Bir Öğrencisi Gözünden Özyeğin Üniversitesi‘nin Geniş İncelemesi

Furkan Hisamioğlu
Furkan‘ın Notları
8 min readJun 24, 2020

Üniversite sınavı geldi çattı, bunun ardından öğrencileri heyecanlı bir tercih süreci bekliyor olacak. Aday öğrenciler internet üzerinde bulunan az sayıda diyebileceğimiz kaynaklar üzerinden üniversite ve bölümleri keşfetmekle meşgulken ismini pek az duydukları ya da tanımadıkları yeni bir üniversite fark ediyorlar: Özyeğin Üniversitesi. Peki bu Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) neyin nesidir, neden çok tanınmaz, neden okunur, neden okunmaz? Şimdi bu sorulara bir öğrenci gözünden cevap vereceğim.

Kampüs Fotoğrafları Yarışması’ndan

Öncelikle ufak bir giriş ile kabataslak tanıtmak gerekirse Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) 2008 yılında kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurucu vakfı, iş insanı Hüsnü M. Özyeğin’in yönettiği Hüsnü M. Özyeğin Vakfı’dır.

Kampüs: Nerede, Nasıl?

ÖzÜ, İstanbul Anadolu Yakası’nın Çekmeköy ilçesindeki Çekmeköy Kampüsü’nde eğitim ve araştırma hayatını sürdürüyor. Bu kampüs, Cambridge Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi’nin kampüslerinin de mimarı olan mimarlık şirketi tarafından planlanmış ve tasarlanmış. 217 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu kampüsün 115 bin metre karesi yeşil alandır, nitekim ÖzÜ kampüsü bu yeşillikle UI GreenMetric 2019 sıralamasında Türkiye 4'üncüsü, vakıf üniversiteleri içerisinde ise Türkiye 1'incisi oldu. 217 bin metrekarelik bir alanın devasa olduğunu söylemek doğru olmaz, en azından alıştıktan sonra. Yine de küçük olduğunu söylemek kesinlikle yanlış olacaktır. Biz kompakt demeyi tercih ediyoruz. Yeşil ve açık alandan minimum feragat ile maksimum verimde değerlendirilerek planlanmış kampüste, bu alandan kat kat büyük yerleri kaplayan kampüslerde yapıp da burada yapamayacağınız şey yok. Devasa bir spor kompleksi, kırtasiye ve fotokopi ihtiyaçlarınız için işletmeler, çok denebilecek sayıda yemek işletmeleri (simitçi, pizzacı, hamburgerci, kumpirci, pilavcı, tavukçu, köfteci, mantıcı, tatlıcı gibi işletmelerin haricinde günde çeşitlerce ev yemeği, pide, makarna gibi yemeklerin çıktığı 2 yemekhane) ve kafeler (7–8 kafe var, Starbucks yok), kargo alma ve gönderme ihtiyaçlarınız için birimler, kültür-sanat-kariyer etkinlikleri, market ihtiyaçlarınız için işletmeler, kuaför ve hatta İstanbulkart dolum noktası gibi çok sayıda yer ile işlerinizi görebilirsiniz. Yine de yapamayacağınız en önemli şey şehir hayatını yaşamak zira kampüs şehirden hayli uzakta denebilecek bir alanda olduğu için Özyeğin’i seçerek şehirden izole bir eğitim hayatını seçmiş olacaksınız, şayet şehirde eviniz ya da altınızda arabanız yoksa. Tabii bu sorun yavaş yavaş çözülüyor, bir sonraki başlıkta değinelim.
* Bonus: Özyeğin Üniversitesi, Türkiye Üniversiteleri Memnuniyet Araştırması’nın 2017 raporunda öğrencilerin kampüs memnuniyeti konusunda birinci oldu.

İşletme Fakültesi Binası

Ulaşım: Saatlerimiz Yollarda mı Geçiyor?

