2023 yılı, oyun sektörü için neden çok büyük olacak?

Cihan Türker
GameFactoryHub
Published in
4 min readJan 18, 2023

Geride bıraktığımız 2022 yılında oyun sektörü; PC, mobil ve konsol platformlarında ayrı ayrı dalgalanmalar yaşadı. Bu 3 platform için de her yıl yayınlanan, “Yılın En’leri” diyebileceğimiz seriler yayınlandı ve her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi topladı. Konumuza geçmeden önce gelin hep birlikte Yılın En’lerine bakalım.

2022 yılında hangi oyunlar popüler oldu?

PC platformu için yayınlanan oyunlarda birçok oyunun yükselişini de batışını da gördük. Steam’in yayınladığı “2022 Steam Ödülleri” başlıklı duyuruda, Steam topluluğu tarafından yılın enleri seçildi ve bu konuda birçok eleştiri de yapıldı. Mobil platform için ise durum 2'ye ayrılıyor; Google’ın yayınladığı “Best games of 2022” ve Apple’ın yayınladığı “AppStore awards celebrate the best apps and games of 2022". Bu raporlarda iki dev şirket kendi en’lerini seçti ve 2022 yılının sonuçlarını toplulukla paylaştı. Konsol oyunları için ise raporu yayınlayan Xbox oldu ve “The Game Awards 2022” raporunda yalnızca 2022 yılının en’lerini değil, gelecek yılın en’leri için de bir öngörüde bulundu.

Bu yıl oyun sektöründe neleri göreceğiz?

2022 yılının en iyilerini seçen bu şirketler, çoğumuz için en iyileri diyebileceğimiz şirketler. Bu nedenle oyun sektöründeki bir Startup olarak farklı bir bakış açısı katmak istedik ve sektör hakkında görüşlerimizi sizinle paylaştık. Görüşlerimizi yazarken; 2022 yılı için oyun sektörüne bakış açımız, 2023 yılı hakkındaki öngörümüz ve 2023 yılında 2022 yılına göre neyi daha iyi yapacağımızı düşünerek yazdık.

Game Factory’nin Kurucu Ortaklarından Murat Kahraman ve CEO’su Erdal Sarı sizler için bu soruları cevapladı. Murat Kahraman, 2022 yılı için geçtiğimiz yıllara kıyasla sektörün daha yavaş büyüdüğünü söyledi ve “Yatırımlar olarak oyun yatırımlarına baktığımız zaman Avrupa 1. liğini İngiltere’ye kaptırmamıza ve global olarak yatırımlarda ciddi bir düşüş görülmesine rağmen yatırım hacmi büyümeye devam etti ve Türkiye’de öne çıkan sektör oldu” diye vurguladı. Aynı zamanda Game Factory CEO’su Erdal Sarı, 2023 yılı hakkındaki öngörülerinde şunlardan bahsetti;

“2023 yılında sektör olarak daha çok ayakta kalmaya çalışacağımız bir yıl bizleri bekliyor. İş modellerinde farklılıklar göreceğiz. Özellikle mobil oyun sektöründe yayıncıların modellerini ciddi şekilde değiştirmesini bekliyoruz.”

Erdal Sarı | Game Factory

Bağımsız stüdyolarla ilgili de görüşlerini belirten Sarı, bağımsız geliştiricilerin fonlama konusuna dikkat etmeleri gerektiğini söyledi ve ekledi: “Daha fazla stüdyo self-publishing yapmaya yönelmesinden dolayı farklı uzmanlıklardaki arkadaşlara ihtiyaç duyacağız. Özellikle Growth ve Monetization tarafındaki yetenek havuzumuzda ciddi eksiklikler var. Bunun yanı sıra Web3 tarafında da öne çıkan projeler bizi bekliyor.”

2023 yılında, 2022 yılına göre neyi daha iyi yapacağımızı da sorduktan sonra Murat Kahraman’dan oyun geliştirici stüdyoları motive edecek bir cevap elde ettik. Kahraman, 2023 yılında paraya ulaşmak daha zor olacağı için maliyet ve karlılık konularında kendini yeterince geliştiremeyen stüdyoları zor günler beklerken bu konuları daha iyi yapanların başarıya ulaşacağını söyledi ve şu cümleyi ekledi;

“Bu yıl daha özgün projelerle çok daha hızlı büyüyen oyun şirketleri, sektöre önemli katkılarda bulunacak.”

Murat Kahraman | Game Factory

Tüm bu cevaplardan ötürü Erdal Sarı ve Murat Kahraman’a teşekkür ederken, oyun sektöründeki diğer tahminlerimizi sıralayalım.

2023 yılında oyun sektöründeki tahminlerimiz

Oyun sektörü, 2022 yılında ne kadar dramatik bir yıl geçirmiş olursa olsun oyun analitiği firması NewZoo’nun tahminlerine göre iki yıllık Covid destekli büyümenin ardından oyun sektörü %4,3 düşüşle 184,4 milyar dolara geriledi. Bunun nedeni, piyasaya sürülmesi beklenen birçok oyunun ertelenmiş olmasıdır. Peki 2023 yılı için oyun sektörü neden çok büyük?

  • 2023 yılında yayınlanması planlanan büyük oyunların olması: Nintendo’dan The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Electronic Arts’tan Dead Space, Square Enix Holdings’den Final Fantasy XVI, Activision Blizzard’dan Diablo IV ve diğerleri bu yıl sona erecek.
  • Mobil oyunların diğer platformlara göre daha baskın hale gelmesi: Oyun ve reklam firmaları 2022 yılında yaşanılan dalgalanmanın ardından 2023 boyunca etkili ve kazançlı olmaya devam etmenin yollarını bulmaya çalışacak.
  • Blockchain sektörünün oyun özelinde gelişmesi: 2022'deki büyük kripto çöküşü ve oyuncuların isyanlarından sonra blockchain oyunların geliştirme süreçlerinde değişiklikler yaşanacak. Artık bu anlamda daha özgün, rekabetçi ve yenilikçi stüdyolar görülecek.
  • VR’a olan ilginin artması: PlayStation VR2 2023'te çıkacak olsa da, sanal gerçeklik niş bir pazar olmaya devam edecek. Pek çok oyuncu, bu donanımlara fazla para harcamadan önce burada kurulacak büyük bir sistem bekliyor.
  • Oyuncuların ilgisinin aynı/benzer platformlarda devam etmesi: Twitch yayıncıları ve YouTuber’lar da dahil olmak üzere oyun sektörünün influencer’ları, e-spora ayrılan fon ve sponsorluklar oyuncuların ilgisini toplamaya devam edecek.

Sonuç

Oyun sektörünün 2023 yılındaki öngörüleri niteliğindeki yazımızda, oyun sektörünün diğer teknoloji ya da herhangi farklı bir sektöre oranla özellikle ülkemizdeki değerini anladığımızı düşünüyorum. “2023 yılı oyun sektörü için neden çok büyük olacak?” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Sizler için hazırladığımız bu yazıyla birlikte umuyoruz ki kafanızdaki soru işaretlerine bir cevap bulabilmişizdir. Peki siz oyun sektörünün 2023 yılındaki ilerleyişi hakkında ne düşünüyorsunuz? Cevaplarınızı yorum kısmına yazabilirsiniz!

--

--