Maak werk van innovatie: in 7 stappen naar jouw next big thing

Innovatie groots, abstract en ongrijpbaar? Ben jij gek. Eigenlijk is het niets anders dan ‘gewoon’ blijven verbeteren en vernieuwen. Kansspreiding helpt daarbij; je moet meerdere ideeën testen om uiteindelijk tot dat ene gouden idee te komen. Maar hoe doe je dat, zo’n bak aan innovatieve ideeën genereren? En hoe weet je welk idee jouw next big thing gaat worden? Bij Freshheads hebben we daar een speciaal team én een duidelijke aanpak voor. Koen — service designer en digitaal strateeg — deelt zeven stappen.

Koen heeft altijd goede ideeën :-)

Koen: “Nieuwe ideeën helpen organisaties te vernieuwen, zodat ze relevant blijven voor klanten. Bij Centraal Beheer bijvoorbeeld, testen ze wekelijks twee nieuwe ideeën. In de wetenschap dat meerdere ideeën afvallen voordat een geweldige idee zich aandient. Maar ook ondernemers in de startup-fase zouden zich niet moeten blindstaren op hun ene idee. Zo’n 90% van de startups redt het namelijk niet, met als belangrijkste reden dat er simpelweg geen behoefte is aan het product. Dat kun je voorkomen door kansen te spreiden, en met simpele kleine experimenten te testen welke ideeën de grootste kans van slagen hebben. Zo zet je jouw geld, tijd en energie in op het juiste.

Bij Freshheads hebben we acht multidisciplinaire teams. Ik maak onderdeel uit van het discovery-team. Samen met ondernemers en organisaties zoeken wij nieuwe kansen voor hun business. Dit doen we vanuit de design thinking-mindset: we raken eerst verliefd op het probleem van onze doelgroep en pas daarna komen we tot passende ideeën. Deze oplossingen maken we klein en toetsen we onder de eindgebruikers.

“Samen raken we verliefd op de problemen van jouw doelgroep.”

Deze zeven stappen helpen je om nieuwe ideeën te genereren en testen:

1. Draagvlak: deel ambities en krachten

Stap één is het organiseren van een sessie met belangrijke stakeholders om de visie te bepalen. Samen stel je een doel, zodat helder is waar jullie naartoe werken. De visie moet in ieder geval bevatten:

  • Voor wie willen jullie ideeën bedenken (doelgroep)?
  • Welke problemen denken jullie dat er bij die doelgroep leven (behoefte)? Welke aannames heb je hierbij? Welke vragen wil je beantwoorden?
  • Wat hebben jullie er als bedrijf aan als dat lukt (bedrijfsdoelstelling)?

2. Observeren

Een idee is pas wat waard als het iets oplost voor je doelgroep. Daarom is het belangrijk verliefd te worden op de problemen die jouw doelgroep ervaart. Er zijn diverse methodes om problemen te ontdekken en begrijpen. Observeren is zo’n methode. Hoe beweegt de doelgroep zich in de omgeving? Hoe interacteren zij met een product of dienst? Zijn er obstakels? Missen ze iets? Kom dus achter je bureau vandaan en zoek plekken op waar jouw doelgroep zich bevindt. Een beurs, een event, een winkel, een bibliotheek, noem maar op.

Fee en Koen (discovery-team Freshheads) geven workshop ‘Design Thinking’ tijdens FH Innovatiepraatjes.

3. Oriënterende interviews rondom een thema

Interviews zijn een perfect middel om de bak aan problemen (en dus potentiële ideeën) verder aan te vullen of denkrichtingen concreter te maken. Nodig mensen uit jouw doelgroep uit voor een gesprek over het thema waaromheen je een product of dienst wil bouwen. Welke vragen hebben zij? Waar lopen ze tegenaan? Houd de interviews zo open mogelijk. Want alleen door zo min mogelijk sturende vragen te stellen, kom je daadwerkelijk tot de behoeften van de doelgroep.

4. Enquête

De inzichten die je bij het observeren en interviewen hebt verzameld, kun je nu bij een grotere groep gaan testen, bijvoorbeeld met een online enquête. Want dat een kleinere groep geïnterviewden bepaalde behoeften heeft, betekent natuurlijk niet dat de hele potentiële doelgroep tegen dezelfde uitdagingen aan loopt. Een enquête maakt het makkelijk om inzichten snel bij een grotere groep te testen. Zo weet je steeds beter waar je doelgroep op zit te wachten.

In 7 stappen antwoord op de vraag ‘Wanneer is jouw idee een goed idee? ‘

5. Terugkoppelen visie en concurrerende partijen

Je hebt nu al een aantal inzichten geverifieerd bij de doelgroep. Het wordt steeds concreter waar ze behoefte aan hebben, waardoor sommige ideeën sneuvelen en andere misschien van richting veranderen. Nu is het zaak de ideeën die nog over zijn te koppelen aan de visie die jullie hebben opgesteld in de eerste stap. Welke liggen in lijn met die visie? Welke matchen bij jullie ambities? En ook niet onbelangrijk: bestaan er al oplossingen die vergelijkbaar zijn met jullie ideeën? Wat is goed aan deze concurrerende oplossingen? Wat minder goed? En kunnen jullie je onderscheiden?

6. Snel een concept valideren

Op basis van het observeren, interviewen, uitvoeren van enquêtes en de concurrentieanalyse heb je waarschijnlijk al een goed beeld van welke ideeën een wezenlijk probleem oplossen en welke niet. De ideeën met de meeste potentie kun je nu in een concept gieten. Omdat we het zo klein mogelijk houden, kun je hier bijvoorbeeld kiezen voor een uitgewerkt design op papier. Dat design valideer je bij de doelgroep, bijvoorbeeld door middel van interviews. Wat zijn de reacties? Wat roept het op?

7. Opnieuw valideren (ongecontroleerd)

Als het gaat om jouw next big thing kun je nooit zeker genoeg zijn. Daarom gaan we nogmaals valideren. Grote kans dat bij stap 6 duidelijk naar voren is gekomen welk concept de meeste potentie heeft. Mooi, dan kun je daar jouw tijd in steken om er een prototype van maken. Dat prototype valideren we in een ongecontroleerde setting: gewoon online, zoals jij de digitale oplossing ook hebt bedoeld. Hoe reageren mensen erop? Klikken ze op de juiste buttons? Doorlopen ze het proces zoals jij dat hoopt? Waar lopen ze vast? Deze data geeft inzichten, waarmee jij het prototype steeds weer kunt verbeteren. Pas als je genoeg zekerheid hebt, is jouw idee gevalideerd. Dan kun je door naar de daadwerkelijke productontwikkeling. Bij Freshheads hebben we daar zes speciale teams voor.

“Als het gaat om jouw next big thing kun je nooit zeker genoeg zijn.”

Vallen de resultaten tegen? Gooi je prototype niet weg, maar neem het mee terug naar stap drie, waarin je gecontroleerd aan mensen vraagt wat wel en niet voor hen werkt. Zo kom je steeds dichter bij dat ene succesvolle idee.

Bovenstaande aanpak is een voorbeeld van hoe je het design-thinking proces kan inrichten, maar ieder vraagstuk vraagt om een iets andere aanpak. Heb jij een vraagstuk waarvan je de aanpak niet weet? Neem gerust contact op. We worden graag samen met jou verliefd op de problemen van jouw doelgroep.”

--

--

Freshheads
Freshheads - discover digital opportunities

Samen met de tofste klanten ontdekken en grijpen we kansen. Het resultaat? Indrukwekkende digitale oplossingen die echt waarde toevoegen. www.freshheads.com