Test jouw idee met een pilot — de 3 voordelen van pilots draaien

Freshheads
Jul 15 · 4 min read

We zien het vaak bij innoveren: dan begint het met een idee, maar vervolgens wordt er van alles bijgehaald, waardoor het idee uitgroeit tot een mega-concept dat alles moet gaan oplossen. Service designer Rens: “Dat lijkt efficiënt, maar eigenlijk zorgt het vooral voor vertraging en gebrek aan focus. Daarom ben ik fan van pilots, die helpen je focus te houden.” In dit blog leggen we uit wat een pilot is en waarom het een onmisbare schakel is in het innovatieproces.

Pilot bij Centraal Beheer

Wat is een pilot?

Een pilot dwingt je om focus te behouden. Met een pilot vertaal je jouw idee in enkele dagen naar een minimale versie van een product, en test je in de praktijk of jouw doelgroep op het product zit te wachten. Vindt de pilotgroep jouw idee net zo goed als jij? Snappen ze het concept? Waar zit ruimte voor verbetering? In korte tijd verzamel je antwoord op deze belangrijke vragen. Zo houd je het klein en blijf je bij de kern. Het is een stap die je, als je het ons vraagt, nooit mag overslaan in het innovatieproces.

De 3 voordelen van pilots

Oké, daar gaan we dan, zoals beloofd in de titel van dit artikel: de drie voordelen van een pilot 👇🏻

  1. Pilots zijn snel
    Als je rondloopt met een vernieuwend concept waarin je gelooft, kan het lastig zijn dat naar de volgende stap te brengen. Want als je eenmaal klaar bent met de post-it sessies en de canvassen, ligt het risico op de loer dat jouw idee op een stapel belandt of dat het wordt samengepakt met allerlei andere ideeën, bijvoorbeeld één platform waarin meerdere zaken samenkomen. Dat is funest voor de focus en snelheid. Met een pilot pak je de focus weer terug. In enkele dagen is jouw idee uitgewerkt tot een product. Een minimale versie, weliswaar. Maar dat maakt het juist zo sterk; het is nog niet perfect, maar wel perfect genoeg om in een vroeg stadium te testen of het aanslaat bij gebruikers. Met een klein beetje ontwikkelkracht kreeg je antwoord op alle belangrijke vragen in deze eerste, verkennende fase. De eerste stap naar het concreet maken van jouw product is gezet.

De liefde voor pilots

We hebben het eens geteld: in deze tekst komt het woord ‘pilot’ 25 keer voor. Het is wat veel misschien. Maar waar het hoofd vol van is… En dat is niet voor niets. Want al die keren dat we dit middel inzetten voor organisaties als Interpolis, YoungOnes en Centraal Beheer, bewijst de pilot weer zijn kracht. Pilots zijn snel. Pilots zijn doelgericht. Pilots stellen je in staat te wéten in plaats van te gissen. Zie jij ook de meerwaarde van een pilot bij het testen van jouw bedrijfsidee? Check dan eens onze service ‘pilot in 10 dagen’.

Freshheads - discover digital opportunities

Wij versnellen digitale innovatie.

Freshheads - discover digital opportunities

Wij versnellen digitale innovatie. Samen met de tofste klanten zoeken, ontdekken en grijpen we kansen. Het resultaat? Indrukwekkende digitale oplossingen die echt waarde toevoegen.

Freshheads

Written by

Samen met de tofste klanten ontdekken en grijpen we kansen. Het resultaat? Indrukwekkende digitale oplossingen die echt waarde toevoegen. www.freshheads.com

Freshheads - discover digital opportunities

Wij versnellen digitale innovatie. Samen met de tofste klanten zoeken, ontdekken en grijpen we kansen. Het resultaat? Indrukwekkende digitale oplossingen die echt waarde toevoegen.