Doğrusunu söylemek gerekirse, önceki paragrafta değindiğim üzere, arabası olmayanlar için Özyeğin’e ve Özyeğin’den ulaşım biraz masraflı. Bu masrafı sadece para olarak düşünmeyin, zamanınızı da adamanız gerekebilecek. Kampüs Çekmeköy’ün Nişantepe Mahallesi’nde ve adına öylesine Çekmeköy durağı dediklerini düşündüğüm Çekmeköy Metro durağı buradan 10 kilometre kadar uzaklıkta. Çekmeköy metro durağına gidiş elbette imkansız değil, 3 opsiyonumuz var bu konuda. Metro istikameti haricinde ulaşım ihtiyaçlarınız için de farklı çözümler olsa da ya onların zamanlamasına göre planlama yapacaksınız ya da Nişantepe durağına gitmek için pek de hoş olmayan yolları 15 dakika kadar tırmanacaksınız. İBB bu sene öğrencileri çok sevindiren bir adım atarak normalde metroya gitmek için binip 40 dakika yol çekmeniz gereken ÇM44 seferine ek ÇM44–1 ekspres hattını başlattı. Böylece hafta içi yoğun bir sıklıkta kampüsten hareket eden bu araca binerek 15 dakika gibi bir sürede M4-Çekmeköy Durağına ulaşabilirsiniz. Hatta shuttle hizmetlerini sağlayan şirket de İBB’den geri kalmamak adına otobüsün olmadığı saatler ve hafta sonuna aynı fiyattan metro shuttle’ı ekledi, böylece kampüsümüz metroya bağlandı ve şehre yakınlaştık.
* En uzun yolculuğum, ilk dönemin ilk haftası Kadıköy’e shuttle ile 1 saat 45 dakikada ulaşımımdı. Kısa süre rekorum ise shuttle-taksi dolmuş-vapur kombinasyonu ile Beşiktaş’a 45 dakikada ulaşımımdı.

Yurtlar: Kalınır mı?

Öncelikle kampüsün içinde ve çevresinde KYK yurdu olmadığını belirterek başlayayım. Kampüsün içerisinde üniversiteye ait 6 yurt var. Bunların 2'si erkek yurdu, 2'si kız yurdu ve 2'si karma yurt (kız-erkek öğrenciler ayrı bloklarda konaklıyor). Yurtların her birinde farklı oda tipleri ve fiyatlandırmalar var, öyle denebilir ki dönemlik 4750–13000 TL arasında fiyatlarla 10'un üzerinde konaklama opsiyonu öğrencileri bekliyor olacak. Odalarda kişi sayısı 1 ile 3 arasında değişiyor, her odanın kendi tuvaleti ve banyosu var. Her odada buzdolabı bulunmakla birlikte bazı oda tiplerinde mutfak tezgahı ve mikrodalga da yer alıyor. Tüm yurtlarda ortak kullanıma açık mutfaklar mevcut, ayrıca doğal olarak çamaşır-yıkama kurutma odaları var. Tüm bunların yanında bazı yurtlarda kafeler, yiyecek işletmeleri, otomatlar ve terzi yer alıyor. Yurtta konaklayan öğrenciler genel anlamda durumlarından gayet memnun.
* Ben konaklama için herhangi bir ücret ödemeden, burslu olarak Yurt 1'de 3 kişilik odada kalıyorum. Bu yurt erkek yurdu ve konakladığım oda tipi 2 dönemlik 9500 TL. Oda tipimin bana denk gelen odası biraz dar, bunun haricinde şikayet ettiğimi hatırlamıyorum.

Yurt 6

Burslar ve Ücretler: Ne Veririm, Ne Alırım?

Özyeğin Üniversitesi bir vakıf üniversitesi ve tüm diğer vakıf üniversitelerinde olduğu gibi kâr elde etmesi yasal değil. Ödenen ücretler haliyle üniversite giderlerini ve burslu öğrencileri finanse etmekte kullanılıyor. Okulun lisans düzeyinde senelik ücretleri 2019–2020 eğitim-öğretim dönemi için 72.000 TL (Pilotaj, Havacılık Yönetimi, Otel Yöneticiliği ve Gastronomi programları hariç). Yine lisans düzeyinde öğrencilerinin %86'sı farklı oranlarda burslar alıyor, bunun tam burs dengi %42 civarında. Ekstra burs programları haricinde Özyeğin Üniversitesi, lisans öğrencilerinin %10'unu ÖSYS ile tam burslu olarak alıyor. Üniversiteye tam burslu olarak yerleşen öğrencilerden ilk 10 binde olanlara ücretsiz yurt imkanı veriliyor. Bunun haricinde yine 10 binden yerleşen tam burslu öğrenciler, 9 ay boyunca aylık 1100–2325 TL arasında değişen geri ödemesiz nakit burs almaya hak kazanıyorlar. ÖSYS burslarının haricinde not ortalamasıyla yüksek başarı bursu, spor bursu ve kısmi zamanlı çalışma bursu da okulun bursları içinde. Ayrıca tercih etmek istedikleri bölümün puan türünde ilk 20 bine girmiş, lise ve öncesinde ders dışı başarılar elde etmiş, Özyeğin Üniversitesi’nde okumak için nedenleri olan ve maddi yetersizlik nedeniyle ücreti finanse edemeyecek öğrenciler için Eğitimde Fırsat Eşitliği Burs Programı ile de öğrenim ücreti muafiyeti, ücretsiz konaklama ve geri ödemesiz nakit bursun sağlandığı bir burs programı mevcut. Ben üniversitede bu bursla okuyorum, bu program hakkında bir yazı daha hazırlayacağım.

