Hangi oyun motoru: Unity vs Unreal Engine

Cihan Türker
GameFactoryHub
Published in
4 min readJun 29, 2022

Oyun geliştirmeye yeni başlayan herkes bir noktada şu konuyla karşılaşır: Unity vs Unreal Engine. Oyun sektöründe en çok kullanılan bu oyun motorları sunduğu özellikler ve avantajlarla rakiplerinden büyük ölçüde ayrılıyorlar. Peki bir geliştirici adayı hangisini öğrenmeli? Bu soruya bir cevap vermeden önce gelin Unity ve Unreal Engine arasındaki farkları inceleyelim.

Çok yönlülük

Bir oyun motoru sadece belirli bir alana (örneğin mobil oyunlar) özgü ihtiyaçları karşılamak için üretilmiş olabilir. Bu bir oyun motorunu kötü yapmaz ama çok yönlü oyun motorları ile rekabet etmesini zorlaştırır. Alet çantasında tüm oyun yapıları (2D, 3D, Mobile, VR, çok oyunculu vs.) için ekipmanlar barındıran oyun motorları her zaman geliştiriciler ve tasarımcılar tarafından daha çok tercih edilir. Unity ve Unreal Engine bu tarz oyun motorlarıdır.

Peki hangisi çok yönlülük açısından daha iyidir? Tek tek inceleyelim.

  • 2D: İki oyun motoru da 2D oyun yapmaya elverişlidir ama Unity’nin 2D oyunlarda sunduğu imkanlar çok daha fazladır.
  • 3D: İki oyun motorunu da 3D oyun yapmak için kullanabilirsiniz ama Unreal Engine’ın grafik ve fizik açısından sahip olduğu avantajlar çok daha fazladır.
  • Sanal gerçeklik: Eklentilerin çok yönlülüğü ve XR yapısına kolayca entegre olabilmeleri Unity’i VR’da öne çıkarıyor.
  • Arttırılmış gerçeklik: Unity de Unreal Engine de AR oyunları yapabilir ama Unity bunu çok daha uzun süredir yaptığı için teknik altyapısı çok daha güçlüdür.
  • Çok oyunculu: Her iki oyun motoru da çok oyunculu (multiplayer) oyun yapmaya imkan sağlasa da Unreal Engine’ın bu konuda entegre desteğe sahip olması onu sektörün zirvesine taşıyor.
  • Mobil: Bu konuda herhalde söylenecek pek fazla şey yoktur. Söz konusu mobil oyunlar olduğunda Unity sektörü domine etmektedir. Uzun yıllar daha bu değişmeyecekmiş gibi gözüküyor.

Kodlama

Söz konusu kodlama olduğunda Unity’nin daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Unity, Windows’un geliştirdiği C# script programlama dilini, Unreal Engine ise Bjarne Stroustrup tarafından geliştirilen C++ programlama dilini kullanmaktadır. İki dili zorluk derecesi açısından karşılaştırdığımızda C# script’in daha kolay bir olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Diğer taraftan, Unreal Engine sahip olduğu görsel komut dosyası oluşturma özelliği ile kodlamaya gerek kalmadan işlemler gerçekleştirmenizi sağlar. Yani C++ öğrenmeden de geliştirme yapabilirsiniz.

Sektörel güç

Eğer oyun geliştirmeye başlayacaksanız ve kendinize uzmanlaşacağınız bir oyun motoru arıyorsanız ilk etapta sektörün dinamiklerini analiz etmeniz daha doğru olacaktır.

Örneğin Unity, VR ve mobil oyunlar konusunda sektörü domine etmektedir. Neredeyse tüm stüdyolar mobil oyun geliştiricisi ilanlarında Unity bilgisini bir zorunlu tutar. Peki sadece Unity ile mobil oyun ve VR oyunları mı yapılır? Elbette hayır. Hearthstone, Cities: Skylines, Rust, Ori and the Blind Forest, Escape From Tarkov, Teamfight Tactics gibi birçok sofistike oyun da Unity ile yapılmıştır. Özellikle bağımsız oyun geliştiriciler çoğunlukla Unity ile çalışır.

Diğer taraftan Unreal Engine, 3D ve çok oyunculu, görece tasarım ve grafik açısından daha komplike oyunlarda sektörde lider konumundadır. It Takes Two, Fortnite, Bioshock, Sea of Thieves ve Star Wars: Jedi Fallen Order, Unreal Engine ile yapılan yüzlerce oyundan sadece birkaçıdır.

Bu yüzden bir oyun motorunu seçmeden önce kendinize şu soruyu sorun: Ne tarz oyunlar geliştirmek istiyorum?

Eğitimler

Eğitimler ve dokümanlar oyun sektörü için çok önemlidir. Öğreneceğiniz her türlü teknik bilgiye ve karşılaşacağınız her türlü sorunun çözümüne bu eğitimler ve dokümanlar sayesinde erişeceksiniz.

Peki hangi oyun motoru daha iyi eğitimlere ve dokümanlara sahip? Unity mi Unreal Engine mi? Her iki oyun motorunun da hem ücretli hem de ücretsiz platformlarda birçok eğitimi var. Ayrıca birçok ayrıntılı dokümana da oyun motorlarının kendi sitelerinden ulaşabilirsiniz. Bu yüzden her iki oyun motorunun da bu konuda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Game Factory’nin Unity için hazırladığı ücretsiz eğitimlere Akademi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Topluluk

Eğitimler ve dokümanlar kadar topluluklar da oyun motorları için oldukça önemlidir. Eğitimler ve dokümanlar aracılığıyla erişemeyeceğiniz birçok bilgiye topluluk gruplarından erişebilirsiniz. Sektörel bilgiler, duyurular, “network” oluşturma imkanları ve iş ilanları da bunlara dahildir.

Şu an Unity, Unreal Engine’e kıyasla daha büyük bir topluluğa sahiptir. Reddit, LinkedIn, Twitter ve Facebook’ta topluluk gruplarını nitelik ve nicelik açısından değerlendirildiğinde Unity’in topluluk ağları daha yaygın ve geniş gözükmektedir.

Sonuç

Sonuç olarak, Unity vs Unreal Engine sorusuna doğrudan bir cevap vermek zordur. Bu soruyu kimin, neden ve ne zaman sorduğu sorunun cevabını her seferinde değiştirecektir. Bu yüzden bu soruyu soran kişinin önce kendi arzusunu, sonrasında da sektörün ihtiyaçlarını iyi şekilde anlaması gerekir.

Eğer mobil oyun yapmak istiyorsanız “Unity mi Unreal Engine mi?” sorusunun cevabı Unity olacaktır. Unity’nin teknik altyapısı, sunduğu eğitimler ve sahip olduğu sektörel ağırlık ve topluluk daha güçlüdür.

Diğer taraftan çok katmanlı birçok oyunculu 3D oyun yapmak istiyorsanız başvuracağınız oyun motoru Unreal Engine olacaktır. Bunun da sebebi yukarıdaki sebeplerle aynıdır.

Dolayısıyla bu sorunun cevabı her seferinde değişecektir. Bir başka deyişle, Unreal Engine vs Unity sorusuna cevap verecek olan kişi, soruyu soran kişinin kendisi olmak zorundadır.

--

--