Ücret ödemeden kullanabileceğiniz 4 adet 3D modelleme programı

Cihan Türker
GameFactoryHub
Published in
3 min readDec 28, 2022

Güncel ve ileriye dönük 3D modelleme programları kullanmak iyi bir 3D model ve kariyeriniz açısından önemli bir rol oynar. Doğru yazılımı seçmek ise bu araçlarda bulunan geniş özellik yelpazesi nedeniyle göründüğü kadar kolay olmayabilir. Sizlere bu yazımızda kendinize en uygun 3D modelleme programını keşfedebilmeniz için seçenekler sunacağız. İster oyun, ister bir film, ister mimari bir amaçla çizim yapın, bu programlar yeteneklerinizi keşfetmenize yardımcı olabilir.

1. SketchUp

SketchUp, mimarlar, mühendisler, film yapımcıları, oyun geliştiricileri ve 3B modelleme gerektiren çoğu alanda kullanılabilen bir 3B Modelleme yazılımıdır. Arayüzü diğer çizim programlarından daha sade olması ise SketchUp’ın tercih sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Normal (ücretsiz) ve Pro sürüm olarak kullanabileceğiniz programı Windows, Mac ve Linux işletim sistemlerinizde kullanabilirsiniz.

2. MeshMixer

Autodesk MeshMixer, tasarımlarınıza birleştirme, şekillendirme ve boyama gibi birçok seçenek sunan 3B yaratım ve düzenleme aracıdır. Genellikle 3 boyutlu modellerin çıktısını almadan önce düzenlemek, analiz etmek ve değiştirmek için kullanılan program, farklı modelleri bir araya getirmek için de sıkça kullanılmaktadır. Bu yüzden genellikle “3D Tasarımın Photoshop’u” olarak adlandırılır. MeshMixer’i, Windows işletim sisteminde ve tamamen ücretsiz bir şekilde indirip kullanabilirsiniz.

3. Blender

Blender, özgür bir 3B modelleme uygulamalarından biridir. Özellikle oyun sektöründe oldukça aktif bir kullanıcıya sahip olması ve modelleme dışında animasyon da yapılabilmesi Blender’ın öne çıkan özelliklerindendir. 3B nesnelere ek olarak animasyonlar, oyun, video, montaj (ses dahil) gibi nesneler üretebilirsiniz. Tamamen ücretsiz kullanabileceğiniz program, Windows, Mac ve Linux işletim sistemlerini de destekliyor.

4. 3Ds Max

3Ds Max, Autodesk tarafından geliştirilen bir 3B modelleme, görselleştirme ve animasyon programıdır. Önceki yazdığımız programlara göre sektörde kullanım alanı bakımından çok daha geniş olan 3Ds Max, inşaat, mimarlık, film-sinema-animasyon, tıp, endüstriyel tasarım ve oyun sektöründe sıkça kullanılır. 3Ds Max’in avantajlarından biri de çok sayıda temel nesneyi hazır olarak sunmasıdır. Duvar, kapı, pencere, merdiven gibi bileşenleri ölçülerini kolayca değiştirerek projeye eklemek mümkündür. 3Ds Max ayrıca poligonal modelleme, NURBS modelleme ve yüzey modelleme gibi teknikleri destekler. Windows işletim sisteminizde kullanabileceğiniz 3Ds Max’i ücretsiz kullanabilmeniz için ise tek sahip olmanız gereken şey öğrenci olmak. Öğrenci değil iseniz aylık 3.552 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

Ücretsiz 3D modelleme programları önerilerimizin sonuna geldik. Eğer 3D modelleme konusunda yeniyseniz bu programları ve sektördeki daha birçok programı araştırabilirsiniz. Eğer 3D modelleme nasıl yapılır? diyorsanız hemen Game Factory kuluçkasına katılabilir ve akademideki ücretsiz Blender eğitimimize göz atabilirsiniz.

--

--