Photo by Mikito Tateisi on Unsplash

Yolculuk başlıyor…

Seyithan Ahmet Ateş
GACEMER
Published in
2 min readMar 15, 2019

--

Büyük bir heyacanla giriştiğimiz GACEMER yolculuğu demir aldı.

Peki neler yapıyoruz? Bir taraftan internet sayfamızı tamamlamaya çalışıyoruz. Diğer taraftan ise, hem Android hem de IOS işletim sistemlerinde çalışabilecek bir uygulamanın teknik altyapısını kurmaya gayret ediyoruz. İşin en önemli kısmı ise çocukların, gençlerin, öğretmenlerin, akademisyenlerin ve ailelerin taleplerini tam olarak anlayabilmek. Gerçek talebi ve beklentiyi anlamaya çalışmak ve direk ifade edilmeyenleri örtuk ihtiyaçları sezinleyebilmek ve GACEMER uygulamasının bu talepleri karşılamasını mümkün kılacak şekilde dizayn etmek çok önemli. Diğer bir önemli husus ise, kullanıcı davranışlarını ve alandaki gerçeklikleri iyi analiz edebilmek. Bunu yaparken İnsan Odaklı Tasarım yöntemini ve Lean-start up stratejisini uygulamaya çalışıyoruz. Bu çerçevede şu ana kadar 70'ten fazla öğrenci ile mülâkat ve anket bazlı çalışmalar yaptık ve onların görüşlerini, beklentilerini anlamaya çalıştık. 3 farklı devlet kurumu ile görüşerek rotaları tamamlayan gençlere hangi imkânları sunabileceklerini konuştuk.

Farklı meslek gruplarından yaklaşık 20 kişi ile GACEMER’in fonksiyonlarının neler olabileceğini tartıştık. Bir sonraki aşamada ise belli gruplar ile bir araya gelerek onların beklentilerini analiz etmeyi ve bu sayede yaratacağımız değeri daha iyi ortaya koyabilmeyi amaçlıyoruz. Amacımız doğru soruyu sorabilmek ve buna uygun olarak çözüm üretebilmek. Bunu yaparken Lean Start-up stratejisine uygun olarak, çok derine dalmadan bir an önce uygulamanın en yalın versiyonunu gençlerin kullanımına sunmak ve geri-dönüşlere göre diğer planlarımızı ve rotalarımızı hayata geçirmek.

GACEMER’in tüm aşamalarını katılımcı bir süreç ile ve paydaşların beklentilerine göre şekillendirmeye gayret ediyoruz. Butonların rengi ne olmalı? Sisteme kaydedilen fotoğraflar ne kadar süre sonra silinmeli? Hangi türden âtıl kaynaklar hangi rotalar ile eşleştirilmeli? Bayrama özel rotalardaki duraklar neler olmalı? Sistemin kazanç modeli nasıl olmalı ve kendini nasıl idâme ettirmeli? Hangi kurumlar ile nasıl işbirlikleri yapılabilir? Hangi tür sorular çocukların merakını cezbedebilir? Gezi rotalarındaki ağaçları hangi renk ile boyayalım? Rotalara yerleştireceğimiz bazı ipuçlarını nasıl muhafaza edelim? Şifreli kasalar uygun olur mu? Bu ve benzeri onlarca soruyu ögrenci grupları, veliler ve ögretmenler ile düzenleyeceğimiz beyin fırtınası etkinliklerinde tartışmaya ve etkinlik salonlarının duvarlarını post-it kağıtları ile doldurmaya devam edeceğiz.

Originally published at gacemer.com.

--

--

Seyithan Ahmet Ateş
GACEMER
Editor for

Akademisyen — Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi