VisAbility

Dit dynamiske CV i fremtiden

Træn din synlighed på arbejdsmarkedet og udgå at blive én af dem der ryger i svinget.

Selv de bedste kan blive ramt af sparekniven

I arbejdet med én af mine gode relationer og kunder i en kommune, oplevede jeg at de var kommet i store vanskeligheder. Deres chef var i færd med at svinge den store sparekniv og ville i løbet af de næste dage udhule deres projektkontor og flytte nogle af deres ansatte et andet sted hen i kommunen. Kort sagt, så ville de ikke længere kunne skabe den samme værdi, som de tidligere havde gjort.

Chefens forklaring: Der skulle spares penge og det nemmeste ville være at skære i bemandingen!

Det besynderlige ved denne beslutning var at projektkontorets arbejde i virkeligheden indbragte flere penge, fra EU puljer og projektmidler — faktisk så mange penge, at ideen om at spare disse mennesker væk, mere og mere virkede som komplet idioti.

Så mit spørgsmål i mit arbejde med projektkontoret blev: Hvordan kan det være at chefen ikke ser det samme som medarbejderne, og derfor træffer dårlige beslutninger?

Efter en dag sammen med alle fra projektkontoret stod det klart at det brændende spørgsmål var: Hvordan skaber vi synlighed — Så alle kan se den værdi vi skaber?

Som udefra kommende konsulent var det ikke svært at skabe en præsentation på 3 slides med alle de pointer de havde behov for at vise frem.

Den 1 slide med fakta i hårde tal — dvs. hvor meget der var hentet ind og hvilke projekter der var igangsat samt den umiddelbare værdi der var skabt.

Den 2 slide med fremtiden hvis vi fortsatte med chefen beslutning. Dette var en nedadgående kurve der resulterede i nedsmeltning

Den 3 slide med fremtiden, hvis vi droppede chefens beslutning. Dette var opadgående kurve med endnu flere projekter og dermed endnu flere indtjeningskilder.

Kort tid efter valgte chefen at følge med opad kurven.

Moralen af denne lille historie fra virkeligheden er: Du kan være verdensmester i dit felt. Du kan skabe store indtægter og værdi, men hvis du ikke er i stand til at vise dig selv og dine resultater frem, så risikerer du at blive sparet væk eller elimineret fordi en chef får en fiks ide.

Om synlighed, værdiskabelse og at sige Fcuk janteloven

Værdi kan være mange ting. Det behøver ikke være målt i penge og profit, det kan ligeså vel være stemning, social sammenhængskraft mfl. Det vigtige er at det arbejde du bestrider bliver gjort synlig for omverdenen, din chef og de mennesker du sigter efter.

Det ligger i vores DNA i Danmark, at vi ikke skal vise vores præstationer frem. Janteloven kan for mange blive en vane, der forhindrer dem i at stråle. De skaber enorm værdi, de er ydmyge og kan knokle på i timevis, når de får et ekstra klap på skulderen.

Denne gruppe af hverdags helte vil være i farezonen i fremtiden.

De skal træne en ny egenskab — Synlighed og kunsten at vise sine præstationer frem til verden.

Så Fuck janteloven — Du må gerne være ydmyg, men du må ikke være usynlig. Så hver morgen når du tager på arbejde, så sig “Fuck janteloven — det er et must at stråle — jeg må gerne vise at jeg er bedre end andre, når jeg er bedre” Dette omprogrammerer din hjerne til hvis du bliver ved med at gøre det i 100 dage.

Så vil du også være synlig så er her begynderopskriften

NB. Noget information kan ikke tåle at blive vist frem og andet vil få dig til at stråle. Så tænk dig om inden du poster alt online.

Kontekst
beskriv hvor du er og hvilke udfordringer og muligheder du og dit arbejde står med? Dette er for at kridte scenen op for dig selv.

  • Hvad vil dine chefer se som værdifuldt?
    Selv de sødeste chefer bliver nødt til at tænke i penge, så sørg for at koble din værdiskabelse til omsætningen.