Yaşam Ücretleri: Cebim Dolu Olmalı mı?

Özyeğin Üniversitesi, “Türkiye Üniversiteleri Memnuniyet Araştırması”nın 2017–2018 ve 2019 sonuçlarının “Genel Memnuniyet” kategorisinde 3 yıldır birinci oluyor. Öğrencileriyle iletişime geçip üniversitenin sorunları hakkında sorduğunuzda ise genel öğrenci popülasyonunun ÖzÜ’yü fiyatlar ve ulaşım zorluğu dışında eleştirmediğini görerek bunu doğrulamanız da mümkün. ÖzÜ, 72 bin TL ücretiyle Türkiye’nin işletme, mühendislik gibi fakülteler özelinde en pahalı 3. üniversitesi. Bu pahanın kampüste yaşam ücretlerine ne denli dokunduğunu merak edenler için verilecek cevap ise ne yazık ki yaşam masraflarının da cebe pek uygun olmadığı yönünde olacak. Ortalama bir vakıf üniversitesi pahasına sahip olsa da bu paha pek öğrenci dostu değil. Shuttle ile Kadıköy’e ulaşımın fiyatı 12 TL civarında iken kampüs içinde yeme içme için de devlet üniversitelerindeki ücretlerin aksine en az 13 TL vermeniz gerekiyor. Bu ücretle yiyebileceğiniz yer okulun yemekhanesi ve bu ücret karşılığında alacağınız ise 3 kap yemek. Vakıf üniversitesi olduğu için yemekhaneler doğal olarak devletten ödeme almıyor ve haliyle ortaya, kampüste en ekonomik yeme çözümünü ortalama 14–15 TL’ye halletmeniz gereken bir tablo çıkıyor. Yemeklerini kendi yapanlar ve ulaşım için İETT’den faydalananlar bir tasarruf elde edebilse de bu her zaman sürdürülebilir bir düzen değil.

Eğitim ve Araştırma: Okuduğuma Değecek mi?

Türkiye’nin en iyi genç üniversitesi yakıştırmasını yapmaktan çekinmeyeceğim ÖzÜ, akademik kadrolar ve öğretim programları bakımından da yeterli bir üniversite. Yurtiçi ve yurtdışında isim salmış kaliteli hocaların düzenli olarak transferiyle büyümeye devam eden bir akademik kadro söz konusu. Ben hazırlık eğitimini bu sene bitirdiğim için henüz fakültede eğitim almadım ve hocalar hakkında bilgi düzeyim diğer öğrencilerden duyumlarım, öğretim üyelerinin özgeçmişleri ve yine kendilerinin Google Scholar/ResearchGate profillerinden gördüklerimle sınırlı. Hazırlık eğitimini yorumlamam gerekirse, üniversiteye başlarken herkesin zor olduğu konusunda uyarılarda bulunacağı ancak dendiği kadar zor olmasa da kolay olduğunu ve tatil gibi geçeceğini söylemenin doğru olmadığı bir hazırlık eğitimi veriliyor. En az %80 devam zorunluluğunun yanında ödevler, quizler, task’ler ve tabii ki sınavlar sürekli sizi bekliyor olacak; böylece formdan düşmeniz, ara vermeniz ya da bir şeyleri unutmanız engellenecek. Hazırlıkta başarılı olmak için tatilde olmadığınızın farkında olmak, dersleri ve ödevleri takip etmek yeterli.
* Ben B1 (Intermediate) ve B2 (Upper Intermediate) olmak üzere 2 kur okudum, hiç kalmadan 2 dönem eğitim aldım. Intermediate olarak başlamama rağmen sınıfın ilk günleri iki kelimeyi bir araya getirirken sesi titreyen ve zaten doğru da konuşamayan biri olarak 2. dönemin sonunda İngilizce kaynaklardan okumalar yapabilen, İngilizce videoları altyazı desteği olmadan anlayabilen ve yabancılarla sohbet edebilen biri olarak çıktım tornadan.
* Bonus: Guide2Research 2020 raporuna göre Bilgisayar ve Elektronik kategorisinde en iyi üniversiteler için ÖzÜ Türkiye 2'incisi ve vakıf üniversiteleri arasında Türkiye 1'incisi oldu.

