Miten opista tulee osaamista?

Talbit
Keeping people and organizations skilled
2 min readJul 21, 2020

Oppiminen. Osaaminen. Mikä niin ero on? Mitä minä olen oppinut? Mitä minä osaan? Kysymyksiä, joihin on väliin todella hankala vastata, koska siihen vaikuttaa tilanne, välillä oma fiiliskin, mutta myös vuorovaikutus.

Yleisin oppi tulee koulusta, kirjoja ja blogeja lukemalla. Tänä päivänä listaan voidaan lisätä Youtube -videot, podcastit ja webinaarit. Uutta informaatiota on tarjolla ”hurun mykket”, mutta väliin keinot sen hyödyntämisessä ovat hakusessa.

Oppiminen on osaamisen hankkimisprosessin edeltävä vaihe. Eli, ensin opiskellaan ja opitaan jotain uutta ja sen jälkeen varmistetaan, että se oppi muuttuu osaamiseksi viemällä se käytäntöön.

Haastateltuani entisiä kollegoitani, tuttuja ja puolituttuja tätä blogia varten, havaitsin, että jälkimmäinen oli monessa organisaatiossa palapelin puuttuva palanen. Aika kriittinenkin.

On silkkaa rahan tuhlausta, mikäli oppia ei osata hyödyntää organisaation kilpailukyvyn kasvattamiseksi tai asiakastyytyväisyyden vahvistamiseksi. Useat totesivat käyneensä työnantajan piikkiin kurssin, koulutuksen tai tehneet työhön liittyvän sertifikaatin, mutta sen muuttaminen osaamiseksi oli joko kesken tai olematon. Ei ollut tehtävää, projektia tai uutta asiakkuutta odottamassa, jota työstämäll voisi viedä uutta oppia käytäntöön.

Opin muuttamisessa osaamiseksi, hihojen käärimisellä ja työn tekemisellä on ratkaiseva merkitys. Osaamisen kehittämisen säännön mukaan 70 % osaamisesta karttuu työssä, työtä tekemällä, 20 % vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa ja 10 % koulutuksissa ja seminaareissa. Hihojen käärimistä kannattaa siis suunnitella ja toteuttaa!

Kursseja ja sertifikaatteja kannattaa suunnitella sisäisten tehtävien ja projektien kanssa rintarinnan. Hyödyntää tulevaisuuden näkymää ja tehdä ennakointia. Esim. Udemy:ssa (https://www.udemy.com/) on tarjolla monipuolisesti ja erilaisia verkkokursseja, joita voi tehdä nopeallakin aikataululla. Erilaisin sisäisten järjestelyin varmistetaan uuden opin osaamiseksi muuttamisen. Joskus se voi tarkoittaa mentorin hankkimista ja hänen kanssaan sparrailua tai junnun pääseminen senioreiden oppiin ja suoraan asiakasprojektiin tekemään työtä ja samalla muuttaen oppia osaamiseksi.

Talbitin Polkukirjasto tarjoaa malleja siihen, miten uusi oppi muutetaan työn kautta osaamiseksi. Useampaan polkuun on liitetty myös palautteen keruu. Uskomme, että vuorovaikutuksella on iso merkitys siihen, miten osaaminen kehittyy ja siksi on hyvä reflektoida muiden kanssa omaa matkaa. Missä on onnistunut ja missä voisi onnistua vielä paremmin.

Kiinnostaako tutustua Polkukirjastoon, automaattiseen ja konkreettiseen kehityssuunnitelman luontiin? Parhaillaan voit ohjatusti rakentaa uutta osaamista 4kk:ssa.

Laita yhteystietosi minulle kaisa.savola@talbit.fi, niin pääset kokeilemaan Talbit:a maksutta 1kk ajan.

--

--

Talbit
Keeping people and organizations skilled

Talbit visualizes your current and future skills, career pathways and skill gaps and helps close them systematically.