Hvad skal du vise frem?
I alt hvad du laver skal du tænke over den værdi det i sidste ende skaber. Det kan være:

  • Penge — dvs. bundlinjen, så lav en log over alt det som du fakturerer og vis det frem hver måned til din chef.
  • Nye mennesker, kunder, relationer, glade ansigter

Hvor skal du vise dig og dine resultater frem?
Eksternt — Byg din egen online profil

  • Begynd at lave din egen Portfolio og dynamisk CV — dvs. i stedet for at skrive din CV, når du står og mangler den, så laver du materiale til den når du har skabt noget værdi, du mener skal vises frem
  • LinkedIn er god til at håndtere dit dynamiske CV, den har sin egen step-by-step guide her

Internt — lav din egen portfolio-arkiv som du har med dig overalt

  • Evernote er et fantastisk program der synkroniserer på alle dine computere, iPad, iPhone osv. Lav en notesbog til dine udtalelser, billeder af glade mennesker, indtjening og fakturering mm. Hver dag du arbejder skal du notere ned, hvilken værdi du har skabt. Når du har tilstrækkeligt med fakta og gode historier, kan du sætte noget på din LinkedIn profil eller sende det direkte til din chef.

Hvor tit skal du gøre dette

Gør det til en vane, så du ved hver dags afslutning noterer ned hvad du har lavet i dag og hvilken værdi du har skabt. Det kan føles ubehageligt til at begynde med, men det gode ved dette er at du vil begynde at fokuserer mere og mere på værdiskabelse.

Så sæt dig selv en udfordring og brug 5 min ved hver fyraften på at notere ned — hvad har jeg lavet i dag og hvilken værdi har jeg skabt? Gør dette i 66 dage, så ændrer du din vane.

Fælder, tips og tricks til at nå i mål

Pas på med at oversætte værdi i dit arbejde med indtjening for en hver pris. Dette sker for de fleste, hvis de kun ser profit som den eneste værdi der måles på.

Brug denne teknik sammen med en “buddy”, så du har en makker du kan få og give feedback

Vælg en rollemodel og observer vedkommendes tricks. Martin Thorborg er god at kigge efter i kortene

Fuck janteloven — Du må gerne være ydmyg, men du må ikke være usynlig. Så hver morgen når du tager på arbejde, så sig “Fuck janteloven — det er et must at stråle — jeg må gerne vise at jeg er bedre end andre, når jeg er bedre” Dette omprogrammerer din hjerne til hvis du bliver ved med at gøre det i 66 dage.

Eksempler på synlighed

Er du fysioterapeut eller lignende

Så skal du samle testimonials — Så når en patient siger: “Nu kan jeg løfte min arm igen, efter 6 måneder med smerter og komme til at arbejde igen — tusind tak”, så bed om lov til at bruge deres udtalelse og sæt den på din profil. F.eks. på LinkedIn.

Er du socialrådgiver

Så skal du også samle testimonials!

En gang om måneden, se dig selv som journalist og beskriv det som du har præsteret. De mennesker som du har hjulpet med citater. Perspektiver din historie med hvor der bliver brugt penge og sparet penge, så dine chefer kan få sig et overblik.

Send den til chefen — så bliver han glad

Post den på LinkedIn — så viser du verden hvad du kan

Er du studerende uden nogen erfaringer i arbejdslivet — så frygt ikke!

Tag alle de fag, talenter og egenskaber som du besidder og udvælg 5 virksomheder som du gerne vil arbejde for eller med.

Brug noget tid på at undersøge deres profil og find nogle områder hvor du mener at du kan skabe ny værdi for dem.

Er du god til kommunikation, så hjælp dem med bedre formuleringer på deres website — dvs. lav eksempler på hvordan du ville gøre det (vis værdien)

Er du god til markedsføring, så hjælp dem med at indsamle mails fra alle deres eksisterende kunder og sende et godt tilbud, fordi de loyale kunder (set med dine øjne)

Send virksomhederne dine observationer

Post det på LinkedIn, twitter, facebook osv. Vis verden hvad du kan

Sidder du med udfordringer om at blive mere synlig, så kan du stille spørgsmål til mig her