf in de voet; allemaal bieden ze zo aantrekkelijk mogelijke tarieven in de hoop dat opdrachtgevers voor hen kiezen”, aldus Roel Tuerlings, als digitaal strateeg betrokken bij o.a. YoungOnes en Wiertz Direct. “Zo onnodig. Ik geloof dat elke uitzendorganisatie een eigen, onderscheidende waarde heeft, waardoor zowel flexwerkers als opdrachtgevers bewust voor hen kiezen. Concurreren op prijs is dan verleden tijd.”

Roel Tuerlings — digitaal strateeg en designer van YoungOnes

Maar hoe ontdek of creëer je die onderscheidende waarde dan? En misschien nog wel belangrijker: hoe doorbreek je op korte termijn die negatieve spiraal van lage marges? Roel: “Een uitzendorganisatie moet twee dingen doen om het tij te keren: efficiënter werken én meer focus aanbrengen. En digitaliseren is de manier dit voor elkaar te krijgen.”

1. Efficiënter werken

In de flexbranche draait efficiënter werken vooral over slimme keuzes maken en technologie op de juiste manier inzetten. Want waarom veel tijd steken in repeterende taken zoals facturatie en inschrijvingen als systemen dat prima voor jou regelen? En waarom je werkdagen slijten met het matchen van ‘handjesklussen’, terwijl je daar relatief weinig mensenkennis voor nodig hebt en het je ook nog eens weinig oplevert? Roel: “Bij YoungCapital hebben we dit proces met de lancering van YoungOnes self-serviced gemaakt. Via dit platform helpen we opdrachtgevers en freelancers elkaar te vinden. Dat werkt als een trein; laatst werd een geplaatste opdracht binnen 1:45 minuut ingevuld. Anderhalf uur later stond die persoon in het magazijn van dat bedrijf orders te picken.”

Het YoungOnes-platform

Met digitaliseren draaien uitzendorganisaties vrij eenvoudig meer volume. En dat is precies wat nodig is als je ondanks de lage marges toch een goede omzet wil halen. “Het is zo zonde als je veel energie steekt in een proces waar je als mens weinig toevoegt of waar je weinig aan verdient, zoals bij handjesklussen. Digitaliseren is een absolute vereiste als je de uitdagingen in de branche wil overwinnen. Het is alleen wel belangrijk dit aan te pakken op een manier die bij jouw organisatie past.”

2. Meer focus

Als de administratieve processen en het matchen van handjeswerk eenmaal is geautomatiseerd, houd je meer tijd over voor HR-advies en het meer kwalitatieve matchingswerk: de strategische profielen, waar meer mensenkennis voor nodig is. Roel: “In principe doen veel uitzenders hetzelfde, waardoor het voor flexwerkers en opdrachtgevers geen overtuigende keuze is zich speciaal bij jouw organisatie aan te melden. Maar gelukkig kun je er wel voor zorgen dat het een overtuigende keuze wordt, namelijk door focus aan te brengen. Ga op zoek naar jouw unieke, onderscheidende waarde en ontwikkel digitale diensten precies op dat vlak.”

Roel ziet drie manieren waarop uitzendbureaus zich kunnen onderscheiden.

  1. Je wordt dé specialist in een bepaalde regio, branche of rol
  2. Je wordt de uitzender met de grootste database aan kandidaten of het grootste/mooiste aanbod aan klussen
  3. Je wordt de uitzender met de beste dienstverlening, zodat je meer gemak en snelheid biedt

Als je eenmaal een unieke positie hebt verworven, is het een no-brainer om voor jou te kiezen. Roel: “Mensen kiezen jou dan omdat jij hen meer waarde biedt ten opzichte van andere uitzenders. Prijs is dan ondergeschikt. Vergelijk het met Swapfiets: waarom kiezen studenten massaal voor zo’n relatief dure fiets? Omdat het hen gemak biedt om altijd een werkende fiets te hebben.”

Waar beginnen?

Allemaal leuk en aardig, dat digitaliseren en focus aanbrengen. Maar waar begin je? Roel: “Bij het automatiseren en self-service maken van bestaande processen, dát is je laaghangend fruit. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je met het digitaliseren van processen automatisch meer data verzamelt. En in die data schuilen inzichten die je helpen nóg verder te optimaliseren en nieuwe, passende dienstverlening te ontwikkelen. Door al die data op een slimme manier samen te brengen en te analyseren, kun je beter vooruitkijken, sneller matchen, strategischere keuzes maken en meer datagedreven werven. Misschien geeft jouw data je wel het inzicht dat er een groeiende vraag komt naar een bepaald type klussen, waardoor je daar al op kunt voorsorteren met het aantrekken van kandidaten.”

Waar sta jij nu met digitaliseren en hoe pak je het vanaf dat punt écht goed aan? Wat zijn jouw next steps? Ga met ons op zoek naar jouw unieke, digitale kansen, en kom tot een succesvolle digitale dienst die zorgt voor groei!

Freshheads - discover digital opportunities

Wij versnellen digitale innovatie.

Freshheads - discover digital opportunities

Wij versnellen digitale innovatie. Samen met de tofste klanten zoeken, ontdekken en grijpen we kansen. Het resultaat? Indrukwekkende digitale oplossingen die echt waarde toevoegen.

Freshheads

Written by

Samen met de tofste klanten ontdekken en grijpen we kansen. Het resultaat? Indrukwekkende digitale oplossingen die echt waarde toevoegen. www.freshheads.com

Freshheads - discover digital opportunities

Wij versnellen digitale innovatie. Samen met de tofste klanten zoeken, ontdekken en grijpen we kansen. Het resultaat? Indrukwekkende digitale oplossingen die echt waarde toevoegen.