Bağımsız geliştiricilerin oyun geliştirme süreçlerinde dikkat etmesi gereken 6 adım

Cihan Türker
GameFactoryHub
Published in
3 min readNov 21, 2022

Pek çok bağımsız geliştirici için onları motive eden şey harika bir fikirdir. Ve bu fikri hayata geçirecek yeteneği veya parayı bulmak zor olabileceğinden, birçok geliştirici daha sonra ne yapacaklarını bilmediklerinden bu fikirden vazgeçer.

Bu kılavuzda, hevesli bir geliştiricinin oyun geliştirme süreci hakkında bilmek isteyebileceği her şeyi ve harika fikirlerinin somut ürünler olarak şekillenmesi için izlemeleri gereken yolu ele alacağız. Dikkatlice okuyun ve 9 basit adımda oyununuzun yayınlanmasına nasıl yardımcı olacağımızı görün.

1. Adım: Marketing Research

Başarılı olabileceğiniz bir alan bulmak için yapmanız gereken ilk şey pazar araştırmasıdır. Aklınızdaki fikirlere benzer oyunlar bulmak için bir çalışma yapın. Oyun pazarının mevcut durumunu elde etmek için güçlü ve zayıf yönlerini, topluluk yargılarını, trendleri ve diğer faktörleri keşfedin. Hedef kitlenizin ihtiyaçlarını anlamalı ve bu fikrinizi hedef kitlenizin sorunlarını çözmeye odaklamalısınız.

Bunun için kendinize birçok soru sorabilirsiniz. Örneğin;

  • Son dönemde hangi oyunlar trend?
  • Seçtiğim alanda ne kadar rekabet var?
  • Oyun, oyuncuların daha önce görmediği yeni bir şey sunabilir mi? (yeni bir mekanik, yeni tema, yeni yapı vb.)
  • Bu oyunu yaratmak ve kendi türünüz alanında rekabet etmek için bir fona ihtiyaç duyuyor musunuz?
  • Bu oyundan potansiyel olarak ne kadar para kazanabilirsiniz?

2. Adım: Game Concept

Oyun konsepti, oyunun net ve basit bir vizyonudur. Yapımcılar, geliştiriciler, sanatçılar ve pazarlamacılar oyunun konseptini kavrayabilmeli, ne yapacaklarını ve oyuna hangi açıdan yaklaşmaları gerektiğini bilmelidirler. Bunu oyun yapımında yer alan her departman için bir nevi yol haritası gibi düşünün.

Ayrıca oyun konsepti için de kendinize sorabileceğiniz sorular mevcuttur. Örneğin;

  • Oyununuz belli bir düzeyde başarıya ulaşırsa ne yapacaksınız?
  • Oyun başarısız olursa ne yapacaksınız?

3. Adım: Finding Funds

Yalnızca hevesinizle çalışmak zordur. Eğer üst düzey oyunlar yapmayı planlıyorsanız kendinize bir fon bulmalısınız. Tüm projeyi kendi başınıza finanse edecek kadar paranız yoksa, oyunu finanse edecek birine (yatırımcı veya bir publisher şirket) ihtiyacınız olacaktır.

Bazen bağımsız geliştiriciler yatırımcı aramaya başladıklarında neyle karşılaştıklarının farkında olmazlar ve yatırımcıların ürünlerinde ne kadar söz sahibi olacaklarını tam olarak anlamazlar. Bu nedenle yatırım aldığınızdan itibaren, oyunun gidişatı ile ilgili kararları verecek tek kişi olmadığınızı bilmeniz gerek.

Tabii bunlar dışında bir de hızlandırıcı ve kuluçka merkezleri var. İnkübatör programları, bir ekibin oluşturulmasına ve bir prototipin oluşturulmasına odaklanır. Aynı zamanda danışmanlık ve mentorluk hizmetleri sunar. Çeşitli mentorlar, workshoplar, yayıncı anlaşmaları ve etkinlikler gibi daha bir çok fayda sağlayabilir. Game Factory olarak Türkiye’nin en büyük çevrimiçi oyun ekosistemini oluşturmamızla beraber sizlere bu faydaları sağlıyoruz. Bu blog yazısının sonunda kuluçkamıza başvurmanız için bir link te bırakıyor olacağız.

5. Adım: Game Engine

Oyun motoru, temelinde oyun oluşturmaya ve başlatmaya izin veren bir program bileşenidir. Oyunların çeşitliliği gibi, geliştirme sürecinizi basitleştirebilecek birçok oyun motoru vardır. Bazı ekipler kendi özel ihtiyaçlarını karşılayan tescilli motorlar oluşturmayı tercih etse de pazarın sunabileceği çok faydalı programlar var. Bunların en popülerleri ise bildiğiniz üzere Unity ve Unreal Engine.

6. Adım: Monetization Strategy

Bir oyundan önemli miktarda kar etmek günümüzde kolay bir iş değildir. Doğru para kazanma stratejileri, oyuncuların biraz para harcamaya karar vermelerine dikkat çekebilir. Bunlar için günümüzde birçok para kazanma stratejisi var ve her birinin artıları/eksileri var.

  • Freemium (Oynaması Ücretsiz) — Bu yaklaşımda oyun ücretsiz olarak indirilebilir. Ancak oyuncu ek özellikler satın alabilir. (Örneğin; Dota2, SMITE, World of Tanks)
  • Paymium (Ücretli) — Bu strateji genellikle, oyunun tüm işlevleriyle birlikte satın alındığında bir kerelik ödeme gerektiren oyunlardır. (Örneğin; Call of Duty, Mass Effect gibi AAA oyunları veya ARK: Survival Evolded gibi bağımsız geliştiriciler gibi.)
  • IAP (Uygulama içi satın almalar) — Bu terim neredeyse her zaman oynaması ücresiz oyunlarla doğrudan ilişkilidir. Oyuncuların gerçek dünya parasını kullanarak oyunlarını geliştirmek için ek ekipman, kostüm, silah veya reklamların çıkmasını engelleme gibi seçeneklere olanak tanır. (Örneğin; Clash of Clans, Candy Crush Saga veya birçok hyper-casual oyun)
  • Reklam — Uygulama içi reklamlar, mobil oyunlarda kalıcı bir yuva bulan başka bir kazanma modelidir.
  • Abonelik — Bu para kazanma stratejisi, oyunculardan diğer oyuncuların erişemeyeceği özel içeriğe erişmek için genellikle aylık/üç aylık/yıllık olarak belirlenen belli bir miktar para ödemelerini ister. (Örneğin; MMO’lar MMORPG’ler için oldukça yaygındır.)

--

--