GACEMER Beypazarı’nda!

Seyithan Ahmet Ateş
GACEMER

--

İpek yolunun ve 1850 yılında yapımına başlanan Ankara-İstanbul yolunun geçtiği tarih ile yoğrulmuş bir şehir: Beypazarı. Zamanında oldukça zengin bir şehir iken zamanla tiftik ticaretinin zayıflaması ve dokuma işletmelerinin sayısının azalması ile eski gücünü kaybetmiş. Fakat sokaklarını dolaştığınızda karşınıza çıkan tarihi konakları ve geleneksel kıyafetleriyle birden karşınıza çıkan kadınları ile sizi keyifli bir kültür yolculuğuna çıkarmaya aday.

Geçen hafta yaptığımız çalışmalar ile Beypazarı’ndaki 6 farklı mekanı GACEMER platformuna ekledik. Neredeyse tüm mekanlara en az 2 defa gitmemiz gerekti. Örneğin Beypazarı Kent Tarihi Müzesi’ndeki görevlerden birisi, ziyaretçi defterine 27 Haziran’da yazılan şiirin baş harflerinin hangi kelimeyi oluşturduğunu bulmaktı. 6 Temmuz’da potansiyel bir kullanıcı ile uygulamanı adımlarını denedik. Ziyaretçi defterinin 2 hafta içerisinde neredeyse yarısının dolduğunu farketttik. Biz defterin en azından 1 yıl kalabileceğini öngörmüştük. Bu durumda ilgili soruyu görev listesinden çıkardık.

Diğer parkurlarımız hangileri mi: Beypazarı Yaşayan Köy, Beypazarı Kent Tarihi Müzesi, Beypazarı Yaşayan Müze, Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi, Beypazarı Hamam Müzesi ve Beypazarı Alaattin Camisi.

Her mekanı ayrıntılı bir biçimde gezdik, notlarımızı aldık, araştırmalarımızı yaptık ve müze uzmanlarının bilgilerine başvurduk. Beypazarı denilince akla ilk gelen müzelerden olan Yaşayan Müze’nin kurucuları Sema ve Harun Demir çifti bizlere tüm kolaylığı sağladı.

Gelecek hafta ise Ankara’nın Nallıhan ilçesindeki 2 mekanı ziyaret edip GACEMER’e kazandıracağız.

GACEMER platformu hızlı bir şekilde genişliyor. Platforma eklenen parkurların ilk versiyonları gönüllüler tarafından deneniyor. Bu adım sonrasında ise uygulamadaki yerini alıyor.

--

--

Seyithan Ahmet Ateş
GACEMER
Editor for

Akademisyen — Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi