Oyun İçi Reklamlar Mı, Markalı Oyunlar mı? Hangi format daha etkili?

Murat Kahraman
GameFactoryHub
Published in
2 min readOct 2, 2023

--

Hepimizin bildiği gibi oyunlar, günümüzde hem çocuklar hem de yetişkinler için en popüler eğlence aracı. Bu popülaritenin bir yansıması olarak, oyunlar, reklamverenler için de giderek daha önemli bir pazarlama kanalı haline geliyor.

Peki reklamverenler oyunlardan nasıl daha efektif şekilde faydalanabilir?

2022 yılında Psychology & Marketing’de yayınlanan “Brands in a game or a game for brands? Comparing the persuasive effectiveness of in‐game advertising and advergames” başlıklı makale advergame ve oyuniçi reklamların etkinlikleri hakkında yapılan bir araştırmanın sonuçlarını sunuyor.

Araştırmaya göre, çocuklar, markalar için üretilen oyunlar (advergames) yoluyla yayınlanan reklamlara karşı daha duyarlı ve ikna edilebilir. Bu, bu tarz oyunların çocuklar için daha eğlenceli ve ilgi çekici olmasından kaynaklanıyor. Markalı oyunlar, genellikle çocuklara hitap eden grafikler, sesler ve oyun mekanikleri kullanıyor. Bu da çocukların reklamları daha dikkatli bir şekilde izlemesine ve reklamda yer alan markayı daha iyi hatırlamasına yardımcı olur.

Yetişkinler ise, oyun içi reklamlara karşı daha duyarlı ve ikna edilebilir. Bu, oyun içi reklamların daha gerçekçi ve oyun deneyimiyle alakalı olmasından kaynaklanıyor. Oyun içi reklamlar, genellikle oyunun içinde doğal bir şekilde yer alıyor. Bu da reklamların daha az rahatsız edici ve daha dikkat çekici olmasını sağlıyor.

Brands in a game or a game for brands? Comparing the persuasive effectiveness of in‐game advertising and advergames

Peki bu sonuçlar ne anlama geliyor?

  • Reklamverenler, çocuklara yönelik reklam kampanyalarında markalı oyun formatını tercih edebilirler. Bu oyunlar, çocukların dikkatini çekmek ve onları markalar hakkında bilgilendirmek için etkili bir yol olabilir.
  • Reklamverenler, yetişkinlere yönelik reklam kampanyalarında oyun içi reklam formatını tercih edebilirler. Bu reklamlar, yetişkinlerin ilgisini çekmek ve onları markalar hakkında bilgilendirmek için etkili bir yol olabilir.

Sonuç olarak, markalı oyunlar ve oyun içi reklamlar, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı ikna edici etkilere sahip. Reklamverenler, hedef kitlelerine göre bu iki reklam formatından birini veya ikisini birlikte kullanarak daha etkili reklam kampanyaları yürütebilir.

--

--

Murat Kahraman
GameFactoryHub

Game Industry Veteran, Co-founder at Game Factory and Lecturer at BAU | #indiegames #mobilegames #blockchaingames #esports #nft #web3