GACEMER İstanbul Yükleniyor…

Seyithan Ahmet Ateş
GACEMER

--

GACEMER uygulaması kapsamında gezdiğimiz, görev seti oluşturduğumuz birçok mekânı ben de ilk defa bu vesile ile gezip öğreniyorum. Bu mekânlardan bazılarını gezerken ise geç kaldığım için hayıflanıyorum. İşte bunlardan birisi de İstanbul Arkeoloji Müzeleri. Topkapı sarayını birçok defa ziyaret etmeme rağmen, sarayın yanı başında duran bu harikulade müzeleri bırakın gezmeyi, burada olduklarından bile bîhaber olmak zoruma gitmedi değil.

Arkeoloji müzeleri sadece barındırdığı kültür varlıkları ile değil, binaları ile de müstesnâ bir müze kompleksi olarak İstanbul’un merkezinde ziyaretçilerini bekliyor. Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu ile tanıdığımız Osman Hamdi Bey tarafından kurulan müzeler Osmanlı’nın son zamanlarından beri coğrafyamızdaki arkeolojik eserlere ev sâhipliği yapıyor. 3 Ana binadan oluşuyor: Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi.

Müzenin içi kadar bahçesi de birçok eser ile neredeyse tıka basa dolu.

Gülhâne Parkı’ndan ve Topkapı Sarayı avlusundan ulaşılabilen arkeoloji müzelerine giriş Müze Kart ile ücretsiz.

GACEMER olarak müze deneyimini daha keyifli kılmak adına Eski Şark Eserleri Müzes, Arkeoloji Müzesi ve Çinili Köşk için 3 farklı rota belirledik. Arkeoloji müzesinin zenginliğini ve binanın büyüklüğünü düşünerek sadece giriş kısmı ve binanın mimari yapısı ile ilgili birkaç görev belirledik.

Sultanahmet Meydanı, III.Ahmet Çeşmesi, Soğukçeşme Sokak, Caferağa medresesi ve Yerabatan Sarnıcı ise yine bu ziyaretimiz kapsamında görev setlerini hazırlayarak GACEMER parkurları arasına eklediğimiz diğer mekanlar.

Aslında bu mekanların bazılarına ilk defa giden sâdece biz değildik. İstanbul’daki kültürel mekânları gezerken bize yardımcı olan İstanbullu arkadaşlarımız da Ayasofya’nın hemen yanıbaşında bulunan Caferağa Medresesi’ne ilk defa bizimle gittiler. Dar bir sokaktan geçilerek varılan ve ziyaretçilerine hoş bir sürpriz yapan, şehrin ortasındaki bu tarihi dinlence mekânını GACEMER ile daha da keyifli hâle getirdik.

Hedefimiz bahar aylarına kadar İstanbul’daki 20 mekânı GACEMER parkurları arasına sokabilmek. GACEMER’in dokunuşunu bekleyen İstanbul’da 200 mekân bulunuyor. Tüm bu parkurlardaki mekânları, camileri, mezarlıkları, çeşmeleri ve bilimum tarihi yapıları içeren kitapları okumaya, ilginç detayları not almaya devâm ediyoruz.

Şu anda elimizdeki kitaplardan bâzıları şunlar: Nidayi Sevim’in 5 kitabı, Egemen Demircioğlu’nun 7 Gezi 7 İstanbul Kitabı, Ayşegül Kaya’nın İstanbul Bitmeden kitabı, 100 Mimar Sinan Eseri kitabı ve bizim için en özel kitap olan merhum Halûk Dursun hocamıza ait İstanbul’da Yaşama Sanatı adlı eser.

GACEMER Ankara’da ise parkurları test etmeye ve yeni parkurlar eklemeye devam ediyoruz. Diğer taraftan ise teknik altyapımızı iyileştirme çalışmaları devam ediyor. Bahar aylarında GACEMER’i beta versiyondan çıkarıp tastamam hâle getirmek ve tüm Türkiye ile buluşturmak için sabırsızlanıyoruz.

--

--

Seyithan Ahmet Ateş
GACEMER
Editor for

Akademisyen — Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi