Test jouw idee met een pilot — de 3 voordelen van pilots draaien

Freshheads
Jul 15 · 3 min read

Je hebt een baanbrekend idee voor een nieuwe dienst binnen jouw organisatie, meerdere canvassen ingevuld en collega’s zijn enthousiast. En dan? Wat is de slimste volgende stap om dat idee te realiseren? Onze ervaring: draai een pilot! In dit blog leggen we uit wat een pilot is en waarom het een onmisbare schakel is in het innovatieproces.

Pilot bij Centraal Beheer

Wat is een pilot?

Met een pilot vertaal je jouw idee in enkele dagen naar een minimale versie van een product, en test je in de praktijk of jouw doelgroep op het product zit te wachten. Vindt de pilotgroep jouw idee net zo goed als jij? Snappen ze het concept? Waar zit ruimte voor verbetering? In korte tijd verzamel je antwoord op deze belangrijke vragen. Het is een stap die je, als je het ons vraagt, nooit mag overslaan in het innovatieproces.

De 3 voordelen van pilots

Oké, daar gaan we dan, zoals beloofd in de titel van dit artikel: de drie voordelen van een pilot 👇🏻

  1. Pilots zijn snel
    Als je rondloopt met een vernieuwend concept waarin je gelooft, kan het lastig zijn dat naar de volgende stap te brengen. Want als je eenmaal klaar bent met de post-it sessies en de canvassen, ligt het risico op de loer dat jouw idee op een stapel belandt of door drukte niet de aandacht krijgt die het verdient. Met een pilot zet je flink de turbo op jouw innovatieproces. In enkele dagen is jouw idee uitgewerkt tot een product. Een minimale versie, weliswaar. Maar dat maakt het juist zo sterk; het is nog niet perfect, maar wel perfect genoeg om het in een vroeg stadium al te testen bij gebruikers. De eerste stap naar het concreet maken van jouw product is gezet.
  2. Pilots geven inzichten van hoge kwaliteit
    In je hoofd is jouw idee goed en vernieuwend. Collega’s en vrienden denken er net zo over. Maar het belangrijkste is dat de klanten waar jij je op richt minstens zo enthousiast zijn. Met een pilot test je dat. Ze stellen je in staat te wéten wat gebruikers vinden, in plaats van maar op goed geluk de sprong te wagen. Uit een pilot komen altijd (echt, altijd!) inzichten waar je zelf nog niet aan had gedacht. Bovendien draai je een pilot bij een groep mensen die je hiervoor uitnodigt of die zich aanmelden. Het grote voordeel van dat mensen actief instemmen met deelneming, is dat je zeker weet dat ze zich betrokken voelen. De feedback die je krijgt, is daarom altijd van hoge kwaliteit. En je kunt doorvragen als je meer informatie wil.
  3. Pilots verhogen de slagingskans van jouw idee
    Innovatie is essentieel voor organisaties, dat weten we allemaal. Maar let’s face it: in veel gevallen zijn de resources die ervoor beschikbaar zijn vrij spaarzaam. Het is dus belangrijk dat je in een zo vroeg mogelijk stadium weet of jouw idee genoeg potentie heeft. Is er voldoende reden om groen licht te geven of kun je er beter nu al de stekker uit trekken? Een pilot geeft jou het antwoord. Als blijkt dat de pilotgroep de toegevoegde waarde van jouw product niet ziet, heb je er gelukkig nog geen fortuin in gestoken. En als gebruikers jouw idee wél zien zitten, doe je ook nog eens concrete inzichten op over hoe je jouw idee nog beter, concreter en succesvoller kunt maken. Tjsakka! Of beter gezegd: kassa!

De liefde voor pilots

We hebben het eens geteld: in deze tekst komt het woord ‘pilot’ 25 keer voor. Het is wat veel misschien. Maar waar het hoofd vol van is… En dat is niet voor niets. Wij worden niet zomaar verliefd. Echt niet. Maar al die keren dat we dit middel inzetten voor organisaties als Interpolis, YoungOnes en Centraal Beheer, bewijst de pilot weer zijn kracht. Pilots zijn snel. Pilots zijn doelgericht. Pilots stellen je in staat te wéten in plaats van te gissen. Zie jij ook de meerwaarde van een pilot bij het testen van jouw bedrijfsidee? Check dan eens onze service ‘pilot in 10 dagen’.