Sektörel Oryantasyon 2019

Kişisel Gelişim: Girişimcilik ve Profesyonel Gelişim İmkanları

Sloganını “Hayatınızın Girişimi” olarak belirlemiş ve kendini her fırsatta “Girişimci Araştırma Üniversitesi” olarak tanımlayan bir okuldan söz ediyoruz. Girişimcilik kültürünü öğrencilerde bir bakış açısı haline getirmeye çabalayan bir sistemin içinde okuyacaksınız ve bir soruna çözüm getirdiğiniz girişim fikriniz varsa genelde kabul göreceksiniz. Öyle ki bugün okuldaki işletmelerin büyük çoğunluğu öğrenciler tarafından kurulmuş ve işletilmeye devam ediyor. Okulda hala eksik olduğunu düşündüğünüz şeylere de bir girişim ile yanıt vermek isterseniz okul arkanızda duruyor. Bunun yanında profesyonel gelişim mevzusu var. ÖzÜ öğrencilerine diploma değil CV veren bir eğitim kuruluşu olarak göze çarpar. Eğitiminiz boyunca sektörlerle istemediğiniz kadar içli dışlı olacak, CV ve networking gibi konularda eğitimler alacak, mülakat simülasyonlarına katılacaksınız. Öğrencilerin neredeyse hepsi iyi şirketlerden stajlarla, iş deneyimiyle mezun olurlar. Henüz 7 yıl kadardır mezun veren bu üniversitenin, “Mezunları En Hızlı İş Bulan Üniversiteler” sıralamasında 2 yıldır 1. sırayı kimseye kaptırmamasının arkasında yatan neden tam da budur.

Uluslararası: ÖzÜ Yurtdışına Açılan Bir Kapı mı?

Öncelikle ÖzÜ, yurtdışından açılan bir kapı. Bugün öğrencilerinin %7'sini uluslararası öğrenciler oluşturuyor ve bu öğrenciler çoğu arkadaş grubuna dahil oldukları için kampüste gezerken İngilizce konuşulan bolca arkadaş grubuyla karşılaşmanız oldukça normal. Peki yurtdışına açılıyor mu? Bunu mezunlarının yurtdışı istatistikleri üzerinden konuşmak için biraz erken, okulun ve doğal olarak mezunlarının gençliği gün gibi ortada. Buna rağmen yine mezunlar üzerinden konuşacak olursak, 2019'da yayınlanmış bir infografiğe göre, ÖzÜ mezunları bugün 6 kıtada, 62 ülkede profesyonel ya da akademik yaşamını sürdürüyor. Bu da demek oluyor ki Özyeğin mezunlarının diplomaları ve özgeçmişleri dünya tarafından kabul görüyor. Erasmus ve Exchange programlarında 38 ülkeyle 170 kadar işbirliğinin olan ÖzÜ, ayrıca yurtdışı konusunda benzersiz bir imkana sahip. Yüksek onur yurtdışı stajı isimli bu imkan; 3.5 üstü genel not ortalamasına sahip öğrencilerden seçilen kişilerin, tüm masraflarının karşılanmasıyla yurtdışında staja gönderilmesini kapsıyor.

Özetle

Oldukça genç ancak yükselmekte ısrarcı bir üniversite olarak boy gösteren ÖzÜ, tanıtım için yüksek bütçeler ayırmak yerine bunu burslara harcama vizyonuna sahip bir üniversite. Öğrencilerini girişimciliğe de, profesyonel hayata da, akademik hayata da güçlü hazırlamak için önemli bir kaynak tahsisi var ve bunu görmemek elde değil. Tanıtım yapmıyor olmasından dolayı az bilinir olsa da yaşlandıkça bu açığı kapatacağını tahmin ediyorum.

Herkese sınavında, tercihlerinde ve geleceğinde başarılar. Yazıda söz edilmemiş sorularınızı yorumlarda belirtebilirsiniz.

Kaynaklar ve Detaylı Bilgiler

Mezunları En Hızlı İş Bulan Üniversiteler, CALIBRE, KYYD
Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması, ÜniAr
Özyeğin Üniversitesi Hakkında
Özyeğin Üniversitesi Ücretleri

--

--

Furkan Hisamioğlu
Furkan‘ın Notları

Early-Stage Startups, MVP, Lean Startup, Indie Hacking, Project Management